WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Tips για να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου (PMS)


23 Ιανουαρίου 2015

Προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS) ονομάζεται ένα σύνολο από σωματικά και ψυχολογικά συμπτώματα, που σχετίζονται με τον έμμηνο κύκλο των γυναικών. Αν και οι περισσότερες γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία παρουσιάζουν κάποια από τα προεμμηνορροϊκά συμπτώματα, οι γυναίκες με PMS αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα στην κοινωνική τους ζωή εξαιτίας των συμπτωμάτων αυτών. Τις περισσότερες φορές εξαφανίζονται μετά την έναρξη της εμμηνόρροιας, αλλά κάποιες φορές ίσως και να συνεχίζονται μετά την έναρξη της ροής. Αντί να περιμένετε μέχρι να πονάτε πραγματικά πολύ, μπορείτε παρακάτω να δείτε κάποιους απλούς τρόπους, που θα σας βοηθήσουν να αισθανθείτε καλύτερα.

Καταρχήν, θα ήθελα να αναφερθώ σε έναν εξαιρετικά εύκολο τρόπο, ο οποίος μπορεί να εμποδίσει τα ανεπιθύμητα συμπτώματα του PMS. Νομίζω ότι, όλοι γνωρίζετε ό,τι το ασβέστιο είναι μια σημαντική βιταμίνη για τις γυναίκες, αλλά λαμβάνοντας 1.200 χιλιοστόγραμμα την ημέρα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των περισσότερων συμπτωμάτων, όπως οι κράμπες και η κατάθλιψη! Πριν πάτε στο φαρμακείο και αγοράσετε ένα φάρμακο, δοκιμάστε να καταναλώσετε τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο, όπως το τυρί, σπόροι λιναριού, αμύγδαλα, τόφου και πράσινα, φυλλώδη λαχανικά.

Αν θέλετε να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα του PMS, ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε είναι να κόψετε την καφεΐνη, κατά τη διάρκεια αυτού του  μήνα. Το ξέρω, για κάποιες μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να λειτουργήσουν χωρίς τον καφέ το πρωί, αλλά οι μελέτες δείχνουν, ότι η καφεΐνη στην πραγματικότητα ενισχύει τα δυσάρεστα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου. Αυτό σημαίνει, ότι η ευαισθησία στο στήθος και αλλαγές στη διάθεση μπορεί πράγματι να επιδεινωθούν, εάν πίνετε καφέ. Αντ' αυτού, δοκιμάστε να πιείτε ένα χαλαρωτικό τσάι βοτάνων ή καφέ χωρίς καφεΐνη.

Κάντε άσκηση. Ξέρω, η άσκηση μπορεί να φαίνεται σαν το τελευταίο πράγμα στη λίστα, για την ανακούφιση από το PMS,  αλλά βοηθά πραγματικά! Αν έχετε κράμπες ή απλά αισθάνεστε, η σωματική δραστηριότητα θα σας βοηθήσει να ξεχαστείτε και θα ενισχύσει την διάθεση σας. Περπάτημα, κολύμπι και γιόγκα είναι μεγάλες επιλογές, και όταν γίνονται τακτικά μπορείτε να βοηθήσετε στην πρόληψη των συμπτωμάτων του PMS, επίσης!.

Ένα από τα κύρια συμπτώματα του PMS, είναι ο τυμπανισμός και η κατακράτηση υγρών, που μπορεί να σας κάνουν να φαίνεστε πρησμένες. Για να αποτρέψετε τα χειρότερα, δοκιμάστε να κόψετε το υπερβολικό αλάτι και να αποφύγετε τα αλμυρά τρόφιμα, όπως, αλμυρά αλλαντικά, τσιπς ή κράκερ. Εάν ποθείτε κάτι τραγανό, δοκιμάστε ανάλατους ξηρούς καρπούς ή φρέσκα λαχανικά.

Έχουμε αναφέρει ήδη το ασβέστιο, αλλά υπάρχουν και άλλες βιταμίνες που μπορεί, επίσης να σας βοηθήσουν. Μαγνήσιο, Β6 και η βιταμίνη Ε είναι σημαντικές για το σώμα σας, ειδικά κατά τη διάρκεια αυτού του μήνα. Εάν καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε αυτές τις βιταμίνες, μπορεί να σας βοηθήσει με την ευαισθησία στο στήθος και τους πόθους σας για ζάχαρη.

Κοιμηθείτε σωστά. Αν και μπορεί να είναι δύσκολο να κοιμηθείτε καλά, όταν υποφέρετε από τα συμπτώματα του PMS, είναι πολύ σημαντικό να κάνετε έναν καλό ύπνο. Διότι, η αϋπνία μπορεί να σας κάνει νευρικές, και να χαλάσει τη διάθεση σας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.