WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τροφές για λευκά δόντια


3 Ιουνίου 2015

13f62e93ae8246495451e52efc17030fκαθετα.jpg

Επιθυμείτε να έχετε μαργαριταρένια, λευκά δόντια και ένα πολύ φωτεινό χαμόγελο; Μπορείτε να αποφύγετε τον μαύρο καφέ, το κόκκινο κρασί, και τα ζαχαρούχα τρόφιμα, όμως θα κάνετε μισή δουλειά. Μαζί με το βούρτσισμα, τη χρήση οδοντικού νήματος και του στοματικού διαλύματος, καλό είναι να επιλέγετε και τροφές που πραγματικά προωθούν τη λεύκανση και τη στοματική υγεία. Δείτε παρακάτω ποιες τροφές αξίζει να εντάξετε στη καθημερινότητα σας.

Μπρόκολο. Μπορεί να μην είναι από τα πιο δημοφιλή και αγαπημένα λαχανικά, όμως παρέχει αρκετά οφέλη για τα δόντια σας. Σύμφωνα με τους ερευνητές της Οδοντιατρικής Σχολής στη Βραζιλία, έγινε η διαπίστωση ότι η περιεκτικότητα σιδήρου στο μπρόκολο, μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία ενός επιχρίσματος στην επιφάνεια των δοντιών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να προστατεύει τα δόντια από την επαφή με τα όξινα τρόφιμα και ποτά, διατηρώντας τα λευκά.

Τυρί. Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Γενικής Οδοντιατρικής βρέθηκε, ότι η κατανάλωση τυριού και κυρίως τσένταρ, αύξησε την παραγωγή σάλιου. Αυτό είναι σημαντικό, διότι η ξηροστομία λόγω μειωμένης παραγωγής σάλιου, μειώνει την ικανότητα φυσικής ρύθμισης της οξύτητας του στόματος, αυξάνοντας τον κίνδυνο οδοντικής διάβρωσης. Επίσης, οι ερευνητές από την Ακαδημία της Γενικής Οδοντιατρικής πιστεύουν ότι τα  χαμηλότερα επίπεδα pH συμβάλουν στην διάβρωση των δοντιών, ενώ τα υψηλότερα επίπεδα pH σημαίνουν πιο υγιή δόντια. Αλλά, δεν έχουν όλα τα γαλακτοκομικά το ίδιο αποτέλεσμα, για παράδειγμα το γάλα και το γιαούρτι δεν έδειξαν, ότι αλλάζουν το pH του στόματος.

Σταφίδες. Μπορεί να ακούτε σταφίδες και να νομίζετε ότι προκαλούν κακό στα δόντια. Όμως, αυτή η πεποίθηση είναι λανθασμένη, διότι οι σταφίδες μπορούν να βελτιώσουν την στοματική υγεία. Σύμφωνα με μια μελέτη, που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας, διαπιστώθηκε ότι το ελαιανολικό οξύ, μία ένωση που βρίσκεται στις σταφίδες, μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη δύο τύπων βακτηρίων του στόματος, που προκαλούν τερηδόνα και περιοδοντική νόσο.

Ανανάς. Αυτό το γλυκό, ζουμερό τροπικό φρούτο μπορεί να σας χαρίσει λευκά δόντια. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό International Journal of Dental διαπίστωσε, ότι η βρομελίνη, ένα ένζυμο που προέρχεται από τον καρπό του ανανά, μειώνει τους λεκέδες στην επιφάνεια των δοντιών και δρα σαν μια φυσική λευκαντική οδοντόκρεμα. Το ίδιο ισχύει και με τις φράουλες.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.