WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μύθοι και αλήθειες για τη νηστεία


6 Απριλίου 2015

Αν και η νηστεία έχει αρχίσει εδώ και σαράντα μέρες, αρκετοί την ξεκινάνε αυτή την εβδομάδα μέχρι το Μεγάλο Σάββατο. Η περίοδος της νηστείας χαρακτηρίζεται από ένα διαιτολόγιο στηριγμένο σε φυτικές τροφές, όσπρια, καρπούς και θαλασσινά. Εκτός από θρησκευτικούς λόγους, μερικοί νηστεύουν είτε για να χάσουν κιλά είτε για να βελτιώσουν την υγεία τους. Όμως, κατά πόσο αποτελεσματική είναι αυτή η μέθοδος και τι ευεργετικά οφέλη έχει για την υγεία;

Είναι γνωστό ότι η υπερκατανάλωση κορεσμένων λιπαρών και επεξεργασμένων υδατανθράκων, μπορεί να οδηγήσουν σε διάφορα προβλήματα υγείας και σε παραπάνω κιλά. Άρα, η νηστεία αν γίνεται με το σωστό τρόπο μπορεί να είναι μια καλή ευκαιρία για να ξαναγυρίσουμε στα παλιά μας κιλά. Επίσης, κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι υιοθετούν τη νηστεία σε τακτά χρονικά διαστήματα της ζωής τους, αλλά λαμβάνουν πάντα τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά, έχουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Αυτό συμβαίνει γιατί χάνουν κιλά, μειώνονται τα επίπεδα της χοληστερόλης, της αρτηριακής πίεσης και κατ επέκταση μειώνονται και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

Ωστόσο στην Ελλάδα συνήθως συμβαίνουν τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που θα περίμενε κάποιος. Μετά τη περίοδο της νηστείας η χοληστερόλη φτάνει και μερικές φορές ξεπερνάει τα αρχικά επίπεδα και τα το σωματικό βάρος αυξάνεται. Γιατί όμως, συμβαίνει αυτό το παράδοξο; Διότι, οι πολλοί νηστεύουμε μόνο 10 με 15 μέρες και ύστερα καταλήγουμε στην υπερκατανάλωση τροφής, δημιουργώντας αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία. Βέβαια οι κίνδυνοι καιροφυλαχτούν και πίσω από την αυστηρή και εντατική νηστεία, γιατί ο οργανισμός στερείται από τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Για παράδειγμα η απουσία κρέατος για μεγάλο χρονικό διάστημα από την διατροφή, έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση της βιταμίνης Β 12 και του φυλλικού οξέος. Αυτές οι βιταμίνες είναι απαραίτητες για τη διατήρηση ενός υγιούς νευρικού συστήματος, για την παραγωγή του DNA και για τη δημιουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Σε κάθε περίπτωση μια μικρή νηστεία διάρκειας 40 ημερών, είτε για θρησκευτικούς είτε για ιατρικούς λόγους, δεν δημιουργεί προβλήματα στην υγεία μας, αντ αυτού μπορεί και να μας ωφελήσει. Για να έχουμε όμως, μακροχρόνια οφέλη στην υγεία μας, πρέπει να υιοθετήσουμε στην καθημερινότητα μας έναν υγιεινό τρόπο ζωής και να μη ξεχνάμε, ότι το μέτρο είναι η «μαγική» λέξη.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.