WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Διατροφικό σχήμα που επιταχύνει την ανάρρωση από ένα κρυολόγημα


16 Νοεμβρίου 2015

be69bc02e112a9c97418c8b6bb63fb98καθεα.jpg

Οι πιθανότητες να πάθετε μια γρίπη ή ένα συνάχι αυτή την εποχή είναι πολύ μεγάλες. Αν θέλετε να οχυρώσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να ξεπεράσετε πιο γρήγορα το κρυολόγημα, δεν έχετε παρά να φάτε τις κατάλληλες τροφές. Τα σωστά θρεπτικά συστατικά μπορούν να βοηθήσουν το σώμα σας να καταπολεμήσει μια ασθένεια. Έτσι σας παραθέτω ένα υποδειγματικό διατροφικό σχήμα, για να επιταχύνετε την ανάρρωση σας από το κρύωμα.

Πρωινό: Ομελέτα με μανιτάρια με μια πικάντικη κόκκινη σάλτσα.

Τα αυγά είναι πλούσια σε ψευδάργυρο, ένα μέταλλο που μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας και να μειώσει τα συμπτώματα του κρυολογήματος. Έρευνες έχουν δείξει ότι αν λάβετε ψευδάργυρο μέσα σε 2 ώρες από την έναρξη των συμπτωμάτων, μπορεί να μειώσει τη διάρκεια τους. Όσο αφορά τα μανιτάρια αν και δεν λαμβάνουν τη δέουσα προσοχή, έχουν πολύ μεγάλες αντιβακτηριακές ιδιότητες. Και αυτό γιατί περιέχουν σελήνιο που προστατεύει από το κρυολόγημα, ενώ οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β που βρίσκονται στα μανιτάρια συμβάλουν στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού. Η πινελιά της πικάντικης σάλτσα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της συμφόρησης, καθαρίζοντας τα ιγμόρεια σας.

Σνακ: Γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά.

Τα προβιοτικά που περιέχονται στο γιαούρτι είναι σύμμαχοι σας στο κρύωμα, διότι μειώνουν τη φλεγμονή. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Nutrition διαπίστωσε ότι τα καλά βακτήρια του στομάχου, μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα του κρυολογήματος κατά 34%.

Ρόφημα: Πράσινο ή μαύρο τσάι.

Το τσάι έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση και μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά τις ιώσεις και τα κρυολογήματα. Επίσης, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά τα οποία καταπολεμάνε τις ελεύθερες ρίζες, που είναι υπεύθυνες για την εμφάνιση πολλών ασθενειών.

Μεσημεριανό: μπρόκολο με χούμους και κόκκινες πιπεριές.

Η βιταμίνη C δεν είναι μόνο σημαντική για την υγεία του ανοσοποιητικού, αλλά μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα του κρυολογήματος. Το μπρόκολο, οι  πιπεριές και τα εσπεριδοειδή είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνη C. Ενώ το χούμους σας δίνει τη πρωτεΐνη που απαιτείται για να παράγει ο οργανισμό σας τα αντισώματα ώστε να καταπολεμήσετε τη νόσο.

Σνακ: Γλυκοπατάτα (Ψημένη γλυκοπατάτα με ένα κουταλάκι του γλυκού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο).

Οι Γλυκοπατάτες είναι πλούσιες σε  βιταμίνη Α, η οποία βοηθάει τον οργανισμό να παράγει λευκά αιμοσφαίρια που καταπολεμάνε τις ιώσεις και κρατάνε τους βλεννογόνους υγιείς.

Δείπνο: Σούπα κοτόπουλου.

Η μαμά σας είχε δίκιο, η κοτόσουπα ηρεμεί τη συμφόρηση από το κρυολόγημα. Έρευνα έχει δείξει ότι η κυστείνη, ένα αμινοξύ που βρίσκεται στο κοτόπουλο ηρεμεί τον βήχα και τη βουλωμένη μύτη. Επίσης, ο ζωμός σας ενυδατώνει και καταπραΰνει τον πονόλαιμο.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.