WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί το junk food είναι τόσο δημοφιλές;


20 Οκτωβρίου 2015

86ddfce9b22411421c3520ef10547ba7καυθτεα.jpg

Γιατί το Junk Food είναι δημοφιλές και ελκυστικό; Αυτή είναι πραγματικά μια καλή ερώτηση και δεν μπορώ να πω ότι έχω την ακριβή απάντηση. Έχω όμως, κάποιες σκέψεις σχετικά με το θέμα, που ίσως βοηθήσουν στη λύση του μυστηρίου.

Καταρχήν, ας καθορίσουμε τι είναι το πρόχειρο φαγητό. Βασικά είναι το γεύμα που περιέχει έναν συνδυασμό από διάφορα συστατικά, τα οποία συνήθως δεν μας παρέχουν κάποια θρεπτική αξία, αλλά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες. Έτσι ως Junk Food μπορεί να χαρακτηριστεί ένα χάμπουργκερ, ένα χοτ ντογκ, οι τηγανιτές πατάτες, τα τσιπς και ό,τι γενικά σερβίρεται σε εστιατόρια με γρήγορο φαγητό. Γιατί όμως, οι περισσότεροι άνθρωποι προτιμάνε αυτό το είδος γεύματος, ενώ γνωρίζουν ότι είναι παχυντικό και ανθυγιεινό; Παρακάτω θα δείτε μερικούς λόγους, που θα σας λύσουν τις απορίες.

Νομίζω ότι ο πρώτος και ο πιο βασικός λόγος που τα Junk Foods είναι τόσο δημοφιλή, είναι επειδή αποτελούν μια πιο οικονομική λύση. Στα περισσότερα εστιατόρια γρήγορου φαγητού, θα φάτε ένα πλήρες γεύμα με λίγα χρήματα. Ενώ οι πιο υγιεινές επιλογές, όπως φρούτα και λαχανικά,  τείνουν να είναι ακριβότερες, από ό,τι ένα χάμπουργκερ για παράδειγμα. Άρα, έχοντας στη τσέπη σας μερικά μόνο ψιλά, μπορείτε να πάτε και να αγοράσετε ένα πρόχειρο γεύμα και να χορτάσετε. Αλλά, αν το σκεφτείτε μακροπρόθεσμα, το πρόχειρο φαγητό ενδέχεται τελικά να σας κοστίσει περισσότερο, λόγω των αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία.

Ο δεύτερος λόγος που κάνει το Junk Food δελεαστικό, είναι η ευκολία της κατανάλωσης του. Μπορείτε να το βρείτε σχεδόν παντού, να το παραγγείλετε με ένα τηλεφώνημα από τη δουλειά σας, μέχρι να βγείτε και να πεταχτείτε στην απέναντι γωνία. Επίσης, δεν απαιτεί άμεση κατανάλωση, αλλά μπορείτε να το φυλάξετε για μεγάλο χρονικό διάστημα στο ψυγείο σας. Αυτή η ευκολία μαζί με την οικονομική λύση, το καθιστούν αρκετά δελεαστικό για όλους μας.

Τα Junk Foods είναι λιπαρά, αλμυρά ή γλυκά ή και τα τρία μαζί, έχουν συνήθως απλές γεύσεις και μπορούν να καταναλωθούν οποιαδήποτε στιγμή μέσα στην ημέρα. Όμως, κάποιες φορές είναι κάτι περισσότερο από τη γεύση, είναι η υφή που έχει το πρόχειρο φαγητό, η οποία δημιουργεί μια ευχάριστη αίσθηση στο στόμα. Τα λιπαρά φαγητά για παράδειγμα αφήνουν μια κρεμώδη υφή, όπως και το παγωτό και τα περισσότερα τηγανιτά είναι πολύ γευστικά. Από την άλλη μεριά, τα πιο πολλά υγιεινά τρόφιμα δεν έχουν τόσο ωραία υφή και κάποια μπορεί να είναι πικρά ή λίγο ξινά στη γεύση.

Το πρόχειρο φαγητό εν τέλει μπορεί να γίνει μια συνήθεια. Είναι εύκολο να βρεθεί, είναι οικονομικό και γευστικό και γι αυτό το καταναλώνουμε σε καθημερινή βάση. Και ενώ δεν είναι κατακριτέο να τρώμε κάποιες φορές την αγαπημένη μας πίτσα ή ένα χάμπουργκερ, αν όμως αυτό γίνει μέρος της καθημερινής μας διατροφή, τότε διατρέχουμε κίνδυνο να γίνουμε παχύσαρκοι και να έχουμε στο μέλλον πολλά προβλήματα υγείας.  Έτσι, την επόμενη φορά που θα βρεθείτε να στέκεστε έξω από ένα ταχυφαγείο ή θα κοιτάτε τον κατάλογο από τη πιτσαρία της γειτονίας σας, σκεφτείτε κατά πόσο αυτή η επιλογή σας θα μπορούσε να επηρεάσει την υγεία σας και επιλέξετε μια πιο υγιεινή λύση.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.