WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Δυσπεψία: Παίζει η διατροφή ρόλο στην εμφάνιση της;


13 Νοεμβρίου 2015

7cc0888905dfcdf10f40bef91affb33fκαθετα.jpg

Μια από τις μεγαλύτερες απολαύσεις στη ζωή είναι το φαγητό. Η γεύση, η οσμή, η υφή και όψη μας γεμίζουν χαρά και χαλάρωση. Όμως, αυτά τα ευχάριστα συναισθήματα δύναται να δώσουν τη θέση τους σε μια δυσάρεστη αίσθηση, τη λεγόμενη δυσπεψία.

Τι είναι η δυσπεψία;

Η δυσπεψία είναι τα δυσάρεστα συμπτώματα που εντοπίζονται στο ανώτερο τμήμα της κοιλιάς εξαιτίας κάποιας δυσλειτουργίας του οργανισμού. Συνήθως όσοι έχουν δυσπεψία νιώθουν ένα φούσκωμα, μια δυσφορία, έναν πόνο στη κοιλιά και μια δυσκολία να χωνέψουν.

Παίζει το φαγητό ρόλο στη δυσπεψία;

Αν και πολλοί από εσάς, όταν νιώθετε αυτό το άσκημο συναίσθημα, ενοχοποιείτε τις τροφές, ωστόσο δεν είναι πάντα αυτές υπεύθυνες. Στις περισσότερες μελέτες δεν έχει αποδειχθεί ότι το φαγητό παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση της δυσπεψίας. Οι τροφές που ενδέχεται να προκαλέσουν και τις περισσότερες ενοχλήσεις, είναι ο καφές, το αλκοόλ, τα καυτερά, μερικά λαχανικά, το γάλα, τα λιπαρά και γενικά τα βαριά φαγητά. Ένας από τους κύριους ενόχους για τη δυσπεψία είναι τα φάρμακα, διότι μπορεί να προκαλέσουν έλκος, οισοφαγίτιδα και άλλες βλάβες. Επίσης, δυσπεψία μπορεί να σας δημιουργήσουν οι παθήσεις του πεπτικού αλλά και η εγκυμοσύνη.

Παρόλο που οι περισσότεροι άνθρωποι θα εμφανίσουν δυσπεψία κατά τη διάρκεια της ζωής τους, στο μεγαλύτερο ποσοστό δεν βρίσκεται κάποια ειδική αιτία, όσες εξετάσεις και αν κάνουν. Σε αυτή τη περίπτωση δυστυχώς η θεραπεία μπορεί να μην είναι αποτελεσματική.Όμως, πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι στην εμφάνιση και στην αντιμετώπιση της δυσπεψίας παίζουν σημαντικό ρόλο οι ψυχολογικοί παράγοντες, η προσωπικότητα και ο τρόπος ζωής του κάθε ατόμου.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.