WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μεταβολισμός: Μύθοι και αλήθειες


20 Ιανουαρίου 2016

Γιατί μπορεί κάποιος να τρώει σαν έφηβος και να μη παίρνει γραμμάριο και κάποιος άλλος με το που φάει λίγο παραπάνω να πάρει βάρος; Η απάντηση βρίσκεται στο μεταβολισμό, στη μυϊκή μάζα και στη σωματική δραστηριότητα. Όταν υπάρχει σωστός συνδυασμός, τότε μπορείτε να χάσετε εύκολα βάρος. Αυτός είναι και ο λόγος που αν κάποιος πληκτρολογήσει στο διαδίκτυο τη λέξη μεταβολισμός, θα βρει πάρα πολλές πληροφορίες, όσο αφορά τη επιτάχυνση του και την καύση του σωματικού λίπους. Και επειδή υπάρχουν πολλοί μύθοι για το μεταβολισμό και έφτασε η στιγμή να καταρρίψουμε κάποιους από αυτούς.

Αλήθεια: Ο μεταβολικός ρυθμός μπορεί να αλλάξει.

Ενώ είναι γνωστό ότι ο βασικός μεταβολικός ρυθμός εξαρτάται από πλήθος παραγόντων, μπορείτε να τον ενισχύσετε με την αύξηση της μυϊκής μάζας. Οι μύες καίνε περισσότερες θερμίδες ανά ώρα από ό,τι το λίπος. Όταν λοιπόν αυξάνετε τον μυικό σας ιστό, αυξάνεται και η καύση θερμίδων περίπου 6 με 8%. Όμως, καθώς μεγαλώνουμε μειώνεται η μυϊκή μάζα και αυτό συμβάλει σε ένα πιο αργό μεταβολικό ρυθμό. Αν θέλετε να επιβραδύνετε αυτή τη διαδικασία, αρχίστε να κάνετε ασκήσεις με βάρη.

Μύθος: Εάν τρώτε καυτερά και πίνετε πράσινο τσάι θα αυξήσετε το μεταβολισμό σας.

Δεν υπάρχουν μαγικές τροφές που θα επιταχύνουν το μεταβολισμό σας. Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα καυτερά και το τσάι ενισχύουν προσωρινά τον μεταβολικό ρυθμό, αλλά αυτή η αύξηση δεν είναι αρκετή για να αντισταθμίσει την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φαγητού. Ο δρόμος προς μια υγιή απώλεια βάρους είναι μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής πλούσιας σε θρεπτικά συστατικά σε συνδυασμό με τη σωματική δραστηριότητα.

Μύθος: Αν τρώτε αργά το βράδυ επιβραδύνεται ο μεταβολισμός σας.

Ο πιο διαδεδομένος μύθος για το μεταβολισμό είναι πως ότ,ι φάτε το βράδυ μετατρέπεται σε λίπος. Όμως, στη πραγματικότητα αυτό που καθορίζει την αύξηση του σωματικού βάρους είναι η πρόσληψη θερμίδων και όχι το ωράριο.  Το αν θα επιβραδυνθεί ή όχι ο μεταβολικός ρυθμός δεν εξαρτάται από το αν θα φάτε μετά ή πριν τις οχτώ το βράδυ.

Μύθος: Οι αυστηρές δίαιτες αυξάνουν το μεταβολισμό.

Η απώλεια βάρους σχετίζεται με το ενεργειακό έλλειμμα, δηλαδή με την κατανάλωση λιγότερων θερμίδων από αυτές που καίτε καθημερινά. Όμως δημιουργώντας ένα πολύ μεγάλο έλλειμμα θερμίδων, μπορεί να αποτύχετε και να επιβραδυνθεί ο μεταβολισμός σας. Το σώμα σας είναι έξυπνο και έχει προγραμματιστεί για να επιβιώνει, για αυτό και οι αυστηρές δίαιτες μπορεί να δώσουν το σήμα ότι πρέπει να μειωθεί ο μεταβολικός σας ρυθμός για να μπορέσετε να επιβιώσετε.

Μύθος: Εάν τρώτε γκρέιπφρουτ πριν από κάθε γεύμα ενεργοποιείται ο μεταβολισμός.

Το γκρέιπφρουτ δεν μπορεί να κάνει θαύματα και φυσικά δεν επηρεάζει το μεταβολισμό σας. Η μόνη αλήθεια είναι ότι αυτό το φρούτο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και νερό, με αποτέλεσμα να δημιουργεί το αίσθημα κορεσμού με λίγες θερμίδες και έτσι να καταναλώνετε μικρότερη ποσότητα φαγητού.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.