WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μύθοι και αλήθειες για την ενίσχυση του μεταβολισμού


11 Νοεμβρίου 2015

lily-aldridge-by-gilles-bensimon-for-maxim-magazine-april-2015-10οριζ.jpg

Ο καθένας από εσάς έχει έναν προσωπικό γυμναστή που δουλεύει για να καίτε θερμίδες. Ποιος είναι; Ο μεταβολισμός σας φυσικά, που σίγουρα τον ακούτε συχνά. Ο μεταβολισμός είναι οι βιοχημικές διαδικασίες που γίνονται στον οργανισμό ώστε να δουλεύουν τα όργανα, να μεταφέρονται τα θρεπτικά συστατικά και γενικά να διατηρείται η ζωή. Για να λειτουργήσει ο μεταβολισμός είναι απαραίτητη η κατανάλωση ενέργειας. Και εφόσον λειτουργεί σωστά, μπορείτε να ρίξετε πιο εύκολα τον δείκτη της ζυγαριάς σας. Παρόλα αυτά δεν είναι πάντα τόσο εύκολο να το πετύχετε, εξαιτίας του καταιγισμού των πληροφοριών που μπορεί να σας αποπροσανατολίσει. Διαβάστε και θα μάθετε που αρχίζει η αλήθεια και που σταματάει το ψέμα, όσο αφορά τις συνήθειες που ξυπνάνε τον μεταβολισμό σας.

Αν τρώτε πρωινό ενισχύετε τον μεταβολισμό; Αδιαμφισβήτητα το πρωινό είναι μια υγιεινή συνήθεια και έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι τρώνε το πρωί διατηρούν ένα υγιές βάρος. Όμως, δεν υπάρχουν τόσα πολλά δεδομένα που να αποδεικνύουν ότι υπάρχει κάποια διαφορά στους μεταβολικούς ρυθμούς, ανάμεσα σε εκείνους που καταναλώνουν ένα πρωινό κάθε μέρα και σε εκείνους που δεν τρώνε τίποτα μέχρι το μεσημέρι. Το πιο πιθανό είναι ότι εκείνοι που τρώνε πρωινό, τείνουν να ακολουθούν και άλλες υγιεινές συνήθειες, όπως η σωστή διατροφή και η άσκηση.

Μικρά και συχνά γεύματα. Σίγουρα έχετε ακούσει ότι είναι το κλειδί για έναν γρήγορο μεταβολισμό. Και όντως υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που δείχνουν ότι αυτή η συνήθεια λειτουργεί. Για παράδειγμα μια μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο σύγκρινε τον αριθμό των θερμίδων που καίγονταν, ανάμεσα σε εκείνους που έτρωγαν υγιεινά σνακ και σε εκείνους που δεν κατανάλωναν ενδιάμεσα γεύματα. Και οι πρώτοι έκαναν περισσότερες καύσεις από τους δεύτερους. Τούτου λεχθέντος, τα υγιεινά σνακ είναι μια καλή ιδέα, δεδομένου ότι μπορούν να σταθεροποιήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας, να σας δώσουν ενέργεια και να αποτρέψουν την υπερκατανάλωση φαγητού στο κυρίως γεύμα.

Ενδεχομένως έχετε ακούσει ότι οι καυτερές πιπεριές μπορούν να αυξήσουν τον μεταβολισμό σας. Κι όμως αυτή η πεποίθηση δεν είναι λανθασμένη, διότι μελέτες δείχνουν ότι οι καυτερές πιπεριές βοηθάνε την απώλεια βάρους, χάρη σε ένα αντιοξειδωτικό που ονομάζεται καψαϊκίνη. Επίσης, μια μελέτη στο American Journal of Clinical Nutrition διαπίστωσε ότι πιπεριές τσίλι θα μπορούσαν να αυξήσουν το μεταβολικό ρυθμό ηρεμίας σας κατά περίπου 50 θερμίδες την ημέρα. Αν και αυτό είναι μια σημαντική αύξηση, πρέπει να γνωρίζετε ότι απαιτείται να καταναλώνετε μια μεγάλη ποσότητα, που ενδέχεται να μην είναι εφικτό.

Πράσινο Τσάι. Ένας λόγος για να πίνετε τσάι είναι οι κατεχίνες που περιέχει και που μπορούν να σας βοηθήσουν να κάψετε περισσότερες θερμίδες. Μια ιαπωνική μελέτη διαπίστωσε ότι δύο φλιτζάνια πράσινο τσάι ημερησίως, θα μπορούσε να αυξήσει το μεταβολισμό σας κατά 4% για λίγες ώρες μετά την κατανάλωση του. Αλλά, το μεγαλύτερο όφελος αυτού του ροφήματος παραμένει το γεγονός ότι σας βοηθάει να νιώθετε χορτάτοι για πολλές ώρες.

Είναι γνωστό ότι ο ύπνος παρέχει πολλά οφέλη και ένα από αυτά είναι ότι βοηθάει στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού. Από την άλλη μεριά σύμφωνα με μια μελέτη στο American Journal of Clinical Nutrition μια νύχτα κακού ύπνου μπορεί να επιβραδύνει τον μεταβολικό ρυθμό το επόμενο πρωί, μειώνοντας την ενέργεια που δαπανάει το σώμα σας. Όταν λοιπόν κάνετε έναν ποιοτικό ύπνο μπορείτε να χάσετε και πιο εύκολα τα περιττά κιλά.

Η λύση λοιπόν δεν βρίσκεται ούτε σε μαγικές τροφές και δίαιτες, ούτε σε τεχνητά διεγερτικά. Μόνο μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής και της άσκησης, θα μπορέσετε να κάνετε τον μεταβολισμό σας να λειτουργήσει πιο γρήγορα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.