WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν θέλετε να χάσετε κιλά ξεχάστε τα άσπρα πιάτα!


9 Ιουλίου 2015

d7f30c26f0a3564c510dd054b17f3f31καθετα.jpg

Πολλά έχουν ειπωθεί όσο αφορά το μέγεθος του πιάτου και τη μείωση του βάρους. Πράγματι όσοι καταναλώνουν το φαγητό σε μικρότερα πιάτα, μπορούν πιο εύκολα να χάσουν κιλά. Όμως, τι γνωρίζετε για το χρώμα που πρέπει να έχει το πιάτο σας; Και πώς αυτό επηρεάζει τη όρεξη σας;

Μια νέα μελέτη υποστηρίζει, ότι η χρωματική αντίθεση μεταξύ του φαγητού και του σερβίτσιου δημιουργεί μια οπτική ψευδαίσθηση γνωστή ως η ψευδαίσθηση Delboeuf, που πήρε το όνομα από έναν Βέλγο επιστήμονα. Σύμφωνα με τα ευρήματα του Delboeuf, ένας λευκός κύκλος που περιβάλλεται από έναν άλλο κύκλο σαν δαχτυλίδι, δείχνει μεγαλύτερος από έναν μαύρο κύκλο που δεν περιβάλλεται από το δαχτυλίδι. Αλλά, ίσως να αναρωτιέστε πώς μπορεί αυτό να σχετίζεται με το χρώμα του πιάτου σας. Σύμφωνα με μια μελέτη στο Πανεπιστήμιο Cornell και με βάση τη ψευδαίσθηση Delboeufη η υψηλή χρωματική αντίθεση μεταξύ των τροφίμων και του πιάτου μειώνει την όρεξη. Στη μελέτη, όσοι είχαν άσπρα πιάτα, βάλανε 22 τοις εκατό περισσότερα ζυμαρικά, σε σύγκριση με εκείνους που είχαν πολύχρωμα.

Μπορεί το χρώμα που έχει το πιάτο σας να μην συνδέεται απαραίτητα με τις πιο υγιεινές επιλογές, αλλά έχει σχέση με τη ποσότητα που καταναλώνετε. Φανταστείτε λοιπόν, να είχατε πράσινα πιάτα, μήπως θα βάζετε λιγότερο φαγητό; Όσο μεγαλύτερη αντίθεση χρωμάτων υπάρχει μεταξύ των σερβίτσιων και του φαγητού σας, τόσο λιγότερο θα τρώτε. Για παράδειγμα αν θέλετε να τρώτε περισσότερα χόρτα, τότε σερβίρετε τα σε πράσινα πιάτα! Φανταστείτε τί διαφορά μπορεί να κάνει αυτό το τρικ, στη περιφέρεια της μέσης σας, εφόσον το υιοθετήσετε για καιρό.

Τέλος, αν δεν μπορείτε να αλλάξετε το χρώμα στα σερβίτσια σας, υπάρχει πάντα και η επιλογή να τρώτε σε μικρότερα πιάτα, κάτι που οδηγεί στην επιλογή μικρότερων μερίδων.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.