WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ένα quiz αποκαλύπτει πότε η εμμηνόπαυση θα σας χτυπήσει την πόρτα


6 Φεβρουαρίου 2016

Με απλά λόγια η εμμηνόπαυση σηματοδοτεί το τέλος της εμμήνου ρύσεως. Όμως, για πολλές γυναίκες η συγκεκριμένη περίοδος σημαίνει κάτι πολύ περισσότερο από ό,τι το τέλος της γονιμότητας. Και αυτό γιατί ο δρόμος προς την εμμηνόπαυση μπορεί να είναι «στρωμένος» όχι με ροδοπέταλα, αλλά με εξάψεις, ακανόνιστο κύκλο, αύξηση του κοιλιακού λίπους και αϋπνίες. Αν γνωρίζετε εξ αρχής τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, μπορείτε να συνεργαστείτε με το γιατρό σας, ώστε να βρείτε τους καλύτερους τρόπους να τα αντιμετωπίσετε. Το παρακάτω κουίζ μπορεί να σας βοηθήσει, ώστε να καταλάβετε αν η εμμηνόπαυση θα σας χτυπήσει την πόρτα.

  • Ένας ακανόνιστος κύκλος σημαίνει εμμηνόπαυση;

Αν μέχρι τώρα ο κύκλος σας ήταν σταθερός και ξαφνικά έγινε ασταθής, τότε μπορεί να είναι μια ένδειξη ότι η εμμηνόπαυση πλησιάζει. Επίσης, οι αλλαγές στην έμμηνο ρύση και μια ασυνήθιστη καταρροή μπορεί και αυτά να αποτελούν σημάδια της εμμηνόπαυσης. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα θέματα που μπορεί να προκαλέσουν ανωμαλίες στην περίοδο σας, όπως είναι οι ανεπιθύμητες ενέργειες φαρμάκων, μια μόλυνση, το στρες, οι απότομες αλλαγές στο βάρος ή η διατροφή. Για να είστε σίγουρες ότι ένα ιατρικό πρόβλημα δεν είναι η αιτία, επισκεφτείτε το γυναικολόγο σας.

  • Είναι οι εξάψεις ένα σημάδι της εμμηνόπαυσης;

Κατά τη διάρκεια της ημέρας νιώθετε ένα έντονο αίσθημα έξαψης και αναρωτιέστε από που έρχεται όλη αυτή η ζέστη, αλλά λίγα λεπτά μετά νιώθετε εντελώς φυσιολογικά. Ναι οι εξάψεις είναι ένα πιθανό σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης. Το 80% των γυναικών που βρίσκονται κοντά στην εμμηνόπαυση, έχουν συχνά νυχτερινές εφιδρώσεις. Μόλις σας σταματήσει εντελώς η περίοδος οι εξάψεις θα ανήκουν στο παρελθόν.

  • Η απότομη αύξηση βάρους σηματοδοτεί την αρχή της εμμηνόπαυσης;

Προσπαθείτε να χάσετε βάρος, είστε τυπικές στο διατροφικό σας πρόγραμμα και ξαφνικά συμβαίνει ένα παράδοξο: Το τζιν δεν σας κουμπώνει γιατί αντί να χάνετε κιλά, τα παίρνετε όλα στη περιοχή της κοιλιάς. Αυτό είναι ένα κοινό σύμπτωμα ότι η εμμηνόπαυση είναι προ των πυλών. Φυσικά τα περιττά κιλά μπορεί να οφείλονται σε αλλαγές στη διατροφή σας ή σε κάποια δυσλειτουργία του θυρεοειδή σας.

  • Όταν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε είναι ένα σημάδι της εμμηνόπαυσης;

Ναι η αϋπνία και άλλες διαταραχές ύπνου μπορεί να αποτελούν κοινά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Η δυσκολία στον ύπνο μπορεί να είναι ένα από τα πιο επώδυνα συμπτώματα, γιατί επηρεάζει τη διάθεση σας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αλλά να έχετε κατά νου ότι το άγχος, οι αλλαγές στο πρόγραμμα σας αλλά και ο χρόνιος πόνος μπορεί να ευθύνονται για προβλήματα ύπνου.

  • Οι συναισθηματικές αλλαγές είναι συμπτώματα της εμμηνόπαυσης;

Η εμμηνόπαυση η ίδια δεν προκαλεί κατάθλιψη, αλλά οδηγεί σε σημαντικές αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών, επηρεάζοντας τη ψυχική σας υγεία. Αλλά και το χρόνιο άγχος ή η κατάχρηση ουσιών οδηγούν επίσης σε κατάθλιψη. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει την κατάλληλη θεραπεία.

  • Η χαμηλή λίμπιντο αποτελεί σημάδι εμμηνόπαυσης;

Εάν αγαπάτε το σύντροφο σας, αλλά ξαφνικά το ενδιαφέρον σας για σεξ χάνεται, τότε η εμμηνόπαυση μπορεί πολύ σύντομα να σας χτυπήσει την πόρτα. Οι αλλαγές στα επίπεδα των οιστρογόνων οδηγούν σε μειωμένη λίμπιντο μέχρι και σε ξηρότητα του κόλπου. Φυσικά υπάρχουν και άλλοι λόγοι που μπορεί να μειώσουν τη σεξουαλική σας διάθεση, όπως η κόπωση, τα προβλήματα στη σχέση σας και κάποιες παρενέργειες σε φάρμακα.

  • Τα προβλήματα της συγκέντρωσης σηματοδοτούν την έναρξη της εμμηνόπαυσης;

Ξεχνάτε τα γενέθλια των φίλων σας, δεν δίνετε τη δέουσα προσοχή στη δουλειά σας, δεν μπορείτε να θυμηθείτε που βάλετε τα κλειδιά σας, όλα αυτά μπορεί να αποτελούν σημάδια εμμηνόπαυσης. Πολλές γυναίκες υποστηρίζουν ότι καθώς πλησιάζουν στην εμμηνόπαυση έχουν προβλήματα με τη μνήμη τους. Βέβαια μη το δέσετε κόμπο, γιατί οι γνωστικές λειτουργίες επηρεάζονται και από άλλους παράγοντες.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.