WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Tips για ένα ασφελές μπάρμπεκιου


12 Ιουλίου 2015

7b737d0794b88ffb9d51286c703075f7laia.jpg

Καθώς ο καιρός ζεσταίνει όλο και περισσότεροι περνάτε χρόνο έξω και ασχολείστε με την αγαπημένα σας συνήθεια, το μπάρπμεκιου. Αλλά, αυτή η διασκέδαση εγκυμονεί κινδύνους, αν δεν λάβουτε τα κατάλληλα μέτρα. Τι πρέπει να κάνετε, για να μπορέσετε να συνδυάσετε αυτή τη καλοκαιρινή συνήθεια με την υγεία; Απλά ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές, που μπορεί να σας φανούν χρήσιμες.

Αν είχατε κρύψει σε κάποιο μέρος τη σχάρα για τους χειμερινούς μήνες, αφιερώστε λίγο χρόνο για να βεβαιωθείτε ότι είναι καθαρή και έτοιμη για την ασφαλή χρήση, πριν ψήσετε το φαγητό σας. Καθαρίστε τη, ακολουθώντας τις οδηγίες του κατασκευαστή. Στη συνέχεια, όταν είστε έτοιμοι να μαγειρέψετε, να ζεστάνετε πρώτα καλά τη σχάρα για να εξαλείψετε τα πιθανά βακτήρια. Επίσης, εάν χρησιμοποιείτε μια σχάρα αερίου, ελέγξτε τα ακροφύσια του καυστήρα, για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.

Η σχάρα σας είναι καθαρή, ζεστή και έτοιμη να ψήσει το φαγητό σας. Τώρα έρχεται το πιο σημαντικό ερώτημα: Τι να μαγειρέψετε; Υπάρχουν οι παραδοσιακές σπεσιαλιτέ μπάρμπεκιου χοτ-ντογκ, χάμπουργκερ και το χοιρινές μπριζόλες, αλλά υπάρχουν μια σειρά από άλλες δημιουργικές και υγιεινές επιλογές. Δοκιμάστε μερικές από αυτές τις μη παραδοσιακές ιδέες: Φτιάξτε μπιφτέκια γαλοπούλας, αντί για κάποιο άλλο λιπαρό κρέας και αρωματίστε με κόλιαντρο, ρίγανη και άλλα καρυκευμάτα, αντί να βάλετε αλάτι. Επίσης, μπορείτε να προσθέσετε επιπλέον γεύση και θρεπτική αξία στο γεύμα σας με το να ψήσετε λαχανικά, όπως πιπεριές, μελιτζάνα ή κολοκυθάκια. Μην ξεχάσετε το επιδόρπιο. Φτιάξτε κεμπάπ  από φρούτα, με φέτες ανανά και ροδάκινα, ψήνοντας τα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να ζεσταθούν ελαφρώς. Σερβίρετε τα φρούτα μαζί με κρύο γιαούρτι και θα έχετε ένα γευστικό και θρεπτικό επιδόρπιο.

Καθώς θα μαγειρεύετε όλες αυτές τις λιχουδιές, μη ξεχάσετε να χρησιμοποιήσετε ένα από τα πιο σημαντικά αξεσουάρ της σχάρας - το θερμόμετρο τροφίμων. Αυτό το αξεσουάρ είναι πολύ σημαντικό, γιατί συμβάλει στην πρόληψη της τροφικής δηλητηρίασης, εξασφαλίζοντας ότι το φαγητό σας είναι μαγειρεμένο στις κατάλληλες θερμοκρασίες. Όταν αγοράζετε ένα θερμόμετρο, διαβάστε την ετικέτα της συσκευασίας για να βεβαιωθείτε ότι έχει σχεδιαστεί για το κρέας.

Μπορεί το μπάρμπεκιου να προκαλέσει καρκίνο;

Σύμφωνα με το USDA, πρόσφατες μελέτες δείχνουν μια σχέση μεταξύ καρκίνου και απανθρακωμένων τροφίμων (κρέας, ψάρια). Η απανθράκωση συνήθως είναι το αποτέλεσμα της υψηλής θερμοκρασίας μαγειρέματος, που συμβαίνει με το ψήσιμο στη σχάρα ή στο φούρνο και με το τηγάνισμα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει τον σχηματισμό καρκινογόνων ουσιών (ετεροκυκλικών αμινών και πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων ή HCAs).

Εδώ είναι μερικές συμβουλές για την πρόληψη της απανθράκωσης:

  • Αφαιρέστε τις λιπαρές περιοχές
  • Μαγειρέψτε πρώτα το κρέας στο φούρνο, πριν το τοποθετήσετε στη σχάρα
  • Βεβαιωθείτε ότι τα κάρβουνα δεν είναι ακριβώς κάτω από το κρέας
  • Μερικά μπαχαρικά έχουν αντιοξειδωτικά, με αποτέλεσμα να βοηθάνε στην εξάλειψη των καρκινογόνων ουσιών κατά τη διαδικασία του ψησίματος. Μαρινάρετε τα κρέατα σας με θυμάρι, φασκόμηλο και το σκόρδο, γιατί μπορεί να μειώσουν την ποσότητα των συνολικών HCAs κατά 60%.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.