WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τελικά τα επεξεργασμένα κρέατα προκαλούν καρκίνο;


29 Οκτωβρίου 2016

uuu.jpg

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) τα επεξεργασμένα κρέατα, όπως το μπέικον, τα λουκάνικα, το ζαμπόν, μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο. Η έκθεση του ΠΟΥ που δημοσιεύτηκε στο Lancet Oncology, αναφέρει ότι η κατανάλωση 50 γραμμαρίων επεξεργασμένου κρέατος την ημέρα, που είναι λιγότερο από δύο φέτες μπέικον, ενδέχεται να αυξήσει την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 18%.

Τι είναι όμως το επεξεργασμένο κρέας;

Όταν χρησιμοποιούμε τον όρο επεξεργασμένο κρέας, εννοούμε εκείνο που έχει δεχτεί κάποια τροποποίηση, ώστε να παραταθεί η διάρκεια ζωής του ή να αλλάξει η γεύση του. Οι πιο βασικές μέθοδοι επεξεργασίας είναι το κάπνισμα, το αλάτισμα ή η προσθήκη συντηρητικών. Το κρέας που έχει περάσει από τη κρεατομηχανή δεν θεωρείται επεξεργασμένο. Μερικά κρέατα που έχουν υποστεί επεξεργασία είναι τα λουκάνικα, το μπέικον, το χοτ ντογκ, το παστό, το ζαμπόν, οι κονσέρβες και οι σάλτσες. Επίσης, η υψηλή θερμοκρασία μαγειρέματος, όπως σε ένα μπάρμπεκιου, μπορεί να δημιουργήσει καρκινογόνες χημικές ουσίες. Η έρευνα υποστηρίζει ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο περίπου έξι στους 100 ανθρώπους θα πάθουν καρκίνο εντέρου κάποια στιγμή στη ζωή τους, πιθανότατα λόγω της αυξημένης κατανάλωσης κρέατος.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατέταξε το επεξεργασμένο κρέας στην ίδια κατηγορία με το πλουτώνιο και το αλκοόλ. Ωστόσο δεν σημαίνει ότι είναι εξίσου επικίνδυνο, δηλαδή αν καταναλώσετε ένα τοστ με μια φέτα μπέικον δεν κινδυνεύετε το ίδιο με το αν εκτεθείτε στο πλουτώνιο. Όσο όμως, αυξάνεται η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος εμφάνισης ορθοκολικού καρκίνου.

Όσον αφορά το κόκκινο κρέας, ο ΠΟΥ δήλωσε ότι υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία, ώστε να το συνδυάσει με την εμφάνιση καρκίνου. Επίσης, διευκρινίζει ότι το κόκκινο κρέας έχει θρεπτική αξία και είναι μια πολύ καλή πηγή σιδήρου, ψευδαργύρου και βιταμίνης Β12. Τέλος, η απόφαση αυτή δεν σημαίνει ότι πρέπει να κόψετε εντελώς το επεξεργασμένο κρέας, αλλά να το καταναλώνετε με μετριοπάθεια, ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.