WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Απλοί τρόποι για να μειώσετε τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου


18 Απριλίου 2015

Όταν πρόκειται για την πρόληψη του καρκίνου, η καλύτερη άμυνα σας μπορεί να είναι η κοινή λογική: Έως 40% των καρκίνων προκαλούνται από «συμπεριφορές στον τρόπο ζωής», όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, το ανθυγιεινό φαγητό, η πολύωρη έκθεση στον ήλιο. Οι περισσότεροι καρκίνοι του πνεύμονα σχετίζονται με το κάπνισμα. Οι περισσότεροι καρκίνοι του δέρματος σχετίζονται με την έκθεση στον ήλιο. Και το 10 έως 15% των μορφών καρκίνου σχετίζονται με τη γενετική. Ως εκ τούτου, εστιάζοντας σε υγιείς συμπεριφορές, μπορεί να ενισχύσετε τις πιθανότητες να μην εμφανίσετε καρκίνο.

Μην καπνίζετε. Το κάπνισμα ευθύνεται για το 30% όλων των θανάτων από καρκίνο, και κυρίως για τον καρκίνο του πνεύμονα. Ο καλύτερος τρόπος είναι να αποφεύγετε τον καπνό, ακόμα και όσοι δεν καπνίζετε, αλλά μπορεί να είστε παθητικοί καπνιστές. Ακόμη και η περικοπή από 20 έως το λιγότερο 10 τσιγάρα την ημέρα μείωσε κατά 27% τον κίνδυνο καρκίνου, σύμφωνα με μια μελέτη του 2010 στο περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης.

Διατηρήστε ένα φυσιολογικό βάρος. Τα παραπάνω κιλά και κυρίως το λίπος στη περιφέρεια μέσης, είναι επικίνδυνα για την υγεία σας. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο (AICR), η περίσσεια σωματικού λίπους συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εννέα καρκίνων, συμπεριλαμβανομένου του οισοφάγου, των νεφρών και της χοληδόχου κύστης. Επιπλέον, η AICR εκτιμά ότι περισσότερα από 120.000 κρούσματα καρκίνου στις ΗΠΑ κάθε χρόνο αποδίδονται σε επιπλέον αύξηση του σωματικού βάρους. Στη σημερινή εποχή, περνάμε όλο και περισσότερο χρόνο μπροστά από μια οθόνη και δεν ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι ασθένειες. Η λύση είναι να ακολουθείτε μια σωστή διατροφή και να έχετε ένα υγιές βάρος.

Να ασκείστε τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα. Όταν πρόκειται για την πρόληψη του καρκίνου, η άσκηση είναι εξίσου ζωτικής σημασίας, όπως η σωστή διατροφή. Το ένα τρίτο όλων των θανάτων από καρκίνο στις ΗΠΑ κάθε χρόνο συνδέονται με τη διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα. Αν και η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία συστήνει να κάνετε 150 λεπτά μέτριας έντασης άσκηση (ή 75 λεπτά έντονης δραστηριότητας) σε εβδομαδιαία βάση, η έρευνα διαπίστωσε ότι και οι πιο μικρής διάρκειας προπονήσεις μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικές. Μια μελέτη του 2010 που δημοσιεύθηκε διαπίστωσε, ότι μόλις 30 λεπτά εβδομαδιαίας φυσικής δραστηριότητας ήταν αρκετό για να μειώσει τις πιθανότητες των γυναικών να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού. Η σωματική δραστηριότητα έχει προστατευτική δράση, γιατί εκτός από ότι βοηθάει στη διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους, μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή.

Μάθετε να αγαπάτε το μπρόκολο. Τα λαχανικά δεν είναι μόνο μέρος μιας υγιεινής διατροφής, καταπολεμούν επίσης, διάφορες μορφές καρκίνου. Γι' αυτό και η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία συνιστά την κατανάλωση 2½ φλιτζάνια φρούτων και λαχανικών ημερησίως. Τα σταυρανθή λαχανικά, ιδίως, το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το λάχανο, έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες που καταπολεμούν τον καρκίνο.

Βάλτε αντηλιακό. Οι γυναίκες ηλικίας 18 έως 39 ετών είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στο μελάνωμα, την πιο θανατηφόρα μορφή καρκίνου του δέρματος. Ευτυχώς, ο κίνδυνος μπορεί να μετριαστεί με ένα απλό αντηλιακό. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Oncology, το 2010 διαπίστωσε, ότι τα άτομα που φορούσαν αντηλιακό καθημερινά είχαν 50% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μελάνωμα, σε σύγκριση με όσους δεν ήταν επιμελείς χρήστες αντηλιακού. Θα πρέπει να φοράτε προστασία κάθε μέρα, ακόμα και το χειμώνα και όταν έχει συννεφιά, επίσης, καλό είναι να αποφεύγετε τον ήλιο μεταξύ 10 π.μ. και 4 μ.μ., γιατί οι ακτίνες UV είναι πιο έντονες.

Να κάνετε εξετάσεις. Οι γυναίκες θα πρέπει να υποβάλλονται σε κλινική εξέταση του μαστού, γιατί ο προσυμπτωματικός έλεγχος μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανατηφόρου καρκίνου του μαστού μέχρι και 25%. Επίσης, πρέπει να κάνουν κάθε χρόνο το Τεστ Παπανικολάου, το οποίο μπορεί να ανιχνεύσει τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Ανεξαρτήτως φύλου πρέπει να γίνονται και οι έλεγχοι για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, οι οποίοι  θα πρέπει να ξεκινήσουν σε ηλικία 50 ετών ή και νωρίτερα αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό της ασθένειας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.