WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα κυριότερα σημάδια που δείχνουν ότι έχετε έλλειψη καλίου


15 Δεκεμβρίου 2015

afa21474b82ad0fd4e2330398d755952ξαθευα.jpg

Όταν σκέφτεστε ποια θρεπτικά συστατικά χρειάζεστε για να παραμείνετε υγιείς, σίγουρα το κάλιο δεν σας περνάει από το μυαλό, αλλά θα έπρεπε. Αυτό το ορυκτό είναι ζωτικής σημασίας και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε πολλές λειτουργίες του σώματος, συμπεριλαμβανομένων τη ρύθμιση των υγρών και τη διατήρηση της σωστής λειτουργίας των μυών. Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στη Clinical Journal of the American Society of Nephrology, έδειξε ότι το κάλιο μπορεί να σας προστατεύσει ακόμη και από καρδιακές και νεφρικές παθήσεις.

Τα άσκημα νέα είναι ότι λίγοι άνθρωποι λαμβάνουν αρκετή ποσότητα καλίου. Το Ινστιτούτο Ιατρικής συνιστά οι ενήλικες να παίρνουν τουλάχιστον 4.700 χιλιοστόγραμμα καλίου κάθε μέρα, αλλά οι περισσότεροι από εμάς καταναλώνουμε μόλις το ήμισυ αυτού του ποσού. Παρακάτω θα δείτε μερικά σημάδια που θα μπορούσαν να δείξουν ότι έχετε έλλειψη.

Αισθάνεστε κουρασμένοι και αδύναμοι. Η αλήθεια είναι ότι η κούραση μπορεί να οφείλεται σε πολλά πράγματα. Αλλά αν νιώθετε συνέχεια εξαντλημένοι ρίξτε μια ματιά στη διατροφή σας, ώστε να διαπιστώσετε αν καταναλώνετε αρκετό κάλιο. Δείτε αν τρώτε πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά. Εφόσον δεν διαπιστώσετε κάποια αλλαγή, τότε ίσως πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας.

Έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση. Πολλά πράγματα, συμπεριλαμβανομένου του οικογενειακού ιστορικού, του υπερβολικού βάρους, και της κατανάλωσης αλατιού μπορεί να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση. Όμως, κάποιες μελέτες που έχουν γίνει σε ποντίκια, έχουν δείξει ότι μια διατροφή χαμηλή σε κάλιο είναι ένας από τους προδιαθεσικούς παράγοντες που συμβάλουν στην αύξηση της πίεσης, ενώ η πρόσληψη του λειτουργεί ως αντίβαρο στην εμφάνιση της υπέρτασης.

Παθαίνετε συχνά κράμπες. Εάν έχετε συχνά μυϊκές συσπάσεις στα πόδια σας, μπορεί να ευθύνεται η έλλειψη καλίου. Συγκεκριμένα όταν κάνετε έντονη φυσική δραστηριότητα και δεν πίνετε αρκετά υγρά, ενδέχεται να διαταραχθεί η ισορροπία μεταξύ καλίου και νατρίου και να πάθετε κράμπες. Η λύση είναι να καταναλώνετε τροφές που είναι πλούσιες σε  αυτό το ορυκτό.

Ο καλύτερος τρόπος για να πάρετε περισσότερο κάλιο είναι να τρώτε μια ευρεία ποικιλία φρούτων και λαχανικών όλη την ημέρα. Αν και οι πιο πολλοί όταν σκέφτεστε το κάλιο, το πρώτο τρόφιμο που σας έρχεται στο μυαλό είναι η μπανάνα, παρόλα αυτά μια ψητή πατάτα με τη φλούδα έχει τη διπλάσια ποσότητα. Άλλες πλούσιες πηγές περιλαμβάνουν το σπανάκι, οι φράουλες, το αβοκάντο, το μπρόκολο, τα σέσκουλα, οι ντομάτες. Αν όμως το πιάτο σας είναι αρκετά μονόχρωμο, αυτό σημαίνει ότι μάλλον δεν παίρνετε αρκετή ποσότητα καλίου και πρέπει να αλλάξετε τη διατροφή σας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.