WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η έλλειψη μαγνησίου μπορεί να είναι ο λόγος που δεν νιώθετε ευεξία


13 Αυγούστου 2015

c2eb7199ff8b49d50da1de12f711dda6kueytai.jpg

Το μαγνήσιο συμμετέχει σε περισσότερες από 300 βιοχημικές αντιδράσεις στο σώμα σας. Επηρεάζει τα πάντα, από τον χτύπο της καρδιάς σας, τους μύες μέχρι και τη λειτουργία των ορμονών. Μελέτες έχουν δείξει, ότι μόνο περίπου το 25% των Αμερικανών ενηλίκων έχει επαρκή ποσότητα μαγνησίου και η National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) έδειξε, επίσης, ότι τουλάχιστον το ήμισυ του πληθυσμού των ΗΠΑ έχει ανεπαρκή πρόσληψη μαγνησίου. Τα κύρια συμπτώματα της ανεπάρκειας είναι η απώλεια της όρεξης, ναυτία, κόπωση, μούδιασμα, κράμπες, ημικρανίες και όλα αυτά θα μπορούσαν να μοιάζουν με πολλά άλλα προβλήματα υγείας, γι αυτό είναι δύσκολο να διαγνωστεί η έλλειψη μαγνησίου.

Ενώ είναι εύκολο να πάρετε μαγνήσιο από τις τροφές, άλλο τόσο εύκολο είναι να έχετε ανεπάρκεια λόγω των τροφίμων. Και αυτό συμβαίνει, γιατί πολλές τροφές μειώνουν την απορρόφηση του μαγνησίου. Οι κύριοι ένοχοι είναι τα ροφήματα με καφεΐνη και το αλκοόλ. Για παράδειγμα η κατανάλωση πολύ αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση της βιταμίνης D, η οποία βοηθά στην απορρόφηση του μαγνησίου. Όσο αφορά την υπερδοσολογία αυτού του συστατικού, δεν θα αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα υγείας, αν το λαμβάνετε από τις τροφές. Γιατί το σώμα σας έχει μηχανισμούς που δεν την επιτρέπουν. Όμως, αν παίρνετε μαγνήσιο από συμπληρώματα, πρέπει να είστε προσεκτικοί, διότι μεγάλες ποσότητες μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την καρδιά σας και να σας προκαλέσουν αρρυθμία.

Το μαγνήσιο θα το βρείτε σε όλες τις τροφές, αλλά κυρίως υπάρχει στο σολωμό, στους ηλιόσπορους και στα πράσινα λαχανικά. Επίσης, το μαγνήσιο αποτελεί το βασικό στοιχείο για τη δημιουργία της χλωροφύλλης των φυτών, γι αυτό και τα πράσινα λαχανικά έχουν περισσότερο.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.