WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

5 μύθοι για την εμμηνόπαυση


15 Νοεμβρίου 2015

8c8376b6475b69b741b89055194b1fedκαθετα.jpg

Η εμμηνόπαυση μπορεί να φαίνεται τρομακτική, ίσως να είναι η μεγαλύτερη αλλαγή του σώματος σας, μετά την εφηβεία και την εγκυμοσύνη. Όμως δεν υπάρχει λόγος να σας πτοεί τίποτα, γιατί αν διαβάσετε τα παρακάτω θα ξεκαθαρίσετε τις μεγαλύτερες παρανοήσεις σχετικά με αυτή την περίοδο της ζωής σας.

Μύθος: Κάθε εμμηνοπαυσιακή γυναίκα βιώνει το ίδιο είδος των εξάψεων.

Η αλήθεια: Σε μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, το 3% των εμμηνοπαυσιακών γυναικών πέρασαν αυτή τη περίοδο της ζωής τους χωρίς ιδιαίτερα συμπτώματα. Το 17% είχε ήπιες εξάψεις και το υπόλοιπο 80% είχε μέτρια έως σοβαρά επεισόδια. Επίσης, σε μερικές γυναίκες οι εξάψεις μπορεί να διαρκέσουν και για χρόνια, ενώ περίπου το 15% θα συνεχίσει να έχει επ αόριστον. Το αρνητικό σε όλα αυτά είναι, όπως δηλώνουν οι ειδικοί, ότι η αιτία των εξάψεων δεν είναι πλήρως κατανοητή. Υπάρχει μια θεωρία ότι κάποια γεγονότα, όπως το άγχος, μπορεί να επηρεάσουν μια ζώνη στον εγκέφαλο που λειτουργεί ως θερμορυθμιστής.

Μύθος: Η περίοδός σας απλά θα σταματήσει ξαφνικά μια μέρα.

Η αλήθεια: Αυτό μπορεί να συμβεί σε μερικές γυναίκες, αλλά είναι η εξαίρεση του κανόνα. Η μετάβαση στην εμμηνόπαυση μπορεί να διαρκέσει από τρία μέχρι και πέντε χρόνια, ανάλογα με τα επίπεδα των ορμονών σας. Μια μέση γυναίκα έχει την τελευταία της περίοδο περίπου στα 51 της χρόνια.

Μύθος: Οι εξάψεις είναι το μόνο σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης.

Η αλήθεια: Είναι σίγουρα το πιο κοινό σύμπτωμα, αλλά όχι και το μοναδικό. Οι διαταραχές ύπνου είναι επίσης, ένα σύνηθες σημάδι της εμμηνόπαυσης και μπορεί να οδηγήσουν σε κόπωση. Άλλα κοινά συμπτώματα είναι η ευερεθιστότητα, οι εναλλαγές της διάθεσης και μια θολότητα στη σκέψη. Γράφοντας τα συμπτώματά σας είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά. Για παράδειγμα ρωτήστε τον εαυτό σας κάθε πρωί: Πώς κοιμήθηκα εχθές το βράδυ; Πόσες φορές ξύπνησα και για πιο λόγο; Πόσο συχνά συμβαίνει;

Μύθος: Η εμμηνόπαυση θα σκοτώσει την λίμπιντο σας.

Η αλήθεια: Κάποιες γυναίκες βλέπουν την εμμηνόπαυση σαν το τέλος της σεξουαλικής τους ζωής. Εν μέρει μπορεί να έχουν δίκιο, γιατί καθώς μειώνονται τα επίπεδα των οιστρογόνων, δημιουργείται ξηρότητα στον κόλπο και οι ιστοί χάνουν την ελαστικότητα τους. Όμως, λύσεις υπάρχουν, όπως για παράδειγμα να χρησιμοποιήσετε ένα λιμπιντικό, το οποίο θα μειώσει τη ξηρότητα και θα βελτιώσει την ελαστικότητα του κόλπου.

Μύθος: Η εμμηνόπαυση είναι κάτι που πρέπει να φοβάστε.  

Η αλήθεια: Δεν είναι μια ασθένεια, έτσι ώστε να τη φοβάστε. Η εμμηνόπαυση είναι μια φάση της ζωής, ακριβώς όπως η εφηβεία, και δεν χρειάζεται να σας παίρνει από κάτω. Δεν είναι το τέλος, αλλά η αρχή μιας άλλης φάσης της ζωής. Δείτε τη εμμηνόπαυση με θετική διάθεση και σαν μια περίοδο της ζωής σας χωρίς τους περιορισμούς της περιόδου και της γονιμότητας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.