WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Κάστανα: Μια τροφή γεμάτη εκπλήξεις


26 Δεκεμβρίου 2015

7b36976fb336615cdc3801752cae5670καθ.jpg

Ψημένα κάστανα, αναμμένο τζάκι και όλη οικογένεια γύρω από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο. Αυτή η τροφή είναι συνυφασμένη με την περίοδο των Χριστουγέννων και ιδίως με το παραδοσιακό έδεσμα που είναι η γαλοπούλα. Όμως τα κάστανα προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία που θα πρέπει να τα καταναλώνουμε όλο το χρόνο και όχι μόνο τις γιορτινές ημέρες.

Καταρχήν, συμβάλουν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, διότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Οι ίνες είναι με τη μορφή διαλυτών και αδιάλυτων. Οι διαλυτές φυτικές ίνες απορροφώνται από το νερό και σχηματίζουν μια γέλη στα έντερα, βοηθώντας με αυτό τον τρόπο στη μείωση της χοληστερόλης και στη σταθεροποίηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα. Οι αδιάλυτες ίνες βοηθάνε στη διαδικασία της πέψης, στη μείωση της δυσκοιλιότητας και στη εμφάνιση των εντερικών επιπλοκών, όπως η εκκολπωμάτωση. Μια μερίδα ψημένα κάστανα (90 γραμμάρια) περιέχει 4 γραμμάρια φυτικών ινών.

Βελτιώνουν τη λειτουργία του εγκεφάλου. Τα κάστανα είναι πλούσια σε λιποδιαλυτές βιταμίνες, η οποίες συμβάλουν στην παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων και στη διάσπαση των πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λιπών και στην ενίσχυση της λειτουργίας του εγκεφάλου. Μια μερίδα κάστανα περιέχει 21% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης των λιποδιαλυτών βιταμινών.

Τα κάστανα έχουν υψηλή περιεκτικότητα του ιχνοστοιχείου μαγγάνιο, το οποίο καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες και μειώνει τον κίνδυνο για κάποιους τύπους καρκίνου και για τις καρδιακές παθήσεις. Επίσης, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Maryland Medical Center, το μαγγάνιο παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία της γήρανσης και συμβάλει στην παραγωγή του συνδετικού ιστού.

Διατηρούν τα οστά γερά και υγιή. Ο χαλκός που περιέχεται στα κάστανα ενισχύει την αντοχή των οστών και δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Αν καταναλώσετε 90 γραμμάρια κάστανα λαμβάνετε 22 τοις εκατό της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας του χαλκού. Προτιμήστε ζεστά κάστανα μαζί με ξηρά δαμάσκηνα και θα έχετε ένα ενεργειακό σνακ.

Παρόλο όμως που αυτή η τροφή προσφέρει, όπως είδαμε, πολλά οφέλη για την υγεία, πρέπει να τη καταναλώνετε με μέτρο. Και αυτό γιατί 100 γραμμάρια κάστανα παρέχουν 200 θερμίδες, με αποτέλεσμα αν ξεφύγετε στην ποσότητα μπορεί να πάρετε αρκετά κιλά. Τέλος, προσοχή πρέπει να δίνουν όσοι είναι αλλεργικοί, γιατί τα κάστανα βρίσκονται στη λίστα με τα αλλεργιογόνα τρόφιμα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.