AdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisement

WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Καταπολεμήστε τη δυσκοιλιότητα με αποξηραμένα φρούτα


14 Φεβρουαρίου 2015

Οι πιθανότητες να έχετε βιώσει τη δυσκοιλιότητα αρκετές φορές στη ζωή σας, είναι ένα σύνηθες φαινόμενο. Και τις περισσότερες φορές αυτό το σύμπτωμα είναι ένα σημάδι, ότι η διατροφή σας χρειάζεται πιο πολλές φυτικές ίνες. Ο μέσος ενήλικας χρειάζεται μεταξύ 25 και 30 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα, για να αποκρούσει τη δυσκοιλιότητα, μια ποσότητα που είναι πολύ λιγότερη, από αυτή που καταναλώνουν οι περισσότεροι άνθρωποι. Ωστόσο, εάν έχετε πρήξιμο ή πόνο στο στομάχι, και δεν νιώθετε ανακούφιση μετά από τρεις ημέρες, καλό είναι να δείτε τον γιατρό σας.  Αν από την άλλη είστε υγιείς και θέλετε να καλυτερεύσετε την λειτουργία του πεπτικού σας συστήματος, δεν έχετε παρά να εντάξετε τις φυτικές ίνες στη διατροφή σας. Και πως θα το πετύχετε; Μια εύκολη και νόστιμη επιλογή είναι να καταναλώνετε αποξηραμένα φρούτα. Τρώγοντας τόσο φρέσκα όσο και αποξηραμένα φρούτα μπορείτε να βοηθήσετε τις κινήσεις του εντέρου σας. Πολλά είδη αποξηραμένων περιέχουν μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών, κυρίως τα δαμάσκηνα και τα σύκα, και είναι ως εκ τούτου καλό για τη δυσκοιλιότητα. Ενώ ένα φλιτζάνι φρέσκα βερίκοκα περιέχει 3,1 γραμμάρια ινών, η ίδια ποσότητα αποξηραμένων περιέχει 9,5 γραμμάρια. Άρα, γίνεται αντιληπτό ότι τα φρούτα σε ξηρά μορφή έχουν μεγαλύτερη ποσότητα ινών, από ότι τα φρέσκα.

Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι, οι φυτικές ίνες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, όσον αφορά την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, καθώς βοηθούν το πεπτικό σας σύστημα να μετακινήσει τα απόβλητα πιο ομαλά, από το σώμα σας. Για να το πετύχετε όμως αυτό, πρέπει μαζί με την κατανάλωση αποξηραμένων φρούτων και γενικά τροφίμων που είναι πλούσια σε ίνες, να πίνετε και αρκετή ποσότητα νερού, το οποίο θα βοηθήσει το σώμα σας χρησιμοποιήσει την ίνα. Εάν έχετε δυσκολία στην μάσηση, και δεν μπορείτε να φάτε εύκολα τα αποξηραμένα φρούτα, τότε δοκιμάστε να καταναλώσετε δαμάσκηνα και σταφίδες, που μπορούν να μουλιάσουν και να μαγειρευτούν, έτσι ώστε να γίνουν πιο βρώσιμες. Μούρα, ροδάκινα, και ραβέντι είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για την ανακούφιση της δυσκοιλιότητας, και μπορείτε να τα βρείτε συχνά σε ξηρά μορφή. Τέλος, καλό είναι να μη σταματήσετε να τρώτε αποξηραμένα φρούτα, ακόμα και εάν δεν έχετε δυσκοιλιότητα. Αντιθέτως  συνεχίστε να τα καταναλώνετε καθημερινά, για να διατηρήσετε τη πρόσληψη φυτικών ινών σας σε υψηλά επίπεδα και την πρόληψη της δυσκοιλιότητας στο μέλλον.