WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Φράουλες: Ένα φρούτο πραγματικός θησαυρός


14 Μαΐου 2015

Οι φράουλες καλλιεργήθηκαν για πρώτη φορά στην αρχαία Ρώμη και πλέον είναι το πιο δημοφιλές φρούτο φρούτο στον κόσμο. Στην επαρχιακή Γαλλία, είχαν θεωρηθεί ως αφροδισιακό. Αυτά τα κόκκινα πετράδια έχουν πολλά οφέλη για την υγεία.

Η φράουλα είναι χαμηλή σε θερμίδες (32 θερμίδες τα 100 γρ.) και λίπη, αλλά πλούσια σε φυτο-θρεπτικά συστατικά, μέταλλα και βιταμίνες που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό. Επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση αυτών των φρούτων μπορεί να έχουν πιθανά οφέλη κατά του καρκίνου, της γήρανσης, της φλεγμονής και νευρολογικών ασθενειών.

Καταρχήν οι φράουλες είναι πλούσιες σε βιταμίνης C, η οποία είναι ένα ισχυρό φυσικό αντιοξειδωτικό και συμβάλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Επίσης, αυτά τα κόκκινα φρούτα περιέχουν βιταμίνη Α, βιταμίνη Ε και βήτα-καροτίνη σε μικρές ποσότητες. Οι ενώσεις αυτές δρουν ως προστατευτικές έναντι των ελευθέρων ριζών οξυγόνου, που παίζουν ρόλο στη γήρανση και στην εμφάνιση ασθενειών.

Επιπλέον, περιέχουν μέταλλα, όπως το κάλιο, το φθόριο, τον χαλκό και τον σίδηρο. Το κάλιο είναι ένα σημαντικό συστατικό των κυττάρων και των σωματικών υγρών και βοηθάει τον έλεγχο του καρδιακού ρυθμού και της πίεσης του αίματος. Ο χαλκός απαιτείται για την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Ο σίδηρος απαιτείται για το σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Και το φθόριο είναι ένα συστατικό των οστών και των δοντιών και είναι σημαντικό για την πρόληψη της οδοντικής τερηδόνας.

Τέλος, προσοχή πρέπει να δίνουν όσοι έχουν προβλήματα με τους νεφρούς, γιατί η φράουλα έχει υψηλή συγκέντρωση οξαλικών οξέων, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν το σχηματισμό λίθων.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.