WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι ειδικοί αναγνωρίζουν -εκ νέου- τα οφέλη των γλυκαντικών


16 Δεκεμβρίου 2014

«Τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά έχουν πολλαπλά οφέλη. Άλλωστε, οι αρμόδιοι φορές - μετά από αυστηρούς ελέγχους - έχουν πιστοποιήσει επανειλημμένως ότι τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά όπως η ασπαρτάμη, η ακεσουλφάμη, η σακχαρίνη, η σουκραλόζη και το γλυκαντικό από το φυτό στέβια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά».

Το παραπάνω αποτελεί ένα από τα βασικά συμπεράσματα της κοινής θέσης εμπειρογνωμόνων διαφόρων ειδικοτήτων στον τομέα της υγείας, που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό «Nutrition Bulletin», μετά τη σχετική αξιολόγηση των διαθέσιμων επιστημονικών δεδομένων που αφορούν στα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά.

Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν - εκ νέου - τα αποτελέσματα των πιο πρόσφατων επιστημονικών μελετών που αποδεικνύουν ότι τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά δεν αυξάνουν την όρεξη και δεν έχουν εμφανή επίδραση στο αίσθημα κορεσμού. Αντιθέτως, όπως τόνισαν ,τα γλυκαντικά μειωμένων θερμίδων, όταν χρησιμοποιούνται στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής και ενός συμπεριφοριστικού προγράμματος απώλειας βάρους, μπορούν να συνεισφέρουν αποτελεσματικά στη μείωση ή/και τη διατήρηση του σωματικού βάρους. Επιπλέον, οι ειδικοί συμφώνησαν πως τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά μπορούν να ωφελήσουν τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, καθώς δεν επηρεάζουν τα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα, ενώ παράλληλα μπορούν να έχουν θετική επίδραση στην υγεία των δοντιών όταν χρησιμοποιούνται σε τρόφιμα, ροφήματα, οδοντόκρεμες και φάρμακα, εφόσον και τα υπόλοιπα συστατικά που περιέχονται σε αυτά δεν προκαλούν τερηδόνα και διάβρωση.

Ασφαλή τα γλυκαντικά!

Tα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά ανήκουν στα πρόσθετα τροφίμων. Ως πρόσθετα, λοιπόν,  έχουν περάσει από τα «μικροσκόπια» των ειδικών και έχουν αξιολογηθεί ως ασφαλή από αρμόδιους φορείς, όπως η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), πριν εγκριθεί η χρήση τους σε τρόφιμα και ροφήματα.

Μάλιστα, η ασφάλεια του κάθε προσθέτου, όπως τα γλυκαντικά, αξιολογείται αυστηρά όχι μόνο πριν, αλλά και ανά τακτά χρονικά διαστήματα μετά την έγκρισή του, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι στα σημερινά επίπεδα κατανάλωσης δεν προκαλεί καμία παρενέργεια. Σε αυτό το πλαίσιο, η ασφάλεια της ασπαρτάμης επανεξετάστηκε και επιβεβαιώθηκε εκ νέου το Δεκέμβριο του 2013. Συγκεκριμένα, η ομάδα των ειδικών της EFSA επανεξέτασε όλα τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τους καταναλωτές  στα σημερινά επίπεδα πρόσληψης και πως η ασπαρτάμη είναι ασφαλής για όλες τις ομάδες του πληθυσμού όπως οι έγκυες οι γυναίκες που θηλάζουν, τα παιδιά και τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, με την εξαίρεση των ατόμων με φαινυλκετονουρία.

Γράφει η Δάφνη Μπαλαφούτη, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc

Πηγή: Consensus statement on benefits of low-calorie sweeteners. S. Gibson, A. Drewnowski, J. Hill, A. B. Raben, H. Tuorila, E. Widström and on behalf of the International Sweeteners Association

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.