WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πόσο πρέπει να φάτε το βράδυ για να χάσετε κιλά;


29 Φεβρουαρίου 2016

Ναι μπορείτε να φάτε και μετά τις 20:00 το βράδυ και να μη πάρετε γραμμάριο, αντιθέτως να χάσετε. Θέλετε να μάθετε με ποιο τρόπο το τελευταίο γεύμα της ημέρα μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε κιλά; Ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές θα αρχίστε πολύ σύντομα να βλέπετε αποτελέσματα στο σώμα σας.

Θερμίδες

Αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος τότε να μείνετε κοντά στις 450 με 500 θερμίδες, όσο αφορά τα βραδινά σας γεύματα. Και αν θέλετε να διατηρήσετε το βάρος σας τότε μείνετε στις 550 θερμίδες.

Υδατάνθρακες

Περίπου το 45 με 55 τοις εκατό των θερμίδων του δείπνου σας πρέπει να αποτελείται από υδατάνθρακες, περίπου 50 με 70 γραμμάρια. Μην φοβάστε να φάτε υδατάνθρακες το βράδυ, επειδή νομίζετε ότι θα παχύνετε. Αυτή η άποψη είναι λάθος, αντ αυτού όλα τα γεύματα σας πρέπει να περιέχουν υδατάνθρακα, αρκεί να κάνετε σωστές επιλογές.

Πρωτεΐνη

Περίπου το 20 έως 25 τοις εκατό του ποσού των θερμίδων στο δείπνο σας θα πρέπει να είναι πρωτεΐνη, δηλαδή 25 έως 35 γραμμάρια. Οι πρωτεΐνες παίζουν σημαντικό ρόλο στον οργανισμό και χρησιμοποιούνται σε πλήθος λειτουργιών. Σημαντικότερες από αυτές είναι η δημιουργία νέου ιστού και μυών, η αποκατάσταση των ήδη υπαρχόντων ιστών από φθορές, η άμυνα του οργανισμού κ.α.

Λίπη

Περίπου το 30 έως 35 τοις εκατό των συνολικών θερμίδων πρέπει να αποτελείται από λίπη, δηλαδή 15 έως 25 γραμμάρια. Προσπαθήστε να επιλέγετε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, όπως ψάρια, ελαιόλαδο, λάδι καρύδας, ξηροί καρποί κ.α.

Φυτικές ίνες

Η συνολική ημερήσια πρόσληψη φυτικών ινών είναι περίπου 25 γραμμάρια και για να τη πετύχετε καλό είναι το βράδυ να καταναλώνετε περίπου 8 γραμμάρια. Οι φυτικές ίνες πρέπει να προέρχονται από τους σύνθετους υδατάνθρακες, όπως είναι τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα αμυλούχα λαχανικά, τα φρούτα κ.α.

Βραδινό πριν τις 20:00;

Δεν υπάρχει η ιδανική ώρα που προσδιορίζει πότε πρέπει να γίνει το τελευταίο δείπνο. Εξάλλου ο κάθε άνθρωπος έχει τους δικούς του ρυθμούς και τα δικά του ωράρια. Ιδανικά πρέπει να τρώτε το τελευταίο γεύμα 3 ώρες πριν πέσετε για ύπνο, ώστε να βοηθήσετε την πέψη και να κοιμηθείτε χωρίς ενοχλήσεις.

Λάθη προς αποφυγή

  • Αποκλεισμός υδατανθράκων: Καταρχήν οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητοι για να έχει το σώμα μας ενέργεια και για να λειτουργεί σωστά ο εγκέφαλος. Όσοι έχουν αποκλείσει τους υδατάνθρακες από τη διατροφή τους, μπορεί να χάσουν κιλά στην αρχή, όμως μακροπρόθεσμα θα τα ξαναπάρουν, μπορεί και περισσότερα. Το μυστικό είναι  να επιλέγετε τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως είναι τα ολικής άλεσης, τα λαχανικά, τα όσπρια και τα φρούτα.
  • Τεράστια πιάτα: Το μέγεθος των σερβίτσιων που χρησιμοποιείτε παίζει ρόλο στην αύξηση ή στη μείωση του σωματικού βάρους. Όσοι χρησιμοποιούν μικρά πιάτα, έχουν την τάση να καταναλώνουν και μικρότερες μερίδες.
  • Αυστηρό ωράριο φαγητού: Όπως αναφέραμε και πιο πάνω δεν υπάρχει ένας κοινός κανόνας για το ωράριο του βραδινού γεύματος. Και φυσικά η άποψη ότι πρέπει να έχουμε φάει μέχρι τις 20:0 0 είναι μύθος.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.