WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

«Παιδικά Χαμόγελα»: Ο εμβολιασμός ως πρόληψη της μηνιγγίτιδας


18 Δεκεμβρίου 2015

906c582432c91b7091103e85555caf93καθαθ.jpg

Ο εμβολιασμός των παιδιών είναι ένα ζήτημα που με έχει απασχολήσει αρκετές φορές, όπως κάθε μητέρα άλλωστε. Προκειμένου να προστατέψω με κάθε δυνατό τρόπο την υγεία τους, οφείλω να εξετάσω όλες τις επιλογές που μου προσφέρονται, και φυσικά να ακολουθήσω τις συμβουλές των γιατρών. Η μηνιγγίτιδα, μια ασθένεια που μέχρι και πριν μερικές δεκαετίες μάστιζε και προκαλούσε πανικό μόνο στο άκουσμά της, μπορεί πλέον να αντιμετωπιστεί, με την πρόληψη μέσω εμβολιασμού.

Τα «Παιδικά Χαμόγελα», με πρωτοβουλία της GlaxoSmithKline, αποτελούν μια εκστρατεία που αφορά την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη πρόληψη της μηνιγγίτιδας από μηνιγγιτιδόκοκκο τύπου Β. Στόχος είναι η ενημέρωση σχετικά με τον εμβολιασμό, ο οποίος αποτελεί την αποτελεσματικότερη πρόληψη και προστασία έναντι της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου. Πρόκειται για ένα project που είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς πάντα η πρόληψη είναι ο καλύτερος οδηγός για την υγεία, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για τα παιδιά μας.

Ο εμβολιασμός είναι ο οικονομικότερος και αποτελεσματικότερος τρόπος με τεράστια οφέλη που προσφέρει στην υγεία και την ευημερία των πληθυσμών. Το όνομα της καμπάνιας δεν είναι τυχαίο. Πρέπει να σκεφτούμε όλοι πως μέσω του ορθού και έγκαιρου εμβολιασμού προστατεύουμε τα παιδιά μας από τη νόσο και έτσι απολαμβάνουμε περισσότερα παιδικά χαμόγελα.

Το πρώτο και μοναδικό εμβόλιο μηνιγγιτιδόκοκκου οροομάδας Β διατίθεται στην Ελλάδα εδώ και περίπου δύο χρόνια από την εταιρεία GSK και ονομάζεται Bexsero. Το εμβόλιο αυτό αναπτύχθηκε μετά από 20 χρόνια πρωτοποριακής έρευνας και ενδείκνυται για την προστασία όλων των παιδιών από την ηλικία των 2 μηνών και άνω.

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός πως στη χώρα μας, μέσω του εμβολιασμού των παιδιών, έχουν περιοριστεί στο μέγιστο τα κρούσματα που προκαλούνται εκ των 4 από τις 5 κύριες οροομάδες μηνιγγιτιδόκοκκου. Παρόλα αυτά, στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού δεν έχει ακόμα ενσωματωθεί το εμβόλιο έναντι της πέμπτης οροομάδας, της οροομάδας Β, το οποίο στοχεύει στην προστασία του πληθυσμού από το 90% των κρουσμάτων μηνιγγιτιδόκοκκου. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, το εμβόλιο να μην αποζημιώνεται και οι γονείς να αναγκάζονται να το πληρώνουν. Θα ήταν επομένως ιδιαίτερα σημαντικό να καλύπτεται και αυτό το εμβόλιο από τα ταμεία, μέσω της ένταξής του στο Πρόγραμμα, ώστε να διασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή προστασία των παιδιών μας από τη μηνιγγίτιδα.

Η ευρεία και έγκαιρη πρόσβαση στον εμβολιασμό αποτελεί την πιο ισχυρή άμυνα ενάντια σε μια τόσο επιθετική νόσο, που δυστυχώς σε πολλά μέρη του κόσμου αποτελεί ακόμα κίνδυνο για την υγεία αλλά και τη ζωή των παιδιών. Καλό θα είναι λοιπόν, να φροντίζουμε σχολαστικά να ενημερωνόμαστε και πάντα με τη συμβολή του γιατρού μας, να πράττουμε αναλόγως.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.