WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι κυριότεροι λόγοι για να παίρνετε προβιοτικά


8 Σεπτεμβρίου 2015

338fcb4cc3c0ffb3bf56c64d57d95e99καθετα.jpg

Το σώμα έχει εκατομμύρια μικροοργανισμούς και εκτιμάται, ότι το έντερο περιέχει 10 τρισεκατομμύρια βακτήρια, τα οποία αποτελούν την εντερική χλωρίδα και μπορούν να επηρεάσουν την υγεία με πολλούς τρόπους. Τα μη παθογόνα βακτήρια του εντέρου είναι τα προβιοτικά, τα οποία βελτιώνουν τη φυσιολογική χλωρίδα του εντέρου και αποτρέπουν την ανάπτυξη των παθογόνων βακτηρίων. Παρακάτω θα δείτε τους λόγους που πρέπει να παίρνετε προβιοτικά καθημερινά.

Τα προβιοτικά συμβάλουν στη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Όταν υπερτερούν τα παθογόνα βακτήρια στο έντερο, μπορεί να απελευθερωθούν τοξίνες στον οργανισμό, γεγονός που υποχρεώνει το ανοσοποιητικό σύστημα να λειτουργεί περισσότερο για να κρατήσει την ισορροπία. Αν όμως, παίρνετε σε καθημερινή βάση προβιοτικά, βοηθάτε ώστε να υπερτερούν τα καλά βακτήρια και μειώνονται οι πιθανότητες να αρρωστήσετε.

Μελέτες έχουν δείξει, ότι τα προβιοτικά καταπολεμάνε τα έλκη, τις διάρροιες, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, τη νόσο του Crohn, την ελκώδη κολίτιδα και πολλές φλεγμονές του εντέρου. Επίσης, η τακτική χρήση των προβιοτικών βελτιώνει την αρτηριακή πίεση, με αποτέλεσμα την άμεση επίδραση στην υγεία της καρδιάς.

Όσοι ακολουθείτε μια διατροφή πλούσια σε επεξεργασμένα τρόφιμα και χαμηλή σε φυτικές ίνες, μπορεί να μειώσει τα καλά βακτήρια, με αποτέλεσμα να μειώνεται η λειτουργία του παχέος εντέρου. Τα προβιοτικά συμβάλουν στη καλή λειτουργία του γαστρεντερικού και μειώνουν την εμφάνιση διάφορων μορφών καρκίνου.

Μια άλλη ευεργετική δράση των προβιοτικών είναι ότι μειώνουν την εμφάνιση των δερματικών παθήσεων, κυρίως την ακμή, το έκζεμα και επίσης, βοηθάνε στο να έχετε ένα νεανικό δέρμα. Αυτό συμβαίνει γιατί η αύξηση του αριθμού των καλών βακτηρίων στο έντερο, μπορεί να συμβάλει στην ενυδάτωση του δέρματος, να μειώσει τις ζημιές από την ηλιακή ακτινοβολία και την εμφάνιση των λεπτών γραμμών και ρυτίδων. Αν λοιπόν, θέλετε μια νεανική επιδερμίδα, εντάξετε στην καθημερινή σας διατροφή τα προβιοτικά.

Η ισορροπία της εντερικής χλωρίδας, εκτός ότι σας προστατεύει από διάφορες ασθένειες, επηρεάζει και το βάρος σας. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε, ότι οι παχύσαρκοι άνθρωποι έχουν μια μικρότερη ποικιλομορφία στην χλωρίδα του εντέρου τους από τους αδύνατους ανθρώπους. Άλλες μελέτες έχουν δείξει, ότι η αύξηση σε μια ομάδα των βακτηρίων του εντέρου που ονομάζεται Firmicutes και η μείωση σε μια ομάδα των βακτηρίων του εντέρου που ονομάζεται Bacteroidetes, συνδέονται με την παχυσαρκία.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.