Η ιδέα και μόνο ότι τρώτε έντομα, μπορεί να σας φέρει συναισθήματα φρίκης. Όμως, το ενδιαφέρον για τη χρησιμότητα τους ως τρόφιμα, όλο και αυξάνεται. Και είναι τόσο μεγάλο, ώστε η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων έχει μόλις προβεί σε αξιολόγηση των κινδύνων για την παραγωγή, την επεξεργασία και την κατανάλωση αυτής της εναλλακτικής πηγής πρωτεΐνης. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τη σχέση που ενδεχομένως μπορεί να υπάρξει ανάμεσα στο πιάτο σας και στα έντομα, διαβάστε το παρακάτω άρθρο.
Όσοι αναρωτιέστε πως δημιουργήθηκε η ιδέα για τη κατανάλωση των εντόμων, αρκεί να σκεφτείτε, ότι ο υποσιτισμός είναι η μεγαλύτερη απειλή σε όλο τον κόσμο. Το 20011 υπήρχαν 7 δισεκατομμύρια στόματα που δεν είχαν να φάνε και ο αριθμός αναμένεται να φτάσει στα 8 δισεκατομμύρια έως το 2024. Επίσης, το 2013 ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) κυκλοφόρησε μια έκθεση, που υποστήριζε τη θρεπτική αξία των εντόμων, αλλά και το πλεονέκτημα ότι θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα τρόφιμο σε παγκόσμιο επίπεδο. Επίσης, η έκθεση επισήμανε, ότι η εκτροφή τους θα έκανε καλό και στο περιβάλλον.
Ο FAO, δήλωσε ότι ενώ η ιδέα του να τρώει κάποιος μια ακρίδα ή ένα τζιτζίκι σε κάθε γεύμα είναι πολύ παράξενη, από την άλλη μεριά, τα έντομα είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, λίπος και μέταλλα. Και επίσης, μπορούν να καταναλωθούν ολόκληρα, αλεσμένα ή σε πάστα και να χρησιμοποιηθούν σε άλλα τρόφιμα. Αλλά, η έκθεση αναγνώρισε επίσης, ότι θα είναι γενικά, πολύ δύσκολο να προσαρμοστεί ο Δυτικός πληθυσμός σε αυτό το είδος διατροφής. Παρόλα αυτά στον υπόλοιπο κόσμο καταναλώνονται είδη αρκετά από τα γνωστά έντομα, όπως είναι τα σκαθάρια, οι κάμπιες, οι ακρίδες και άλλα.
Είναι όμως ασφαλές να τρώμε τα έντομα;
Οι επιστήμονες της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (ΕΑΑΤ) καταλήγουν στο συμπέρασμα, ότι οι κίνδυνοι για την υγεία των ανθρώπων ή των ζώων εξαρτώνται από τον τρόπο εκτροφής και επεξεργασίας των εντόμων. Επιπλέον, υποστηρίζουν, ότι σε γενικές γραμμές η πιθανότητα κινδύνου είναι στο ίδιο επίπεδο, με εκείνο που υπάρχει ήδη στην επεξεργασία και των υπόλοιπων πηγών πρωτεΐνης. Εξάλλου έχει υπολογιστεί, ότι ο άνθρωπος του Δυτικού κόσμου καταναλώνει 400 γραμμάρια έντομα ετησίως, χωρίς να το γνωρίζει. Και αυτό οφείλεται στο γεγονός, ότι η βιομηχανία στρέφεται όλο και περισσότερο στην εισαγωγή εντόμων στη διατροφή του αναπτυγμένου κόσμου, κυρίως με τη μορφή αλεύρων, όπως σε μπάρες, ζύμες, σούπες, σοκολάτες.
Τέλος, οι επιστήμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα, ότι η εντομοφαγία ενδεχομένως αποτελεί μονόδρομο, λαμβάνοντας το γεγονός ότι ο πληθυσμός αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο, αλλά η τροφή μειώνεται. Άρα, σύντομα οι τροφές δεν θα επαρκούν και θα αναγκαστούμε να στραφούμε σε άλλες πηγές, ώστε να μπορούμε να τραφούμε.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.