WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Βάλτε το ουράνιο τόξο στο πιάτο σας για μακροζωία


20 Ιανουαρίου 2015

Τα φρούτα και τα λαχανικά προσφέρουν πολλά οφέλη, γι' αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζουμε, πώς κάθε "ομάδα" συμβάλλει στη μακροπρόθεσμη υγεία. Και ο ευκολότερος τρόπος για να γίνει αυτό; Να θυμόμαστε τα χρώματα του ουράνιου τόξου! Και εάν έχετε στόχο να καταναλώνετε τροφές από όλα τα χρώματα, τότε σίγουρα θα λαμβάνετε τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά.

Κόκκινο χρώμα. Τα τρόφιμα που έχουν κόκκινο χρώμα περιέχουν λυκοπένιο, που βοηθάει το σώμα ώστε, να απαλλαγεί από τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες και προστατεύει από τον καρκίνο του προστάτη, και από τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Επίσης, οι κόκκινες τροφές είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, με αποτέλεσμα να καθυστερούν τη γήρανση των κυττάρων στο σώμα, να βελτιώνουν τη γνωστική λειτουργία και να μειώνουν τις πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου. Μερικά από αυτά τα τρόφιμα είναι οι ντομάτες, τα ραπανάκια, το ρόδι, οι κόκκινες πιπεριές, οι φράουλες και πολλά άλλα.

Πορτοκαλί και κίτρινο. Τα καροτενοιεδή παρέχουν το πορτοκαλί χρώμα στις τροφές, όπως καρότα, γλυκοπατάτες, ανανάς, μάνγκο, κίτρινες πιπεριές. Αυτά τα λαχανικά και φρούτα συνδέονται με βελτιωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού, μειωμένο κίνδυνο για την εμφάνιση της ωχρά κηλίδας, η κύρια αιτία τύφλωσης, και προστατεύουν από διάφορες μορφές καρκίνου.

Πράσινο χρώμα. Οι πράσινες τροφές περιέχουν χημικές ουσίες που συμβάλουν στη καταπολέμηση του καρκίνου, αναστέλλοντας τις  καρκινογόνες ουσίες. Επιπλέον, τα πράσινα λαχανικά, όπως τα σπαράγγια, το μπρόκολο, αντλούν το χρώμα τους από τη χλωροφύλλη, είναι το συστατικό που καθαρίζει το σώμα από τις τοξίνες.

Μπλε και μωβ. Οι ανθοκυανίνες είναι μια κατηγορία φυτοχημικών ουσιών, οι οποίες δίνουν το χαρακτηριστικό μπλε και μωβ χρώμα σε πολλές τροφές, όπως είναι τα μούρα, τα σύκα, τα βατόμουρα, η μελιτζάνα. Αυτές οι ουσίες είναι ευεργετικές για την υγεία, διότι μειώνουν την αρτηριακή πίεση, προστατεύουν από τον διαβήτη τύπου 2, έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και βοηθούν την λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Εν κατακλείδι, να θυμάστε ότι, το ουράνιο τόξο πρέπει να υπάρχει γενικά στη ζωή σας και κυρίως στο πιάτο σας, διότι κάθε χρώμα μεταφέρει το δικό του σύνολο μοναδικών θρεπτικών συστατικών, που προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία σας. 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.