WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

5 θρεπτικά συστατικά που δεν μπορείτε να πάρετε από τις φυτικές τροφές


16 Αυγούστου 2015

016336922466329f8ebc8f75a0c409f2kaueta.jpg

Αν είστε χορτοφάγοι ή αν σκοπεύετε να γίνετε, πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν μερικά θρεπτικά συστατικά, που δεν μπορείτε να τα πάρετε από τις φυτικές τροφές. Και ίσως χρειαστείτε κάποιο συμπλήρωμα διατροφής, εφόσον και μόνο εάν σας το συστήσει ο γιατρός σας, προκειμένου να διατηρήσετε τη βέλτιστη υγεία. Δείτε παρακάτω μερικά από αυτά, ώστε να είστε ενημερωμένοι.

Η βιταμίνη Β12. Αυτή η βιταμίνη δεν βρίσκεται σχεδόν σε καμία φυτική τροφή. Επίσης, είναι απαραίτητο να τη παίρνουμε, γιατί συμβάλει στην ανάπτυξη των ερυθρών αιμοσφαιρίων και στη καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και του εγκεφάλου. Αν και η ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12 δεν φαίνεται γρήγορα, παρόλα αυτά όσοι είστε vegans, καλό είναι να τη παρακολουθείτε, διότι διατρέχετε κίνδυνο έλλειψης. Αν θέλετε να τη πάρετε από τις τροφές, θα τη βρείτε κυρίως στις ζωικές, όπως στα ψάρια, στο κρέας, στα γαλακτοκομικά προϊόντα και στα αυγά. Όσοι καταναλώνετε κάποιες από αυτές τις τροφές, μπορείτε να πάρετε επαρκείς ποσότητες βιταμίνης Β12.

Τα σημεία, συμπτώματα που συνδέονται με την ανεπάρκεια περιλαμβάνουν:

  • Αδυναμία, κόπωση
  • Διαταραχή της λειτουργίας του εγκεφάλου
  • Μία ποικιλία νευρολογικών διαταραχών
  • Νευρολογικές διαταραχές στα μωρά των μητέρων που θηλάζουν
  • Μεγαλοβλαστική αναιμία
  • Πιθανές διασυνδέσεις με τη νόσο του Alzheimer
  • Πιθανές συνδέσεις με καρδιακή νόσο

Όσοι είστε vegans πρέπει να πάρετε τη βιταμίνη Β12 από τη λήψη συμπληρωμάτων ή τρώγοντας εμπλουτισμένα τρόφιμα ή ορισμένα είδη φυκιών, όπως είναι τα nori.

Η κρεατίνη. Η κρεατίνη είναι ένα μόριο που βρίσκετε στις ζωικές τροφές και το μεγαλύτερο ποσοστό αποθηκεύεται στους μύες, αλλά ένα σημαντικό ποσό συγκεντρώνεται επίσης στον εγκέφαλο. Η λειτουργία της είναι να δίνει ενέργεια στα κύτταρα των μυών, άρα έχουμε μεγαλύτερη αντοχή και δύναμη. Για το λόγο αυτό, είναι ένα από τα πιο δημοφιλή συμπληρώματα στον κόσμο για την οικοδόμηση των μυών. Όμως, δεν είναι απαραίτητο να παίρνουμε κρεατίνη από τις τροφές, δεδομένου ότι μπορεί να παράγεται από το ήπαρ. Ωστόσο, οι χορτοφάγοι έχουν χαμηλότερα ποσά κρεατίνης στους μύες τους.

Η καρνοσίνη. Είναι ένα αμινοξύ που συγκεντρώνεται στους μύες και στον εγκέφαλο. Είναι πολύ σημαντικό για τη λειτουργία των μυών, και τα υψηλά επίπεδα της καρνοσίνης συνδέονται με μειωμένη μυϊκή κόπωση και βελτιωμένη απόδοση. Τη βρίσκουμε μόνο στα ζωικά τρόφιμα, ωστόσο είναι ένα μη απαραίτητο αμινοξύ, δεδομένου ότι μπορεί να σχηματιστεί στο σώμα. Παρόλα αυτά οι vegans πρέπει να προσέχουνε τα επίπεδα της καρνοσίνης, γιατί μπορεί να είναι λιγότερα, σε σχέση με τους κρεατοφάγους.

Το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA). Το DHA είναι ένα βασικό ωμέγα-3 λιπαρό οξύ και παίζει σημαντικό ρόλο στη φυσιολογική ανάπτυξη του εγκεφάλου και στη λειτουργία του. Ανεπάρκεια σε DHA μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία και στην εγκεφαλική λειτουργία, ιδιαίτερα σε παιδιά. Επιπλέον, η ανεπαρκής πρόσληψη DHA σε έγκυες γυναίκες μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη του εγκεφάλου του παιδιού. Βρίσκεται κυρίως σε λιπαρά ψάρια και στα ιχθυέλαια, αλλά επίσης και σε ορισμένους τύπους μικροφυκών. Στο σώμα, το DHA μπορεί επίσης, να γίνει από το ωμέγα-3 λιπαρό οξύ ALA, το οποίο βρίσκεται σε υψηλές ποσότητες σε λιναρόσπορος, σπόρους chia και καρύδια

Ο αιμικός σίδηρος. Αυτός είναι ένας τύπος σιδήρου που βρίσκεται μόνο στο κρέας, ειδικά στο κόκκινο. Επίσης, είναι καλύτερα απορροφήσιμος, από τον μη-αιμικό σίδηρο, που βρίσκεται στα φυτικά τρόφιμα. Για το λόγο αυτό, οι χορτοφάγοι και οι vegans είναι πιο επιρρεπείς στην αναιμία από τους κρεατοφάγους.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.