WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πως το βάρος επηρεάζει τη γονιμότητα


19 Ιανουαρίου 2015

Η γονιμότητα είναι ένα δώρο. Και όλοι ανεξαρτήτως φύλου, θέλουν να τη προστατεύσουν, να την ενισχύσουν και να τη διατηρήσουν. Οι παράγοντες που επηρεάζουν την γονιμότητα είναι πάρα πολλοί, ένας από αυτούς είναι και το σωματικό βάρος. Είναι ήδη γνωστό, ότι το σωματικό λίπος παίζει σημαντικό ρόλο στο αναπαραγωγικό σύστημα, όπως και το πολύ λίγο σωματικό λίπος συμβάλλει στην υπογονιμότητα. Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής (ASRM), εάν το σωματικό βάρος της γυναίκας είναι λιγότερο από 95% ή μεγαλύτερο από 120% του ιδανικού σωματικού βάρους, τότε η κατάλληλη αύξηση ή η απώλεια θα πρέπει να είναι η κύρια θεραπευτική σύσταση στην υπογονιμότητα.

Η παχυσαρκία επηρεάζει την ικανότητά σας να συλλάβετε. Οι υπέρβαρες γυναίκες μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα γονιμότητας. Επίσης, η παχυσαρκία  μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Το ιδανικό σωματικό βάρος προσφέρει το καλύτερο αποτέλεσμα για τη γονιμότητα και την εγκυμοσύνη. Τα καλά νέα είναι, ότι η μέτρια μείωση του βάρους μπορεί να βοηθήσει τις υπέρβαρες γυναίκες, να έχουν ωορρηξία, χωρίς την ανάγκη για φαρμακευτική αγωγή. Η ASRM παραθέτει μελέτες που δείχνουν ό,τι περισσότερο από το 70% των γυναικών, που είναι στείρες λόγω των διαταραχών του σωματικού βάρους, θα συλλάβουν αυθόρμητα εφόσον κερδίσουν ή χάσουν κιλά.

Οι επιπτώσεις του χαμηλού βάρους σώματος στη γονιμότητα. Οι λιποβαρείς γυναίκες μπορεί να έχουν ορμονικές ανισορροπίες, που δυσκολεύουν τη σύλληψη. Επίσης, το λίπος συλλέγει οιστραδιόλη, μια απαραίτητη ορμόνη για το αναπαραγωγικό σύστημα. Ευτυχώς όμως, στις περισσότερες περιπτώσεις, η αύξηση του βάρους μπορεί να αποκαταστήσει τη γονιμότητα.

Η γονιμότητα των ανδρών, επίσης, επηρεάζεται από την παχυσαρκία:

Το ένα τρίτο των προβλημάτων γονιμότητας που αντιμετωπίζουν τα ζευγάρια, σχετίζονται με τους άντρες. Ένα μέρος του προβλήματος οφείλεται στη σοβαρή παχυσαρκία, διότι, οι ορμονικές μεταβολές που δημιουργεί το υπερβολικό λίπος του σώματος, επηρεάζουν την παραγωγή σπέρματος.

Τέλος, καλό είναι να θυμάστε ότι σε γενικές γραμμές, εάν θέλετε να βοηθήσετε το σώμα σας, πρέπει να υιοθετήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, που αποτελείται από θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες, φυτικές ίνες και συχνή σωματική άσκηση.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.