WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Νέοι τρόποι για να ενισχύσετε τη μνήμη σας


1 Αυγούστου 2015

f83271168cdc12b6e8b0ea53022ed812οειζ.jpg

Αν ξυπνάτε το πρωί και δεν θυμάστε που έχετε αφήσει τα κλειδιά του σπιτιού ή αν πάτε να φύγετε και ξεχνάτε που παρκάρατε το αυτοκίνητο σας, τότε η μνήμη σας θέλει μια ενίσχυση. Μελέτες υποστηρίζουν, ότι οι καθημερινές σας συνήθειες, από το φαγητό που τρώτε μέχρι πόσες ώρες δουλεύετε, έχουν αντίκτυπο στον εγκέφαλο σας. Δείτε παρακάτω κάποιους τρόπους, για να ενισχύσετε τη μνήμη σας.

Ελέγξτε τον σίδηρο σας. Ο σίδηρος βοηθάει τη λειτουργία των  νευροδιαβιβαστών, οι οποίοι συμβάλουν ώστε να έχετε μια ισχυρή μνήμη. Μια κακή διατροφή μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα του σιδήρου σας, μέχρι και να σας προκαλέσει αναιμία. Σε μια έρευνα όταν οι επιστήμονες δώσανε τεστ μνήμης σε 149 γυναίκες, παρατήρησαν ότι όσες είχαν χαμηλά επίπεδα σιδήρου, δεν έγραψαν καλά στο τεστ. Ωστόσο, μετά από τέσσερις μήνες από τη λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου, οι περισσότερες από τις γυναίκες έγραψαν καλύτερα στο τεστ μνήμης. Αν υποπτεύεστε, ότι έχετε αναιμία, επισκεφτείτε τον γιατρό σας για μια εξέταση αίματος.

Ένας άλλος τρόπος για να ενισχύσετε τη μνήμη σας, είναι να κάνετε διαλογισμό. Αυτή η αρχαία πρακτική μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα, από το να απαλύνει τη ψύχη σας. Ο διαλογισμός μπορεί να μειώσει το άγχος, που μπορεί να βλάψει τα κύτταρα του εγκεφάλου και να μειώσει την ικανότητά σας να διατηρείτε τις πληροφορίες με την πάροδο του χρόνου. Σύμφωνα με μια μελέτη στο Πανεπιστήμιο του Κεντάκι τα άτομα που έκαναν διαλογισμό για 40 λεπτά, είχαν σημαντικά καλύτερες επιδόσεις σε τεστ μνήμης. Επίσης, μια μελέτη το 2004 στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison ανακάλυψε ότι οι εγκέφαλοι των βουδιστών που έκαναν διαλογισμό, είχαν υψηλότερα επίπεδα γάμμα κύμάτων, ένα μοτίβο εγκεφαλικής δραστηριότητας, που είναι συνδεδεμένο με τη προσοχή και τη μνήμη

Τα μήλα δεν είναι αδίκως συνδεδεμένα με την ευεξία και την υγεία. Αυτό το φρούτο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, τα οποία αυξάνουν τα επίπεδα της ακετυλοχολίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που είναι απαραίτητος για τη μνήμη, η οποία τείνει να μειώνεται με την ηλικία. Επιπλέον, τα αντιοξειδωτικά στα μήλα προστατεύουν τα εγκεφαλικά κύτταρα από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Μελέτες που έχουν γίνει σε ποντίκια, που έπασχαν από μια ηλικιακή απώλεια μνήμης ή βρισκόντουσαν στο πρώιμο στάδιο της νόσου του Alzheimer, έδειξαν ότι απέκτησαν μια καλύτερη μνήμη, όταν κατανάλωναν χυμό μήλου καθημερινά.

Πιστέψτε στις δυνατότητες σας. Σταματήστε να σκέφτεστε, ότι ενδέχεται η μνήμη σας να εξασθενίσει με τα χρόνια. Σε μια μελέτη που έγινε στο North Carolina State University και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Ψυχολογία και Γήρανση, οι υγιείς ηλικιωμένοι που πίστευαν, ότι η γήρανση προκαλεί εξασθένιση της μνήμης, δεν είχαν καλά αποτελέσματα στα τεστ. Ενώ μια άλλη ομάδα που πίστευε στις ικανότητες της, σημείωσε καλύτερα αποτελέσματα. Πιστέψτε λοιπόν, στις δυνατότητες σας, συνεχίστε να εξασκείτε τη μνήμη σας και δεν θα σας εγκαταλείψει ποτέ.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.