WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι παχύσαρκοι οδηγοί διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για θανατηφόρο τραυματισμό σε τροχαία ατυχήματα


23 Μαρτίου 2016

Οι παχύσαρκοι οδηγοί έχουν έως και 78 τοις εκατό περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν σε τροχαίο δυστύχημα, από εκείνους που έχουν ένα φυσιολογικό βάρος. Αυτό το συμπέρασμα βγήκε μετά από μια μελέτη, που διεξάχθηκε στις Η.Π.Α από το ερευνητικό κέντρο UC Berkeley’s Safe Transportation and Research Education Center (SafeTREC) σε συνεργασία με το UC Berkeley School of Public Health and the Institute of Transportation Studies. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι δεδομένου την αύξηση του ποσοστού παχυσαρκίας στην Αμερική, πρέπει τα καινούρια επιβατικά οχήματα να είναι σχεδιασμένα για την προστασία των υπέρβαρων και παχύσαρκων.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν πληροφορίες από 41,283 τροχαία ατυχήματα, στα οποία τα οχήματα είχαν το ίδιο μέγεθος. Στη συνέχεια κατέγραψαν το ύψος και το βάρος των οδηγών και τους κατηγοριοποιήσανε ανάλογα με το Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), σε εκείνους που είχαν φυσιολογικά κιλά, σε υπέρβαρους και παχύσαρκους. Οι ερευνητές κατέγραψαν επίσης πληροφορίες, σχετικά με τη χρήση της ζώνης ασφαλείς, το φύλο του οδηγού, τη χρήση ή όχι αλκοόλ, εάν άνοιξε ο αερόσακος αλλά και το είδος της σύγκρουσης.

Τα αποτελέσματα της μελέτης

Οι οδηγοί που είχαν φυσιολογικό βάρος (ΔΜΣ: 19 24,9) και εκείνοι που ήταν υπέρβαροι (ΔΜΣ: 25-29,9) παρουσίασαν σχεδόν τα ίδια ποσοστά θανάτου. Όμως, όσοι ήταν παχύσαρκοι, είχαν δηλαδή έναν ΔΜΣ πάνω από το 30, είχαν μεγαλύτερα ποσοστά θανάτου σε ένα ατύχημα. Πιο αναλυτικά όσοι οδηγοί είχαν έναν ΔΜΣ από 30 έως 34,9 παρουσίασαν 21% πιθανότητα θανάτου, ενώ εκείνοι με ΔΜΣ μεταξύ 35 και 39,9 είχαν 51% και όσο αυξανόντουσαν τα κιλά, τόσο μεγάλωνε και η πιθανότητα θανάτου, σε σχέση με εκείνους που ήταν πιο αδύνατοι. Επίσης, το αξιοσημείωτο είναι ότι στη συγκεκριμένη έρευνα οι παχύσαρκες γυναίκες είχαν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν, από τους παχύσαρκους άντρες.

Τέλος, οι ερευνητές σημείωσαν ότι μια πιθανή συμβολή στην αυξημένη πιθανότητα θανάτου στα τροχαία ατυχήματα, μπορεί να είναι το γεγονός ότι τα επιβατικά οχήματα είναι σχεδιασμένα να προστατεύουν τους επιβάτες με φυσιολογικό βάρος, αλλά είναι ανεπαρκή για τη προστασία των παχύσαρκων επιβατών. Η συγκεκριμένη μελέτη δημοσιεύτηκε στο Emergency Medicine Journal.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.