Διαψεύδοντας όλους τους διατροφικούς μύθους για τον διαβήτη
14 Νοεμβρίου 2015
Τα τελευταία δέκα χρόνια η εμφάνιση του σακχαρώδη διαβήτη έχει σχεδόν διπλασιαστεί. Σύμφωνα με τα στοιχεία του International Diabetes Federation (I.D.F.) το 2000 τα άτομα με διαβήτη ήταν 151 εκατομμύρια, ενώ σήμερα ξεπερνούν τα 300 και αναμένεται να αυξηθούν. Ιδιαίτερα ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 είναι μια από τις πιο βασικές αιτίες θανάτου και πολλοί δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν, διότι τα συμπτώματα μπορεί να μην εκδηλωθούν τα πρώτα χρόνια. Αναμενόμενο είναι λοιπόν να γράφονται πολλά για τη συγκεκριμένη νόσο, με αποτέλεσμα να επικρατεί μια παραπληροφόρηση. Παρακάτω θα διαψεύσουμε μερικούς διατροφικούς μύθους για τον σακχαρώδη διαβήτη.
Μύθος: Υπάρχουν πάρα πολλοί κανόνες σε μια διατροφή ενός διαβητικού.
Εάν έχετε διαβήτη, θα πρέπει να προγραμματίζετε τα γεύματα σας. Αλλά η γενική αρχή είναι απλή: η διατροφή ενός διαβητικού είναι απλά μια υγιεινή διατροφή που πρέπει όλοι να ακολουθούμε. Επίσης, η επιλογή των τροφίμων γίνεται με βάση τις δραστηριότητες και τα φάρμακα που παίρνει ο ασθενής, για να κρατήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα όσο μπορεί πιο κοντά στα φυσιολογικά. Από ό,τι γίνεται αντιληπτό οι κανόνες είναι απλοί και περιεκτικοί.
Μύθος: Η δίαιτα ενός ατόμου με διαβήτη έχει πολλές στερήσεις.
Αν γυρίσουμε πίσω τα χρόνια, θα διαπιστώσουμε ότι η δίαιτα ενός διαβητικού ήταν πολύ αυστηρή, καθώς αποκλείονταν οι υδατάνθρακες από τη διατροφή. Όμως, σιγά σιγά οι συστάσεις άλλαζαν και η κατανάλωση των υδατανθράκων αυξανόταν. Μέχρι που στη σημερινή εποχή επιτρέπεται η κατανάλωση όλων των τροφίμων με μέτρο. Η δίαιτα ενός διαβητικού δεν είναι στερητική, αλλά ισορροπημένη και υγιεινή.
Μύθος: Οι υδατάνθρακες κάνουν κακό στον διαβήτη.
Αυτή η αντίληψη είναι η πιο συνηθισμένη για τα άτομα με διαβήτη. Όμως, στην πραγματικότητα, οι υδατάνθρακες αποτελούν το θεμέλιο μιας υγιούς διατροφής τόσο για τους διαβητικούς, όσο και για τους υγιείς ανθρώπους. Επίσης, περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες και φυτικές ίνες, γι αυτό και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αποκλείονται από τη διατροφή. Τα άτομα με διαβήτη πρέπει απλά να κάνουν έναν καταμερισμό υδατανθράκων στα γεύματα τους και να επιλέγουν τους μη επεξεργασμένους, που περιλαμβάνουν, το καστανό ρύζι, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά και τα μακαρόνια ολικής, τα όσπρια κ.α.
Μύθος: Η πρωτεΐνη είναι καλύτερη από ό, τι οι υδατάνθρακες για τον διαβήτη.
Επειδή οι υδατάνθρακες επηρεάζουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, αν έχετε διαβήτη, μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να τρώτε λιγότερο και να τους υποκαταστήσετε με περισσότερη πρωτεΐνη. Όμως μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα. Το πιο βασικό πρόβλημα είναι ότι οι περισσότερες τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη, όπως το κρέας, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις, δεδομένου ότι περιέχουν κορεσμένα λιπαρά. Όπως προαναφέραμε, η δίαιτα ενός διαβητικού αποτελεί πρότυπο μιας υγιούς διατροφής για όλους τους ανθρώπους και η πρωτεΐνη θα πρέπει να αντιπροσωπεύει περίπου το 15% έως 20% των συνολικών θερμίδων που τρώτε κάθε ημέρα.
Μύθος: Τα άτομα με διαβήτη δεν μπορούν να καταναλώσουν ζάχαρη.
Σύμφωνα με τον American Diabetes Association (Αμερικανικό Διαβητολογικό Σύλλογο) η ζάχαρη μπορεί να καταναλώνεται με μέτρο από τους διαβητικούς, εφόσον λαμβάνουν υπόψη τους τη συνολική πρόσληψη υδατανθράκων στα γεύματα τους.
Μύθος: Τα άτομα με διαβήτη δεν μπορούν να αθληθούν.
Αυτή η αντίληψη είναι εντελώς λανθασμένη, διότι είναι γνωστό ότι η σωματική δραστηριότητα βοηθάει στη ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα. Επίσης, η άσκηση μπορεί να καθυστερήσει την εμφάνιση του διαβήτη και να αυξήσει την ευαισθησία των κυττάρων στην ινσουλίνη.
Μύθος: Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης προκαλεί διαβήτη.
Όπως υποστηρίζει ο American Diabetes Association δεν υπάρχει άμεση συσχέτιση ανάμεσα στην ζάχαρη και στην εμφάνιση του διαβήτη. Ο διαβήτης τύπου 2 σχετίζεται με την αύξηση του βάρους και της καθιστικής ζωής, ανεξάρτητα με το αν τρώτε ή όχι ζάχαρη. Ενώ ο διαβήτης τύπου 1 μπορεί να εμφανιστεί όταν πάει κάτι στραβά με το ανοσοποιητικό σύστημα.
Μύθος: Τα άτομα με διαβήτη δεν μπορούν να καταναλώσουν φρούτα.
Τα διαβητικά άτομα μπορούν να καταναλώσουν όλα τα φρούτα, απλά πρέπει να γνωρίζουν ότι τα λιγότερα ώριμα περιέχουν μικρότερη ποσότητα σακχάρου και γι αυτό δεν επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Επίσης, αντίθετα με αυτό που πιστεύουν οι περισσότεροι, η κατανάλωση φρούτων βοηθάει στη ρύθμιση της γλυκόζης.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.