WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τροφικές αλλεργίες και τροφική δυσανεξία: Ποια είναι η διαφορά;


25 Ιουλίου 2015

5ae2d93f84ccc36330d3a52a27dac0c6οριζ-640x605κσαθε.jpg

Οι τροφικές αλλεργίες ή δυσανεξίες τροφίμων επηρεάζουν σχεδόν όλους κάποια στιγμή. Πολλοί από εσάς ενδεχομένως είχατε μια δυσάρεστη αντίδραση σε κάτι που φάγατε και αναρωτηθήκατε αν ήταν κάποια αλλεργία. Έρευνες υποστηρίζουν, ότι ένας στους τρεις ανθρώπους λένε, ότι έχουν μια τροφική αλλεργία, επειδή ένα μέλος της οικογένειας  τους είχε παλιά τα ίδια συμπτώματα. Αλλά μόνο το 5 % έχει αποδειχθεί κλινικά ότι είχε αλλεργικές αντιδράσεις στα τρόφιμα. Σε εφήβους και ενήλικες, οι τροφικές αλλεργίες συμβαίνουν σε περίπου 4% του συνολικού πληθυσμού. Αυτή η σύγχυση που δημιουργείται, πολλές φορές οφείλεται εν μέρει σε μια άλλη αντίδραση, που ονομάζεται τροφική δυσανεξία.

Η τροφική αλλεργία είναι μια συγκεκριμένη μορφή υπερευαισθησίας τροφίμων, που ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα και έχει ως αποτέλεσμα μια υπερβάλλουσα αντίδραση του οργανισμού. Όμως, αν από την άλλη μεριά εμφανίζετε τροφική δυσανεξία, δεν είναι υπεύθυνο το ανοσοποιητικό, ακόμη και αν τα συμπτώματα μοιάζουν με την αλλεργία.  Για παράδειγμα, αν είστε αλλεργικοί στο γάλα είναι διαφορετικό, από το να μην είστε σε θέση να το αφομοιώσετε σωστά. Το δεύτερο οφείλεται σε δυσανεξία στη λακτόζη, λόγω έλλειψης ή μειωμένης συγκέντρωσης του ενζύμου λακτάση. Αυτή είναι η πιο συχνή τροφική δυσανεξία και επηρεάζει τουλάχιστον ένας στους δέκα ανθρώπους. Η λακτάση είναι ένα ένζυμο που βρίσκεται στην επένδυση του εντέρου. Αυτό το ένζυμο διασπά τη λακτόζη, που βρίσκεται στο γάλα και σε άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα. Εάν δεν έχετε αρκετή λακτάση, το σώμα δεν μπορεί να χωνέψει την λακτόζη και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να νιώθετε μετεωρισμό, κοιλιακό άλγος και μερικές φορές να έχετε διάρροια.

Τι συμβαίνει με τις αλλεργίες στα τρόφιμα;

Η πολύπλοκη διαδικασία της πέψης επηρεάζει το χρόνο και τη περιοχή της αλλεργικής αντίδρασης. Εάν για παράδειγμα είστε αλλεργικοί σε ένα συγκεκριμένο τρόφιμο, μπορεί πρώτα να αντιμετωπίσετε φαγούρα στο στόμα, όταν αρχίζετε να τρώτε το φαγητό. Αφού η τροφή χωνεύεται στο στομάχι, μπορεί να ξεκινήσουν τα κοιλιακά συμπτώματα όπως εμετός, διάρροια ή πόνος. Όταν οι αλλεργιογόνες τροφές εισέρχονται και ταξιδεύουν μέσω του αίματος, μπορούν να προκαλέσουν πτώση της αρτηριακής πίεσης. Καθώς τα αλλεργιογόνα φθάσουν στο δέρμα, μπορούν να προκαλέσουν κνίδωση ή έκζεμα ή όταν φτάσουν στους πνεύμονες, που μπορεί να προκαλέσουν βρογχόσπασμο (συριγμό ή στένωση των πνευμόνων). Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα μέσα σε λίγα λεπτά έως μία ώρα.

Ποιες τροφικές αλλεργίες είναι πιο συχνές;

Στους ενήλικες, οι πιο συνηθισμένες τροφές αλλεργίες περιλαμβάνουν:

  • Φιστίκια τα οποία μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή αναφυλαξία, μια ξαφνική πτώση της αρτηριακής πίεσης που μπορεί να αποβεί μοιραία αν δεν αντιμετωπιστεί γρήγορα
  • Καρποί με κέλυφος, όπως τα καρύδια
  • Οστρακοειδή, όπως γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, καβούρια
  • Γάλα και αυγά

Τα πιο κοινά αλλεργιογόνα τρόφιμα που προκαλούν προβλήματα στα παιδιά είναι τα αυγά, το γάλα, και τα φυστίκια. Οι ενήλικες συνήθως δεν ξεπερνούν τις αλλεργίες, αλλά τα παιδιά μπορούν μερικές φορές να τις ξεπεράσουν.

Αν έχετε μια απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση σε ορισμένα τρόφιμα, ο γιατρός θα σας συμβουλέψει να αποφεύγετε παρόμοιες τροφές που μπορεί να προκαλέσουν αυτήν την αντίδραση. Για παράδειγμα, αν έχετε ένα ιστορικό αλλεργίας σε γαρίδες, οι δοκιμές θα δείξουν, αν είστε αλλεργικοί, εκτός από τις γαρίδες και σε άλλα οστρακοειδή, όπως τα καβούρια, αστακοί, καραβίδες. Αυτό ονομάζεται διασταυρούμενη αντιδραστικότητα. Τέλος, είναι εξαιρετικά σημαντικό για όσους έχουν πραγματική αλλεργία στις τροφές, να τις εντοπίσουν, ώστε να τις αποφεύγουν, διότι τα συμπτώματα μπορεί να είναι σοβαρά μέχρι και μοιραία.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.