WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Επιτραπέζιο αλάτι VS θαλασσινό αλάτι


9 Μαρτίου 2015

74a5451a8464b7c69df4147adf931b4bκαθετα.jpg

Το αλάτι είναι αναμφισβήτητα το πιο σημαντικό συστατικό στη μαγειρική. Χωρίς αυτό, τα περισσότερα γεύματα θα ήταν αδιάφορα. Πολλά όμως λέγονται για τους διάφορους τύπους που κυκλοφορούν και ιδίως για το θαλασσινό αλάτι, το οποίο προωθείται και ως πιο υγιεινό. Τι να προτιμήσετε το αλάτι του εμπορίου ή το θαλασσινό; Ποια είναι η αλήθεια γύρω από όλες αυτές τις πληροφορίες;

Καταρχήν, ας ρίξουμε μια ματιά σε ότι αφορά το αλάτι και τα θέματα υγείας. Τι είναι και πώς επηρεάζει την υγεία;

Το αλάτι είναι ένα κρυσταλλικό ορυκτό, που αποτελείται από δύο στοιχεία, το  νάτριο (Na) και το χλώριο (Cl). Το νάτριο και το χλώριο είναι απολύτως απαραίτητα για τη ζωή τόσο των ζώων όσο και των ανθρώπων. Αυτό συμβαίνει διότι, εξυπηρετούν σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού, όπως το να στέλνουν τα κατάλληλα ηλεκτρικά ερεθίσματα. Το αλάτι χρησιμοποιείται για διάφορους σκοπούς, η πιο κοινή χρήση είναι η προσθήκη γεύσης, αλλά και ως ένα συντηρητικό τροφίμων. Ο λόγος ο οποίος έχει κατηγορηθεί, ότι είναι ανθυγιεινό (σε μεγάλες ποσότητες ), είναι επειδή δεσμεύει το νερό στην κυκλοφορία του αίματος και επειδή αυξάνει την αρτηριακή πίεση. Αλλά, αν χρησιμοποιείτε τη συνιστώμενη ποσότητα, σύμφωνα με τις ενδείξεις του γιατρού σας, δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα υγείας.

Το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο αλάτι είναι το απλό παλιό επιτραπέζιο. Αυτό το είδος, υπόκειται σε βιομηχανική επεξεργασία, με αποτέλεσμα να αφαιρούνται αρκετά από τα φυσικά συστατικά που περιέχει. Όμως, το καλό είναι ότι οι περισσότεροι τύποι επιτραπέζιου άλατος, εμπλουτίζονται με ιώδιο, ένα ιχνοστοιχείο που λείπει από το θαλασσινό αλάτι και που είναι απαραίτητο για τον οργανισμό. Η ανεπάρκεια του ιωδίου είναι κοινή σε πολλά μέρη του κόσμου και είναι επίσης, μια κύρια αιτία του υποθυρεοειδισμού, της νοητικής υστέρησης και άλλων προβλημάτων υγείας.

Από την άλλη μεριά έχουμε το θαλασσινό αλάτι, το οποίο γίνεται με εξάτμιση θαλασσινού νερού. Και επειδή υπόκειται σε περιορισμένη επεξεργασία, διατηρεί το μαγνήσιο, το ασβέστιο και τα άλλα ιχνοστοιχεία που εκ φύσεως περιέχει και μπορεί να έχει μικρότερες ποσότητες ορυκτών, από ότι το επιτραπέζιο. Η αλήθεια είναι, ότι το θαλασσινό αλάτι προωθείται ως πιο υγιεινό, αλλά δεν διαφέρει ιδιαίτερα από το επιτραπέζιο, τουλάχιστον όσο αφορά τη χημική σύσταση. Εξάλλου και τα δύο περιέχουν τις ίδιες ποσότητες χλωριούχου νατρίου, άρα έχουν τις ίδιες επιδράσεις στην αρτηριακή πίεση.

Τέλος, οι επίσημες συστάσεις για τους ενήλικες είναι να μην καταναλώνουν περισσότερο από ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι (2.300 mg νατρίου) την ημέρα, ότι είδος και αν αγοράσουν. Αυτή η δοσολογία αφορά τους υγιείς και όχι όσους έχουν υπέρταση ή είναι άνω των 40 ετών, διότι η κατανάλωση θα πρέπει να είναι ακόμα λιγότερη.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.