WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ποιες τροφές έχουν οι διαιτολόγοι στα ντουλάπια της κουζίνας τους


19 Νοεμβρίου 2015

b06788a554c199b0a688a24839dc02ceκαθευα.jpg

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσες θερμίδες περιέχει ένα ντουλάπι της κουζίνας σας ή το ψυγείο σας; Οι τροφές που έχετε στο σπίτι σας μπορούν να επιδράσουν θετικά τόσο στην υγεία σας όσο και στη διατήρηση του σωματικού βάρους. Αδράξτε λοιπόν την ευκαιρία και ελέγξτε ποιες τροφές περιέχονται στα ντουλάπια των διαιτολόγων.

Αποξηραμένα δαμάσκηνα. Είναι γνωστό ότι τα αποξηραμένα δαμάσκηνα μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την υγεία και τη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε φυτικές ίνες. Ωστόσο, τα αποξηραμένα δαμάσκηνα έχουν επίσης, ακόμα ένα πλεονέκτημα, διότι συμβάλουν στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας. Σύμφωνα με μια μελέτη του Σαν Ντιέγκο State University, η κατανάλωση 5 δαμάσκηνων την ημέρα βοήθησε την επιβράδυνση της απώλειας της οστικής μάζας και βελτίωσε την οστική πυκνότητα σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα φαίνεται να είναι το μοναδικό φρούτο που διατηρεί γερά τα οστά. Επίσης, προσφέρουν διάφορα θρεπτικά συστατικά τα οποία είναι σημαντικά για την υγεία όπως είναι η βιταμίνη Κ, το μαγνήσιο, το κάλιο και οι πολυφαινόλες. Απολαύστε τα με γιαούρτι ή χρησιμοποιήστε τα σε διάφορες αλμυρέ συνταγές.

Η βρώμη βρίσκεται πάντα στο ντουλάπι της κουζίνας ενός διαιτολόγου. Και αυτό γιατί αν την εντάξετε στο πρωινό σας, θα αναβαθμίσετε την υγεία σας. Το βασικό συστατικό της είναι οι β-γλυκάνες, οι οποίες είναι φυτικές ίνες που βρίσκονται στο φλοιό των δημητριακών. Αυτές οι ίνες συμβάλουν στη μείωση της χοληστερόλης και στη σωστή διαχείριση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα. Επίσης, διευκολύνουν τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και παρέχουν το αίσθημα πληρότητας. Η βρώμη προσφέρει σημαντικά οφέλη στο καρδιαγγειακό σύστημα αλλά και συνολικά στον ανθρώπινο οργανισμό.

Αν θέλετε να βοηθήσετε την καρδιά σας, να βελτιώσετε την υγεία των ματιών σας και να μειώσετε τον κίνδυνο για διαβήτη, μπορείτε να προσθέσετε τα φιστίκια Αιγίνης στο ντουλάπι σας. Ενώ όλοι οι ξηροί καρποί παρέχουν καρδιοπροστατευτική λειτουργία, ιδιαίτερα τα φιστίκια έχουν περισσότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες - με 6 γραμμάρια ανά μερίδα -, φυτικές ίνες, κάλιο, βιταμίνη Κ και καροτενοειδή. Επίσης, μια ανασκόπηση του 2014 που δημοσιεύθηκε πέρυσι στο περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition ανέφερε ότι όσοι έτρωγαν φιστίκια, κατανάλωναν 41 τοις εκατό λιγότερες θερμίδες σε σύγκριση με εκείνους που δεν έτρωγαν καθόλου. Απολαύστε τα φιστίκια Αιγίνης σαν σνακ μεταξύ των γευμάτων, χρησιμοποιήστε τα μαζί με τα δημητριακά στο γάλα ή ανακατέψτε τα σε οποιοδήποτε είδος ζύμης, όπως για τηγανίτες ή muffins, για να προσθέσετε υφή και τη γεύση.

Όσπρια: ρεβίθια, φασόλια και φακές. Είναι γνωστό ότι τα όσπρια προσφέρουν πολλά οφέλη στην υγεία και πρέπει να υπάρχουν σε όλες τις κουζίνες. Επίσης, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Nutrition διαπίστωσε ότι οι υπέρβαροι και οι παχύσαρκοι ενήλικες που πρόσθεσαν 5 φλιτζάνια όσπρια ανά εβδομάδα, έχασαν περισσότερο βάρος από εκείνους που κλήθηκαν να κόψουν 500 θερμίδες από τη διατροφή τους. Απολαύστε τα όσπρια σαν κυρίως γεύμα, κρύα στις σαλάτες ή πολτοποιημένα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.