WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ύπουλα σημάδια ότι πίνετε πολύ αλκοόλ


6 Αυγούστου 2015

largekaueya.jpg

Το αλκοόλ υπάρχει παντού γύρω μας και σε όλες τις ηλικίες. Όλο και περισσότερα μαγαζιά κάνουν προσφορές, ώστε να προσελκύσουν όλες τις ηλικιακές ομάδες να καταναλώσουν αλκοόλ, χωρίς να ξοδέψουν πολλά χρήματα. Όμως, σύμφωνα με μια έκθεση, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Psychiatry, σχεδόν το ένα τρίτο των Αμερικανών ενηλίκων σε κάποια στιγμή της ζωής τους, έκαναν κατάχρηση του αλκοόλ και μόνο το 20% αναζήτησε θεραπεία. Αυτό που είναι πραγματικά ανησυχητικό είναι, ότι ο αριθμός της κατανάλωσης αυξάνεται δραματικά. Σύμφωνα με μελέτες υπάρχει μια αύξηση 5%, που είναι περίπου ένα εκατομμύριο περισσότεροι άνθρωποι από ό, τι πριν από 10 χρόνια, οι οποίοι πίνουν πάνω από από 5, 8 ή 10 ποτά σε μια μέρα. Επίσης, περισσότεροι από 38 εκατομμύρια ενήλικες πίνουν κατά μέσο όρο τέσσερις φορές το μήνα, σύμφωνα με στοιχεία του CDC, με αποτέλεσμα το αλκοόλ να είναι η τρίτη κυριότερη αιτία θανάτων.

Εσείς πόσο αλκοόλ πίνετε; Μήπως το παρακάνετε; Φυσικά δεν χρειάζεται να είστε αλκοολικοί, για να πίνετε πολύ. Διότι υπάρχουν δύο στρατόπεδα, και πολλοί από εμάς είμαστε κάπου στη μέση. Για να μάθετε αν το παρακάνετε, όσο αφορά το αλκοόλ, διαβάστε το παρακάτω άρθρο.

Αν είστε ντροπαλοί, τότε θα γνωρίζετε ότι το ποτό μπορεί να μειώσει τις αναστολές. Όμως, η μέθη μπορεί να οδηγήσει σε πιο επικίνδυνες αποφάσεις και να έχει πολύ άσκημες επιπτώσεις, τόσο σε εσάς τόσο και στους γύρω σας. Το αλκοόλ επίσης, ευθύνεται για το 60% των θανατηφόρων εγκαυμάτων και πνιγμών, για το 40% των θανατηφόρων πτώσεων και ατυχημάτων με αυτοκίνητο και για το ήμισυ του συνόλου των σεξουαλικών επιθέσεων, σύμφωνα με το National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism.

Εάν δεν πίνετε καθημερινά, αλλά πίνετε τακτικά, όπως κάθε Παρασκευή βράδυ, αυτό είναι ένα κόκκινο λαμπάκι. Επιπλέον, είναι σημαντικό να γνωρίζετε, ότι η ευκαιριακή άμετρη κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και να παρέμβει στη δράση ορισμένων φάρμακων. Ένα άλλο σημείο κλειδί που πρέπει να προσέχετε, είναι όταν πιάνετε τον εαυτό σας να έχει φτάσει στο τέταρτο ποτό, χωρίς να το καταλάβει. Αν λοιπόν, αντιληφθείτε ότι κάθε φορά που βγαίνετε για ένα ποτό, καταλήγετε να πίνετε τέσσερα, καλό είναι να καταγράφετε πόσο αλκοόλ πίνετε. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσετε αν χαλιναγωγήσετε πιο εύκολα τον εαυτό σας και να έχετε τον έλεγχο.

Το αλκοόλ επηρεάζει τον καθένα με διαφορετικό τρόπο, ανάλογα με τα γονίδιά, με τα φάρμακα που ενδεχομένως παίρνει και με το τί έχει φάει ( η τροφή επιβραδύνει την απορρόφηση του αλκοόλ στο αίμα σας). Ακόμα, οι ερευνητές εικάζουν ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ επηρεάζει τη μνήμη, με αποτέλεσμα να μη θυμάστε κάποια πράγματα μετά από ένα Hangover. Αυτό σημαίνει ότι, μπορεί να ξυπνήσετε το πρωί και να έχετε ξεχάσει τί κάνατε τη προηγούμενη νύχτα ή πώς φτάσατε στο σπίτι σας.

Το αλκοόλ είναι αρκετά ύπουλο, γι αυτό θα πρέπει να έχετε εσείς τον έλεγχο και όχι εκείνο. Και αν πέσει στην αντίληψη σας, ότι οι φίλοι ή οι συνάδελφοι σας ανησυχούν για εσάς, τότε ήρθε η στιγμή για περικοπές ως προς την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών. Το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσετε, ότι πίνετε περισσότερο απ 'όσο πρέπει, και στη συνέχεια να θέσετε κάποιους στόχους. Πείτε στο σύντροφό σας ή στον φίλο σας το όριο κατανάλωσής που έχετε θέσει ως στόχο, πριν πάτε σε μια εκδήλωση όπου το αλκοόλ ρέει ελεύθερα. Αυτό καθιστά ευκολότερο να πείτε όχι στο επόμενη ποτό, γιατί γνωρίζετε ότι μετά θα λογοδοτήσετε σε κάποιον άλλον. Και αν φοβάστε να ρωτήσετε τους δικούς σας ανθρώπους, αν πίνετε πάρα πολύ, τότε ίσως  αυτό είναι ένα σημάδι, ότι έχετε χάσει το όριο.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.