WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μακεδονικό Ταχίνι: Μια θαυματουργή τροφή!


30 Μαρτίου 2015

MAKEDONIKO_TAHINI_300G14.jpg

Το Μακεδονικό Ταχίνι είναι 100% αλεσμένο σουσάμι άριστης ποιότητας, που εδώ και 90 χρόνια αλέθεται σε πέτρινους μύλους, χωρίς τη χρήση χημικών ή άλλων ουσιών. Είναι ένα τρόφιμο απόλυτα ενταγμένο στη Μεσογειακή Διατροφή, που διατηρεί ακέραια όλα τα ευεργετικά συστατικά του σουσαμιού, ενός πολύτιμου σπόρου με αναγνωρισμένη αξία από την αρχαιότητα. Έτσι, είναι πλούσιο σε ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο, φώσφορο και σελήνιο και αποτελεί πηγή μαγνησίου, ψευδαργύρου και φυτικών ινών – με άλλα λόγια, το Μακεδονικό Ταχίνι είναι ένα εξαιρετικό συμπλήρωμα για τις καθημερινές ανάγκες του οργανισμού μας, όχι μόνο την περίοδο της Σαρακοστής αλλά και κάθε μέρα!

Συγκεκριμένα, χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχει, το Μακεδονικό Ταχίνι συμβάλλει, μεταξύ άλλων, στην προστασία έναντι των θρομβώσεων, που προκαλούνται από τη συγκόλληση αιμοπεταλίων. Σύμφωνα με μελέτες, οι σπόροι σουσαμιού, χάρη στη σύστασή τους, αναστέλλουν την αιμοπεταλιακή συγκόλληση και έτσι, συμβάλλουν στην πρόληψη καρδιαγγειακών ασθενειών.

Επίσης, οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχονται στο ταχίνι προστατεύουν το δέρμα και συμβάλλουν στην εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών που προκαλούνται από τις ακτίνες UV και κατ’ επέκταση, ευθύνονται για αρκετές βλάβες, όπως τα εγκαύματα από τον ήλιο και τις ρυτίδες.

Ένα άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό του θαυματουργού ταχινιού είναι η υψηλή περιεκτικότητά του  σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, σε σησαμίνη και βιταμίνη Ε. Τα θαυματουργά αυτά στοιχεία μπορούν υπό προϋποθέσεις να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, ενός παράγοντα που συμβάλλει στη δημιουργία καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και διαβητικής καρδιοπάθειας.

Παράλληλα, η κατανάλωση ταχινιού προσφέρει προστασία έναντι του πόνου και των συμπτωμάτων της οστεοαρθρίτιδας γονάτου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «International Journal of Rheumatic Diseases», η καθημερινή κατανάλωση σουσαμιού μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα και κυρίως τον πόνο σε άτομα που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα γονάτου σε μεγαλύτερο βαθμό συγκριτικά με φαρμακευτική αγωγή με παυσίπονα.

Είναι, λοιπόν, ξεκάθαρο ότι το Μακεδονικό Ταχίνι αποτελεί ένα διατροφικό θησαυρό και πρέπει να έχει σταθερή θέση στην καθημερινή μας διατροφή. Σε αυτό διευκολύνει και η ευρεία εφαρμογή που έχει στη μαγειρική καθώς το ταχίνι ταιριάζει σε κάθε περίσταση και οι συνταγές που το περιλαμβάνουν είναι αναρίθμητες! Μια φέτα ψωμί με ταχίνι και μέλι μπορεί να αποτελέσει μέρος ενός δυναμωτικού πρωινού για μια ημέρα γεμάτη ενέργεια. Το ταχίνι μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί για μαργαρίνη ή βούτυρο σε κέικ και μπισκότα, για πιο υγιεινό και γευστικό αποτέλεσμα. Δεν είναι λίγοι και αυτοί που το προσθέτουν στο γάλα, το κακάο, το στιγμιαίο καφέ ή το τσάι αντί για ζάχαρη, ενώ όσοι επιθυμούν ένα δυναμωτικό ρόφημα για να δώσουν στον οργανισμό τους την απαραίτητη δύναμη να ανταπεξέλθει στους σκληρούς ρυθμούς της καθημερινότητας, προσθέτουν μια κουταλιά ταχίνι σε φρέσκο χυμό φρούτων.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.