Η αϋπνία είναι ένα κοινό πρόβλημα στην εποχή μας και ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους. Και επειδή η έλλειψη ύπνου μπορεί να διαταράξει την ισορροπία του οργανισμού, καλό είναι να γνωρίζετε τους μύθους που επικρατούν γύρω από αυτή, έτσι ώστε να μπορέσετε να τη καταπολεμήσετε με σωστό τρόπο.
Ένα ποτό θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε
Μύθος. Η αϋπνία είναι ένα χρόνια πρόβλημα όπου δυσκολεύει τον ύπνο, γι αυτό μπορεί να σηκωθείτε το πρωί και να νιώθετε κουρασμένοι. Αν σκέφτεστε να φτιάξετε ένα κοκτέιλ πριν πέσετε στο κρεβάτι για να χαλαρώσετε, τότε ξανασκεφτείτε το. Η θεωρία ότι το αλκοόλ μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε είναι απλά ένας μύθος. Το πιο πιθανό είναι να οδηγήσει σε έναν ανήσυχο ύπνο ή μπορεί να σας ξυπνήσει νωρίτερα από ότι συνήθως.
Η αϋπνία είναι απολύτως ψυχολογική
Μύθος. Είναι αλήθεια ότι τα ψυχολογικά προβλήματα μπορεί να προκαλέσουν αϋπνία και το άγχος αποτελεί τη νούμερο ένα αιτία. Όμως, τα ψυχολογικά θέματα δεν είναι ο μοναδικός λόγος που δεν μπορείτε να κοιμηθείτε. Υπάρχουν πολλά πράγματα που πυροδοτούν την αϋπνία, συμπεριλαμβανομένης της κακής υγιεινής του ύπνου, μερικά φάρμακα, κάποιες ασθένειες και φυσικά η γνωστή άπνοια ύπνου.
Η άσκηση βοηθάει να κοιμηθείτε
Γεγονός. Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος ώστε να κάνετε έναν ποιοτικό ύπνο. Όμως, αν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε, καλό είναι να αποφεύγετε την έντονη άσκηση, δύο με τρεις ώρες πριν πέσετε στο κρεβάτι, γιατί μπορεί να σας δημιουργήσει υπερένταση.
Η τηλεόραση ή ο υπολογιστής σας βοηθάει να ηρεμήσετε
Μύθος. Το φως του υπολογιστή ή της τηλεόρασης μπορεί να μειώσει τα επίπεδα μελατονίνης στον εγκέφαλο με αποτέλεσμα να μη μπορείτε να κοιμηθείτε. Η μελατονίνη είναι μια ορμόνη που βοηθάει τον οργανισμό μας να γνωρίζει πότε είναι ώρα για ύπνο και πότε είναι η ώρα για να ξυπνήσουμε. Αν χρειάζεστε λίγο θόρυβο για να σας πάρει ο ύπνος, τότε καλύτερα να ακούσετε μια χαλαρωτική μουσική και να κλείσετε όλες τις οθόνες στο υπνοδωμάτιο.
Μπορείτε να κερδίσετε το χαμένο ύπνο
Μύθος. Ο χαμένος ύπνος δεν αναπληρώνεται. Αν λοιπόν προσπαθείτε να κοιμηθείτε περισσότερο το Σαββατοκύριακο, με σκοπό να αναπληρώσετε τις ώρες του ύπνου, τότε μπορεί να πετύχετε τα αντίθετα αποτελέσματα. Δηλαδή να διαταράξετε το βιολογικό σας ρολόι και την επόμενη φορά να δυσκολευτείτε ακόμα περισσότερο να κοιμηθείτε. Ο μόνος τρόπος για να κερδίσετε τον χαμένο ύπνο είναι να έχετε ένα πρόγραμμα.
Χρειάζεστε λιγότερο ύπνο από τους υπόλοιπους
Μύθος. Πιστεύοντας αυτό το μύθο μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες. Ο καθένας γεννιέται με συγκεκριμένες ανάγκες στις ώρες του ύπνου, ανάλογα με την ηλικία. Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται 7-8 ώρες. Ενδεχομένως μπορείτε και με λιγότερες ώρες ύπνου, αλλά δεν πρέπει να εκπαιδεύσετε το σώμα σας ώστε να κοιμάται λιγότερο, γιατί αυτό μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στη δουλειά σας, στη μνήμη σας και στην υγεία σας.
Σηκωθείτε από το κρεβάτι εάν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε
Γεγονός. Δεν υπάρχει λόγος να στριφογυρίζετε στο κρεβάτι, εφόσον δεν σας παίρνει ο ύπνος. Μπορείτε να σηκωθείτε και να κάνετε κάτι χαλαρωτικό, όπως να διαβάσετε ή να ακούσετε απαλή μουσική, μέχρι να νιώσετε υπνηλία. Μένοντας στο κρεβάτι μπορεί να οδηγήσει σε απογοήτευση και να αγχωθείτε που περνάει η ώρα.
Τα προβλήματα ύπνου υποχωρούν από μόνα τους
Μύθος. Εάν έχετε προβλήματα στον ύπνο ή ξυπνάτε συνέχεια κουρασμένοι, τότε μπορεί να έχετε μια διαταραχή, όπως είναι η άπνοια, και να πρέπει να απευθυνθείτε στον γιατρό σας. Μη περιμένετε να λυθεί το πρόβλημα από μόνο του, είτε πρόκειται για άγχος είτε για κάποια άλλη ασθένεια που σας προκαλεί αϋπνία.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.