WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αλλεργία ή δυσανεξία;


20 Νοεμβρίου 2015

ef9dca9401db3b40_woman-eating-cupcake.jpg.xxxlarge_2xκαθυε.jpg

«Έχω αλλεργία στα φιστίκια», «Με πειράζει το γάλα», «Με φουσκώνει η γλουτένη». Μήπως αυτές οι φράσεις σας είναι οικείες; Έχετε αλλεργία ή δυσανεξία; Και ποια είναι η διαφορά; Όλα αυτά τα ερωτήματα θα σας λυθούν αν διαβάσετε τα παρακάτω και θα αντιμετωπίστε τα συμπτώματα με επιτυχία.

Στην τροφική αλλεργία το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζει κάποιες πρωτεΐνες ως επικίνδυνες και απελευθερώνει μεγάλες ποσότητες ουσιών, όπως η ισταμίνη, οι οποίες ευθύνονται για την εκδήλωση των αλλεργικών συμπτωμάτων. Η αλλεργία θα οδηγήσει σε φαγούρα, εξανθήματα, κόκκινα μάτια, καταρροή. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να έχετε οιδήματα, ζαλάδα, έμετους, διάρροια μέχρι και αναφυλακτικό σοκ, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως.

Εάν όμως, μετά το φαγητό έχετε για παράδειγμα μόνο πονοκεφάλους, τότε αυτό δεν είναι σημάδι τροφικής αλλεργίας. Αλλά, το πιο πιθανό είναι να έχετε δυσανεξία στο συγκεκριμένο τρόφιμο. Η δυσανεξία σημαίνει ότι στερήστε ενός ενζύμου που απαιτείται για να διασπαστούν κάποια συστατικά του τροφίμου. Για παράδειγμα τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη, δεν έχουν το ένζυμο λακτάση, που διασπά τη λακτόζη στο γάλα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο στο στομάχι, φούσκωμα, πονοκεφάλους, διάρροια, φαγούρα, δυσπεψία και γενικά ένα αίσθημα αδιαθεσίας. Ωστόσο, αυτή η αντίδραση δεν σχετίζεται με το ανοσοποιητικό σύστημα, γι αυτό και διαφέρει εντελώς από την τροφική αλλεργία. Ναι μπορεί και τα δύο να σας προκαλέσουν δυσφορία, όμως αν δεν παρατηρήσετε τα συμπτώματα με προσοχή, ενδέχεται να παραπλανηθείτε και να νομίζετε ότι έχετε αλλεργία.

Πιθανόν να έχετε ακούσει για την κλασική εξέταση δέρματος, για να κατανοήσετε αν είστε αλλεργικοί στη γύρη ή στα ζώα. Το ίδιο τεστ λειτουργεί και για τα τρόφιμα, όπως είναι τα αυγά, οι ξηροί καρποί, τα οστρακοειδή, το γάλα κ.α. Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια εξέταση για τη διάγνωση της ευαισθησίας στις τροφές, γι αυτό και ο χρυσός κανόνας είναι να τηρείτε ένα ημερολόγιο καταγραφής τροφίμων και συμπτωμάτων. Με αυτό τον τρόπο θα ανακαλύψετε ποιες τροφές σας δημιουργούν δυσάρεστα συμπτώματα και θα τις αποφεύγετε.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.