WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι είναι η κέτωση;


10 Οκτωβρίου 2015

9ddf16bb29afe2d5bdde4ffa580b1c8aκαθετα.jpg

«Κέτωση» είναι μια λέξη που κατά πάσα πιθανότητα θα δείτε, όταν ψάχνετε για πληροφορίες σχετικά με τον διαβήτη ή την απώλεια βάρους. Ως κέτωση ορίζεται μια φυσιολογική διαδικασία του μεταβολισμού, ώστε να συνεχίσει το σώμα σας να δουλεύει. Όταν δεν λαμβάνετε αρκετούς υδατάνθρακες από τα τρόφιμα, ο οργανισμός αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει τα λιπαρά οξέα, ώστε να έχει ενέργεια, με αποτέλεσμα την έκκριση των κετονών (κέτωση).

Αν είστε υγιείς και τρώτε μια ισορροπημένη διατροφή, το σώμα σας ελέγχει πόσο λίπος καίει, και συνήθως δεν χρησιμοποιεί τις κετόνες. Όμως, όταν για παράδειγμα έχετε πολλές ώρες να φάτε ή ακολουθείτε μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων, παράγονται οι κετόνες, οι οποίες κάποιες απελευθερώνονται με την αναπνοή, προκαλώντας δυσοσμία. Επίσης, αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει επικίνδυνη, όταν συσσωρεύονται οι κετόνες, γιατί τότε προκαλείται αφυδάτωση και αλλάζει η χημική ισορροπία του αίματος.

Πολλοί χρησιμοποιούν την κέτωση ως στρατηγική απώλειας βάρους, όπως στη δίαιτα Atkins. Αυτά τα προγράμματα διατροφής είναι γνωστά, γιατί στην αρχή παρατηρείται μια γρήγορη απώλεια βάρους, λόγω της κέτωσης, όπου ο οργανισμός προσπαθεί να δημιουργήσει γλυκογόνο από το λίπος. Στη συνέχεια η απώλεια κιλών διατηρείται διότι η κέτωση μειώνει την όρεξη, όμως αυτή η διάρκειά συνήθως είναι βραχυπρόθεσμη. Και ο λόγος είναι επειδή αυτός ο αυστηρός περιορισμός της κατανάλωσης τροφής, οδηγεί συνήθως σε υπερφαγικά επεισόδια και σε επαναπρόσληψη του βάρους. Τέλος, αν είστε έγκυες πρέπει να προσέχετε, γιατί η μακροχρόνια παραγωγή κετονών, μπορεί να οδηγήσει στη γέννηση παιδιού με διανοητική καθυστέρηση.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.