WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πως καίγονται τα λίπη: Μύθοι και πραγματικότητα


18 Δεκεμβρίου 2015

afde6a7d3388bdeb4dd2f8d2f071de67καθεα.jpg

Τα τελευταία χρόνια όλο και πιο πολλά συμπληρώματα και τρόφιμα εμφανίζονται και υποστηρίζουν ότι μπορούν να κάψουν το λίπος και να σας αδυνατίσουν ως εκ δια μαγείας. Στο άκουσμα και μόνο του γρήγορου αδυνατίσματος και της καύσης του λίπους, πολλοί είναι διατεθειμένοι να δαπανήσουν μεγάλα χρηματικά ποσά.

Ακούγεται χωρίς όμως να αποδεικνύεται, ότι το λεμόνι, το γκρέιπφρουτ, ο ανανάς, πολλά καρυκεύματα καθώς και συμπληρώματα, έχουν λιποδυαλιτικές ικανότητες και μπορούν να προσφέρουν θαυματουργά αποτελέσματα στο σώμα σας. Δυστυχώς όμως, όλα αυτά είναι μυθοπλασίες που απευθύνονται κυρίως σε ανθρώπους που έχουν απογοητευτεί μετά από άκαρπες προσπάθειες απώλειας βάρους. Η πραγματικότητα είναι άλλη, διότι ο μηχανισμός της λιπόλυσης είναι συγκεκριμένος και ελάχιστοι παράγοντες μπορούν να τον επηρεάσουν. Ο κυριότερος μηχανισμός που μπορεί να συμβάλει στη διάλυση του λίπους, είναι να προσλαμβάνετε λιγότερη ενέργεια από αυτή που δαπανάτε.

Ωστόσο υπάρχουν μερικές ουσίες που συμβάλουν στην εγρήγορση του μεταβολισμού και στην απώλεια του λιπώδους ιστού, αλλά υπό προϋποθέσεις. Οι κυριότερες ουσίες είναι το ασβέστιο, η καψαικίνη, η καφεΐνη και το αμινοξύ τυροσίνη. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι ο συνδυασμός αυτών των ουσιών μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του μεταβολισμού έως και 5%. Όμως, αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι ότι στις μελέτες χρησιμοποιούνται αυτές οι ουσίες σε μεγάλες ποσότητες και όχι τις τροφές που τις περιέχουν. Έτσι δεν σημαίνει ότι επειδή θα πιείτε ένα φλιτζάνι τσάι, ένα ποτήρι νερό με λεμόνι ή θα φάτε καυτερά, θα δείτε κάποιο αποτέλεσμα στο σωματικό λίπος.

Αν λοιπόν θέλετε να χάσετε κιλά και λίπος πρέπει να κατανοήσετε ότι ο μόνος τρόπος είναι να ακολουθήσετε μια ισορροπημένη δίαιτα χωρίς ακρότητες και φυσικά να αυξήσετε τη φυσική δραστηριότητα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.