WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα top 5 λάθη που σαμποτάρουν τη δίαιτα σας


10 Φεβρουαρίου 2016

Θέλετε να χάσετε πολλά κιλά; Αν ναι τότε θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα πρώτα κιλά θα σας φύγουν αρκετά γρήγορα, όμως στη συνέχεια θα είναι πιο δύσκολη η απώλεια. Όμως, μη το βάζετε κάτω γιατί αν αποφύγετε μερικά από τα παρακάτω λάθη το ταξίδι προς την απώλεια βάρους θα επιτευχθεί με επιτυχία.

  1. Σας λείπει ένα σαφές σχέδιο δράσης

Αν δεν έχετε συγκεκριμένους λόγους για να χάσετε βάρος, τότε έχετε περισσότερες πιθανότητες να αποτύχετε. Θα αντιμετωπίσετε μέρες που θα θέλετε να καταβροχθίσετε ένα ολόκληρο πακέτο μπισκότα. Όμως, αν έχετε στόχους τότε θα αντιμετωπίσετε τους πόθους σας και θα μείνετε πιστές στο διατροφικό σας πρόγραμμα. Γράψτε σε ένα χαρτί όλους τους λόγους για να χάσετε κιλά, όπως η εξωτερική εμφάνιση, η υγεία, για να αποκτήσετε ενέργεια ή για να νιώσετε πιο όμορφες. Κολλήστε αυτή τη λίστα στο ψυγείο σας ή κάπου που μπορείτε να τη βλέπετε καθημερινά. Και γιατί να το κάνετε όλο αυτό; Γιατί μια μελέτη διαπίστωσε ότι το γράψιμο των στόχων αυξάνει την πιθανότητα επιτυχίας κατά 42%.

  1. Έχετε λάθος παρέες

Ακριβώς επειδή προσπαθείτε να χάσετε βάρος, δεν σημαίνει ότι οι φίλοι σας θα σταματήσουν να τρώνε γλυκά και να αποφεύγουν τις βραδιές πίτσας. Οι άνθρωποι όμως που σας περιβάλουν έχουν τεράστια επιρροή στην επιλογή τροφίμων. Μπορούν να σας βοηθήσουν ή να σας οδηγήσουν προς τη καταστροφή όσο αφορά τα κιλά σας. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine διαπίστωσε ότι όσοι έχουν παχύσαρκους φίλους, αδερφό ή σύζυγο έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να γίνουν και εκείνοι παχύσαρκοι. Μήπως λοιπόν έφτασε η στιγμή να κάνετε έναν απολογισμό για το πώς οι φίλοι σας αλληλεπιδρούν στις διατροφικές σας συνήθειες; Αν τα πάντα περιτριγυρίζονται γύρω από το φαγητό, τότε δοκιμάστε να προτείνετε νέες δραστηριότητες, όπως να κάνετε ένα σπορ ή να πάτε μια βόλτα.

  1. Δεν έχετε πάρει την υποστήριξη της οικογένειάς σας

Μπορεί εσείς να θέλετε να χάσετε βάρος, δεν σημαίνει όμως ότι πρέπει να σας ακολουθήσουν ο σύζυγος και τα παιδιά. Από την άλλη πρέπει να συζητήσετε μαζί τους και να τους εξηγήσετε πόσο σημαντική είναι για εσάς αυτή η προσπάθεια και ότι χρειάζεστε την υποστήριξη τους. Εξάλλου μπορεί και για εκείνους να είναι μια καλή ευκαιρία να ακολουθήσουν μια πιο υγιεινή διατροφή.

  1. Δεν τρώτε υγιεινό πρωινό

Το ό,τι καταναλώνετε δημητριακά για πρωινό, δεν το κάνει κατευθείαν και υγιεινό. Και αυτό γιατί πολλά δημητριακά είναι πλούσια σε ζάχαρη, χαρίζοντας σας περιττές θερμίδες. Αντ αυτού μπορείτε να ξεκινήσετε τη μέρα σας με πλιγούρι βρώμης και ένα κεσεδάκι γιαούρτι. Ένα συνηθισμένο λάθος που κάνετε οι περισσότεροι είναι ότι τρώτε πολλούς υδατάνθρακες το πρωί, με αποτέλεσμα να αυξάνονται απότομα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να πεινάτε πολύ γρήγορα. Κανονικά ένα πρωινό γεύμα πρέπει να περιέχει έναν συνδυασμό πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λιπών.

  1. Αρχίζετε και κουράζεστε

Αυτό συμβαίνει σε κάθε δίαιτα που κρατάει αρκετό καιρό: Ο ενθουσιασμός εξασθενεί, η επιθυμία φεύγει και στη θέση τους έρχονται η κούραση και το αίσθημα της αγγαρείας. Ξαφνικά ξυπνάτε μια μέρα και θέλετε να φάτε όλα τα γλυκά και να σταματήσετε το γυμναστήριο. Σε αυτή τη περίπτωση είναι σημαντικό να επαναφέρετε τη δύναμη της θέλησης και να υπενθυμίσετε στον εαυτό σας τους λόγους που θέλετε να χάσετε βάρος.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.