WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το παράδοξο της πείνας με την παχυσαρκία


1 Νοεμβρίου 2015

bigstock_Funny_Woman_Eating_Junk_Food_6712381καθετα.jpg

Με τον όρο υποσιτισμό εννοούμε τη μη επαρκή πρόσληψη των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών για τον οργανισμό. Και αυτό έχει άσκημες συνέπειες στην υγεία ενός ανθρώπου. Οι περισσότεροι όταν σκέφτεστε την υποθρεψία την συνδέετε με του αδύνατους ανθρώπους. Όμως, όλο και πιο πολλές μελέτες τα τελευταία χρόνια αποκαλύπτουν ένα παράδοξο ότι η παχυσαρκία μπορεί να συνυπάρξει με τις διατροφικές ελλείψεις. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να παρατηρούμε ότι όσοι ανήκουν σε οικονομικά κατώτερα στρώματα, έχουν παραπάνω κιλά.

Στις δυτικές χώρες, άρα και στην Ελλάδα, η οικονομική ανέχεια σπάνια συνδέεται με την εικόνα αδύνατων ανθρώπων, αλλά αντίθετα έχει συνδεθεί με την αύξηση του σωματικού βάρους, το λεγόμενο παράδοξο της πείνας με τη παχυσαρκία. Μελέτες έχουν δείξει ότι όσο πιο χαμηλό είναι το εισόδημα, τόσο πιο πολύ αυξάνεται το βάρος των ανθρώπων.

Οι αιτίες που προκαλούν αυτό το φαινόμενο είναι ακόμα υπό έρευνα. Παρόλα αυτά εκτιμάται ότι οι οικονομικές δυσκολίες οδηγούν μια οικογένεια στο γρήγορο φαγητό, το οποίο είναι φτηνό αλλά ταυτόχρονα περιέχει πολλές θερμίδες και δεν είναι υγιεινό. Επίσης, όσοι αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα δεν έχουν πολλές ευκαιρίες για σωματική άσκηση, όπως προσβασιμότητα σε γυμναστήρια και συνήθως δεν είναι σωστά ενημερωμένοι για την υγιεινή διατροφή.

Η πείνα λοιπόν και η παχυσαρκία εμφανίζονται πολύ συχνά στις ίδιες γειτονιές. Και η αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος θα πρέπει κατά κύριο λόγο να οργανωθεί από τη πολιτεία, έχοντας σαν στόχο τη σωστή πληροφόρηση των πολιτών.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.