WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

4 μυστικά για να γίνετε πιο έξυπνες


21 Μαΐου 2016

stocksnap-6t4kjz8w9m.jpg

Καθώς περνάνε τα χρόνια όλα τα μέρη του σώματος μας αλλάζουν, έτσι και ο εγκέφαλος. Όλοι έχουμε δει τη φυσική φθορά των λειτουργιών του εγκεφάλου στους ηλικιωμένους συγγενείς. Ακόμα και αν δεν πάθουμε την επίφοβη σε όλους νόσο του Αλτσχάιμερ, η μνήμη εξασθενεί με την ηλικία. Θα μείνουμε όμως, με σταυρωμένα χέρια περιμένοντας τη φθορά των λειτουργιών του εγκεφάλου; Και φυσικά όχι, γιατί η νευροεπιστήμη μας αποκαλύπτει ότι μπορούμε να καθυστερήσουμε αυτή τη διαδικασία. Αν λοιπόν θέλετε και εσείς να γίνετε πιο έξυπνοι, διαβάστε το παρακάτω άρθρο και θα μάθετε όλα τα μυστικά.

  1. Διαβάστε οτιδήποτε

Είτε σας αρέσουν τα παλιά κλασσικά comics είτε οι εφημερίδες, δεν έχει σημασία, γιατί οι ερευνητές λένε να διαβάζουμε οτιδήποτε. Το διάβασμα αυξάνει τη λειτουργία του εγκεφάλου, διεγείροντας την ανάπτυξη των νευρικών οδών. Επίσης, βελτιώνει τη μνήμη και ασκεί τα μέρη του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη φαντασία.

  1. Μάθετε να παίζετε ένα μουσικό όργανο

Για χρόνια οι νευρο-επιστήμονες έκαναν έρευνες σχετικά με τα οφέλη της διδασκαλίας της μουσικής στα παιδιά σε σχέση με τη βελτίωση της μνήμης και την επίλυση των προβλημάτων. Κατέληξαν λοιπόν στο συμπέρασμα ότι η μάθηση ενός μουσικού οργάνου αυξάνει τον όγκο της φαιάς ουσίας και συμβάλει στη συνεργασία και των δυο ημισφαιρίων του εγκεφάλου. Γι αυτό το λόγο οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η πρώιμη μάθηση μουσικής στα παιδιά είναι ευεργετική όσο αφορά τις επιδώσεις τους στο σχολείο, αλλά και στη βελτιστοποίηση της μνήμης. Αλλά, ακόμα και αν αρχίσετε τώρα, ως ενήλικες, να παίζετε ένα μουσικό όργανο μπορείτε να λάβετε τα ίδια οφέλη με τα παιδιά.

  1. Τακτική άσκηση

Ο εγκέφαλος, όπως και πολλά μέρη του ανθρώπινου σώματος, χρειάζεται τακτική άσκηση, προκειμένου να διατηρήσει τη δύναμη και τη ζωντάνια. Μερικές δραστηριότητες που ενδυναμώνουν το μυαλό σας, είναι τα σταυρόλεξα, το Sudoku και γενικά ότι έχει σχέση με σπαζοκεφαλιές. Ακόμα όμως και αν διαβάζετε ένα άρθρο σε μια εφημερίδα, κάνετε μια μικρή προπόνηση στον εγκέφαλο σας, αρκεί αυτό που διαβάζετε να σας παρέχει παραγωγική και δημιουργική σκέψη.

  1. Το φαγητό είναι επίσης πολύ σημαντικό. Υπάρχουν τροφές που έχουν συσχετιστεί με την υγεία του εγκεφάλου και τη βελτίωση της μνήμης.

Top τροφές για την ενίσχυση της υγείας του εγκεφάλου:

  • Turmeric

Το Turmeric βοηθάει στη μείωση της φλεγμονής και βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου. Πληθυσμιακές μελέτες έχουν αποκαλύψει μια χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ στον Ινδικό πληθυσμό, όπου το Turmeric είναι ένα από τα βασικά συστατικά στην Ινδική διατροφή. Βάλτε ένα κουταλάκι του γλυκού καθημερινά στο φαγητό σας.

  •  Καφές

Ναι, πραγματικά ο καφές που είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά, μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή, βελτιώνοντας τη μνήμη.

  • Σολομός

Ο σολομός είναι πλούσιος σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του εγκεφάλου και έχουν αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες. Προσπαθήστε τα τρώτε ψάρια τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.

  • Ξηροί καρποί και σπόροι

Και τα δύο τρόφιμα αποτελούν μια καλή πηγή βιταμίνης Ε που σχετίζεται με τη μειωμένη εξασθένιση των γνωστικών λειτουργιών. Δοκιμάστε σαν σνακ να τρώτε καρύδια, αμύγδαλα, κάσιους, σουσάμι, λιναρόσπορους ή προσθέστε τα στο φαγητό σας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.