WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Εγκυμοσύνη και παχυσαρκία: Γνωρίστε τους κινδύνους


22 Απριλίου 2015

52eabc60bc642f59916976ebd338366ckaieya.jpg

Η παχυσαρκία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία σας και στην υγεία του μωρού σας. Αν λοιπόν, ανησυχείτε πρέπει να κατανοήσετε τους κινδύνους που εγκυμονούν όταν έχετε παραπάνω κιλά και τι μπορείτε να κάνετε για να έχετε μια υγιή εγκυμοσύνη.

Πώς η παχυσαρκία  επηρεάζει την εγκυμοσύνη;

Η παχυσαρκία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει τον κίνδυνο διαφόρων επιπλοκών της κύησης, μεταξύ των οποίων είναι:

  • Ο διαβήτης κύησης. Οι γυναίκες που είναι παχύσαρκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, που αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (διαβήτης της κύησης) από ό, τι οι γυναίκες που έχουν κανονικό βάρος.
  • Η προεκλαμψία. Οι έγκυες που έχουν περισσότερα κιλά διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν μια επιπλοκή της εγκυμοσύνης, που χαρακτηρίζεται από υψηλή αρτηριακή πίεση και ενδείξεις βλάβης συχνά στους νεφρούς (προεκλαμψία). Η προεκλαμψία αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε πολύ σοβαρές επιπλοκές για την έγκυο και το έμβρυο.
  • Εκπρόθεσμη εγκυμοσύνη. Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο ότι η εγκυμοσύνη θα συνεχιστεί και μετά την αναμενόμενη ημερομηνία λήξης της προθεσμίας.
  • Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής.
  • Μόλυνση. Οι γυναίκες που είναι παχύσαρκες κατά τη διάρκεια της κύησης διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος.

Πώς  μπορεί η παχυσαρκία να επηρεάσει το μωρό;

Η παχυσαρκία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα υγείας στο μωρό συμπεριλαμβανομένων:

  • Μακροσωμία. Οι γυναίκες που είναι παχύσαρκες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να γεννήσουν ένα μωρό που να έχει πιο πολλά κιλά από το κανονικό και περισσότερο λίπος. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παραπανήσια κιλά στην περίοδο της εγκυμοσύνης, αυξάνουν τον κίνδυνο της παιδικής παχυσαρκίας.
  • Χρόνιες παθήσεις. Η παχυσαρκία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο, ότι το μωρό σας θα παρουσιάσει στην ενήλικη ζωή διαβήτη ή θα έχει καρδιαγγεικά προβλήματα.

Πόσο βάρος πρέπει να πάρετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Τα κιλά που σας αναλογούν όταν μείνετε έγκυες, καθορίζονται από το βάρος σας πριν από την εγκυμοσύνη, τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), από την υγεία σας και την υγεία του μωρού σας. Εάν θέλετε να προσέξετε τα κιλά σας κατά τη διάρκεια αυτής της όμορφης περιόδου της ζωής σας, επισκεφτείτε τον διαιτολόγο σας. Ώστε να σας δώσει τις κατάλληλες συμβουλές και να βγάλετε ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής, ανάλογα με τις ανάγκες σας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.