WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μάθετε τα πάντα για τη δίαιτα Pegan


21 Ιανουαρίου 2016

Η δίαιτα Pegan είναι ένας συνδυασμός της Paleo διατροφής (παλαιολιθική δίαιτα) και της χορτοφαγικής διατροφής (vegan). Η παλαιολιθική δίαιτα ή διατροφή των σπηλαίων βασίζεται στις τροφές που κατανάλωναν οι πρόγονοι μας, όπως φρέσκα φρούτα, λαχανικά, νωπά κρέατα, και γενικά όλες τις τροφές που προέρχονται κατ΄ευθείαν από τη γη. Ενώ ότι είναι σε συσκευασία, μέσα σε ένα βάζο ή σε κουτί, αποφεύγεται. Αυτό σημαίνει, ότι η συγκεκριμένη διατροφή δεν περιλαμβάνει δημητριακά, γαλακτοκομικά, αλάτι, ή όσπρια και γενικά όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Από την άλλη μια αυστηρά χορτοφαγική διατροφή αποτελείται από λαχανικά, δημητριακά, φρούτα, ξηρούς καρπούς και σπόρους και απαγορεύει όλα τα προϊόντα ζωικής προέλευσης.

Η δίαιτα Pegan αποτελεί ένα αμάλγαμα των παραπάνω, περιλαμβάνοντας τις πιο υγιεινές τροφές από κάθε ομάδα. Πιο συγκεκριμένα μπορείτε να καταναλώσετε κρέας, αλλά μόνο από ζώα που ελεύθερης βοσκής, δηλαδή που τρέφονται με χορτάρι και είναι απαλλαγμένα από τα αντιβιοτικά. Επίσης, η κατανάλωση κρέατος πρέπει να γίνεται σε μικρή ποσότητα, περίπου το 25% της διατροφής. Η δίαιτα Pegan ενθαρρύνει την κατανάλωση των καλών λιπαρών, όπως το ελαιόλαδο, το λάδι καρύδας, το αβοκάντο, τους ξηρούς καρπούς και γενικά τα λίπη που είναι πλούσια σε ωμέγα-3. Αντίθετα, πρέπει να αποφεύγoνται τα φυτικά λάδια, όπως είναι το καλαμποκέλαιο, το σογιέλαιο και το ηλιέλαιο. Όσο αφορά τα φρούτα και τα λαχανικά πρέπει να αποτελούν το 50 με 70% της καθημερινής διατροφής, κυρίως αυτά που έχουν έντονο χρώμα, διότι είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά που προστατεύουν από πολλές ασθένειες.

Μια από τις αδυναμίες της δίαιτας Pegan είναι η απουσία των γαλακτοκομικών, όπως το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί. Αυτά τα τρόφιμα είναι μια καλή πηγή ασβεστίου, που βοηθάει να έχετε γερά οστά και δόντια και γερές αρθρώσεις. Επιπλέον, καθώς μεγαλώνουμε το ασβέστιο αποκτάει μεγαλύτερη σημασία, οπότε όσοι ακολουθείτε τη συγκεκριμένη διατροφή, βεβαιωθείτε ότι παίρνετε αρκετό ασβέστιο από άλλες διατροφικές πηγές ή από συμπληρώματα.

Με λίγα λόγια η pegan διατροφή είναι κάτι ενδιάμεσο της παλαιολιθικής και της χορτοφαγικής διατροφής, που ενώ αποκλείει πολλές ανθυγιεινές τροφές, μαζί με αυτές απαγορεύει και κάποιες ωφέλιμες. Γι αυτό το λόγο η υιοθέτηση της Μεσογειακής διατροφής, είναι η καλύτερη επιλογή για όσους θέλουν να ακολουθήσουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.