WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί το νερό είναι το κλειδί για μια πετυχημένη αποτοξίνωση


26 Ιουνίου 2015

Το νερό είναι κυριολεκτικά συνυφασμένο με την καλή υγεία. Καταρχήν, μεταφέρει τα θρεπτικά συστατικά στα κύτταρα μας, βοηθάει την πέψη, συμβάλει σε ένα υγιές δέρμα, αποβάλλει τις τοξίνες από το σώμα και ρυθμίζει τον μεταβολισμό και τη θερμοκρασία του σώματος, και αυτές είναι μερικές από τις πολλές λειτουργίες.

Το νερό παίζει επίσης, καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη των ασθενειών. Σε μια μελέτη που διεξήχθη στο Κέντρο Ανθρώπινης Διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Sheffield, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι οι γυναίκες που έμειναν επαρκώς ενυδατωμένες, είχαν μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού κατά 79 τοις εκατό. Μια άλλη μελέτη, που έγινε στο Fred Hutchinson Cancer Research Center στο Σιάτλ, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που έπιναν περισσότερο από πέντε ποτήρια νερό την ημέρα, είχαν 45 τοις εκατό μειωμένο κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου, σε σύγκριση με εκείνες που έπιναν δύο ή λιγότερα ποτήρια νερό την ημέρα. Πολλοί γιατροί πιστεύουν, ότι η σωστή ενυδάτωση μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη χρόνιων παθήσεων των αρθρώσεων, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, επειδή το νερό μειώνει τη φλεγμονή και προάγει την υγεία του χόνδρου. Επαρκής κατανάλωση νερού μπορεί ακόμη, να επιβραδύνει τα σημάδια της γήρανσης και να βελτιώσει τη δυσκοιλιότητα, την αρθρίτιδα, τις πέτρες στους νεφρούς και τις ρυτίδες.

Χωρίς αρκετό νερό το σώμα μας δεν μπορεί να αποβάλλει τις τοξίνες, ακόμα και αν κάνουμε την καλύτερη αποτοξίνωση. Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, αλλά η αφυδάτωση μειώνει τη συνολική ποιότητα της ζωής μας και θέτει σε κίνδυνο την υγεία μας. Ακριβώς όπως το ήπαρ είναι ζωτικής σημασίας για τη διαδικασία της πέψης, το νερό βοηθάει τους νεφρούς να αποβάλουν τις τοξίνες από το σώμα, να καθαρίσουν δηλαδή τον οργανισμό από τις ανεπιθύμητες ουσίες. Με απλά λόγια αν οι νεφροί δεν παίρνουν το νερό που χρειάζονται για την εκτέλεση των λειτουργιών του φιλτραρίσματος, η υγεία μας επιδεινώνεται ραγδαία.

Στην πραγματικότητα, αν ψάχνετε για μια μαγική σφαίρα που θα σας βοηθήσει, να αποβάλλετε τις τοξίνες και να χάσετε κιλά, δεν υπάρχει καλύτερη στρατηγική από το να πίνετε 10 ποτήρια νερό την ημέρα. Και γιατί να ακολουθήσετε αυτή τη συμβουλή; Διότι το νερό είναι ένα φυσικό κατασταλτικό της όρεξης και βοηθάει στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού. Όπως προαναφέραμε, όταν οι νεφροί δεν παίρνουν αρκετό νερό, δεν μπορούν να λειτουργήσουν σωστά και καλείται το ήπαρ να αναλάβει το ρόλο της αποβολής των τοξινών. Κανονικά, μία από τις μεγάλες δουλειές του ήπατος είναι να μεταβολίσει το αποθηκευμένο λίπος σε μια χρησιμοποιήσιμη μορφή ενέργειας. Αλλά, όταν είναι απασχολημένο με τη δουλειά των νεφρών, δεν είναι πλέον διαθέσιμο για να μεταβολίσει το αποθηκευμένο λίπος. Άρα, όλο και περισσότερο λίπος αποθηκεύεται στο σώμα μας. Εν κατακλείδι, μια σωστή και καθημερινή ενυδάτωση του οργανισμού συμβάλει στην αποβολή τοξινών, στην απώλεια βάρους και στη διατήρηση της ευεξίας και της υγείας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.