WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα οφέλη της μουσικοθεραπείας στην υγεία


22 Αυγούστου 2015

288289ed9a22cd755886afbfdcb29272kaueya.jpg

Οι περισσότεροι ίσως δεν γνωρίζουν τα οφέλη που έχει η μουσικοθεραπεία για την υγεία, τόσο τη σωματική όσο και τη ψυχική. Για πολλούς αυτό μπορεί να ακούγεται παράλογο ή χάσιμο χρόνου. Όμως, η μουσικοθεραπεία έχει θεραπευτικό χαρακτήρα και παρόλο που δεν είναι τόσο διαδεδομένη στην Ελλάδα, στο εξωτερικό την χρησιμοποιούν στα νοσοκομεία, σε ψυχιατρεία και στα σχολεία. Αυτή η ειδικότητα δεν επιδιώκει την ψυχαγωγία, ούτε ο θεραπευτής διδάσκει μουσική, στόχος είναι να χρησιμοποιούνται οι δονήσεις του ήχου που απορροφούνται από το σώμα. Αυτές οι δονήσεις μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον, της ινομυαλγίας και της κατάθλιψης. Η παρέμβαση της μουσικοθεραπείας περιλαμβάνει τη χρήση ήχου χαμηλής συχνότητας, ώστε να παράγει δονήσεις που να πηγαίνουν κατευθείαν στο σώμα.

Η μουσικοθεραπεία έχει χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει το στρες, τον καρκίνο, τα προβλήματα ομιλίας, την υψηλή αρτηριακή πίεση, τις καρδιακές ανησυχίες, τις ψυχικές διαταραχές, καθώς και μια σειρά από άλλα προβλήματα υγείας. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους, εφαρμόζεται αυτή η ειδικότητα και ένας από αυτούς είναι για τον πόνο, όπου τα αποτελέσματα είναι πολύ θετικά. Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι η μουσικοθεραπεία μειώνει τα επίπεδα του στρες που συνδέεται με χρόνιο πόνο και βελτιώνει τη διαχείριση του στους ανθρώπους όλων των ηλικιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ικανότητα του ρυθμού μείωσης του πόνου, έχει παρατηρηθεί  μεταξύ ασθενών σε θαλάμους καρκίνου και στα γηροκομεία. Και τα οφέλη δεν σταματάνε εδώ, γιατί η μουσικοθεραπεία ανεβάζει τη διάθεση, υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα, προωθεί την διευκόλυνση της κυκλοφορίας και μειώνει την ένταση των μυών, με σκοπό την χαλάρωση και την μείωση της έντασης των μυών. Όλα αυτά βοηθάνε στην ανακούφιση από τα άλγη και βελτιώνουν τις γνωστικές λειτουργίες.

Η μουσική μπορεί πραγματικά να κάνει θαύματα, προσφέροντας μεγάλη βοήθεια σε όλους όσους πάσχουν από μια ασθένεια, ακόμα και βαριάς μορφής, όπως είναι ο καρκίνος. Και αυτό το πετυχαίνει, γιατί διώχνει το άγχος των ασθενών που λαμβάνουν μια χημιοθεραπεία και μπορεί επίσης, να μειώσει τη ναυτία και τον εμετό, που προκύπτουν από αυτή τη θεραπεία. Όπως λοιπόν, γίνεται αντιληπτό η μουσικοθεραπεία είναι πολύ ευεργετική, χωρίς να έχει κανένα ηλικιακό φραγμό.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.