WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Φεβρουάριος: Τι να βάλετε στο πιάτο σας;


9 Φεβρουαρίου 2016

Το μανταρίνι είναι ένα φρούτο μικρό, ζουμερό, γλυκό και γεμάτο με θρεπτικά συστατικά. Η ιστορία του χρονολογείται πολλά χρόνια πίσω, κάπου στα βάθη της αυτοκρατορικής Κίνας. Φημολογείται ότι πήρε το όνομα του από τους Κινέζους αξιωματούχους, λόγω της ομοιότητας του χρώματος της στολή τους με το έντονο πορτοκαλί χρώμα του μανταρινιού. Επίσης, εκείνη την εποχή ήταν ένα εξαιρετικό δώρο ανάμεσα στους αριστοκρατικούς κοινωνικούς κύκλους της Κίνας. Το μανταρίνι αποτελεί μέχρι και σήμερα το αγαπημένο φρούτο μικρών και μεγάλων και σε αυτό βοήθησαν και τα πολύτιμα οφέλη που προσφέρει στην υγεία, όπως θα δείτε παρακάτω.

Βιταμίνες και μέταλλα

Το μανταρίνι είναι πλούσιο σε βιταμίνες, όπως η βιταμίνη Α, Β και C, οι οποίες καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και ως εκ τούτου προλαμβάνουν διάφορα είδη καρκίνου. Είναι επίσης μια καλή πηγή σε σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορο και ασβέστιο.

Φυτικές ίνες

Ένα φλιτζάνι μανταρίνια παρέχει το 14% της συνιστώμενης ποσότητα φυτικών ινών. Τα συγκεκριμένα φρούτα  έχουν δυο ειδών ινών, τις διαλυτές και τις αδιάλυτες, οι οποίες βοηθάνε στη μείωση των επιπέδων της κακής χοληστερόλης (LDL) στο σώμα. Τα αυξημένα επίπεδα της LDL οδηγούν σε καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως καρδιακή προσβολή.

Πρόληψη του καρκίνου

Σε μια έρευνα έχει βρεθεί ότι τα μανταρίνια βοηθάνε στην καταπολέμηση του καρκίνου του ήπατος. Αυτό οφείλεται στην παρουσία της βιταμίνης Α. Υψηλά επίπεδα αυτής της βιταμίνης είναι υπεύθυνα για την καταπολέμηση της ηπατίτιδας. Επίσης, μια άλλη ουσία που έχει βρεθεί στο μανταρίνι, γνωστή ως λιμονένιο, υποστηρίζεται ότι έχει αντικαρκινικές ιδιότητες, κυρίως όσο αφορά τον καρκίνο του μαστού.

Απώλεια βάρους

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του μανταρινιού σε φυτικές ίνες, έχετε το αίσθημα πληρότητας κάθε φορά που το τρώτε. Αυτό το καθιστά ένα πολύ χρήσιμο φρούτο για την απώλεια βάρους. Επίσης, η θερμιδική του αξία είναι πολύ μικρή, ένα μανταρίνι έχει μόλις 50 θερμίδες. Είναι λοιπόν το ιδανικό σνακ για το γραφείο και μια εξαιρετική επιλογή βραδινής λιχουδιάς.

Υγιές δέρμα

Θέλετε να μειώσετε τα σημάδια της γήρανσης, όπως ρυτίδες, κηλίδες και λεπτές γραμμές; Αν ναι τότε εντάξτε στη διατροφή σας τα μανταρίνια. Χάρη στις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες, προλαμβάνουν τις ζημιές που προκαλούνται από τον ήλιο και τις ελεύθερες ρίζες.

Πώς να επιλέγετε πάντα φρέσκα μανταρίνια

Να αποφεύγετε τα μανταρίνια που έχουν μαλακή φλούδα και με κηλίδες, γιατί είναι ενδείξεις κακής ποιότητας. Από την άλλη μεριά πρέπει να διαλέγετε φρούτα που είναι πιο βαριά από ό,τι το μέγεθος τους, γιατί είναι ζουμερά.

Πως να τα συντηρείτε

Τα μανταρίνια εφόσον είναι φρέσκα μπορούν να μείνουν εκτός ψυγείου για 2 με 3 ημέρες. Ωστόσο αν θέλετε να τα καταναλώσετε αργότερα καλό είναι να τα βάλετε στη ψύξη.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.