WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Κονδυλώματα - ΗPV: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την αντιμετώπισή τους


22 Μαρτίου 2016

couple_sleep-1καθυεα.jpg

Ο ιός HPV (Human Papilloma Virus) ή ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων, είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Πρόκειται για ιδιαίτερα ανθεκτικό και μεταδοτικό ιό, η συχνότητα του οποίου αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς παγκοσμίως. Υπολογίζεται ότι το 80% του πληθυσμού θα προσβληθεί κάποια στιγμή στη ζωή τους από τον ιό HPV.

  • Ο ιός HPV έχει πάνω από 100 τύπους, οι οποίοι έχουν αριθμηθεί (1, 2, 3, κ.ο.κ.). Από αυτούς, οι 15 είναι υψηλού κινδύνου για το γεννητικό σύστημα, ενώ οι πιο ύποπτοι και συχνά υπεύθυνοι για το 70% των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας είναι οι τύποι 16 και 18.
  • Μοναδικό σύμπτωμα του ιού είναι τα κονδυλώματα, τα οποία μεταδίδονται μέσω της σεξουαλικής επαφής και ιδιαίτερα μέσω της δερματικής επαφής με την περιοχή των γεννητικών οργάνων. Αυτό μπορεί να συμβεί με οποιονδήποτε τρόπο σεξουαλικής επαφής, σε όποιο σημείο του σώματος (π.χ. στόμα) έρθει σε επαφή με το μολυσμένο σημείο της γεννητικής περιοχής του συντρόφου. Κυρίως οι τύποι HPV 6 & 11 είναι υπεύθυνοι για τα οξυτενή κονδυλώματα.
  • Oι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες από τους άνδρες στον ιό HPV και αντιμετωπίζουν ακόμα και τον κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Ωστόσο, μόνο ένα μικρό ποσοστό όσων προσβληθούν από τον ιό θα εμφανίσουν καρκίνο. Τα κονδυλώματα είναι συνήθως το μόνο σύμπτωμα του ιού, σε τύπους HPV που είναι χαμηλού κινδύνου για ανάπτυξη καρκίνου.
  • Τα κονδυλώματα εμφανίζονται στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, του πρωκτού και σπανιότερα στη στοματική κοιλότητα.
  • Τα κονδυλώματα που βρίσκονται εξωτερικά στο σώμα, ο γιατρός μπορεί να τα διακρίνει με δερματολογική εξέταση. Σε περίπτωση όμως που είναι εσωτερικά στη γεννητική περιοχή, απαιτείται γυναικολογική εξέταση.
  • Εφόσον το τεστ Παπανικολάου υποδείξει αλλοιώσεις του ιού HPV, τότε γίνεται κολποσκόπηση, μια πιο λεπτομερής εξέταση από το τεστ Παπ αλλά συγχρόνως απλή και γρήγορη.
  • Tα κονδυλώματα σπάνια μπορεί να προκαλέσουν φαγούρα ή πόνο. Γι’ αυτό, συχνά η μόλυνση περνά απαρατήρητη. O μόνος τρόπος να τα αναγνωρίσετε είναι αν τα δείτε ή τα ψηλαφίσετε. Μοιάζουν με μικροσκοπικές ρώγες από σταφύλι, μπορεί να είναι πολλά (το ένα δίπλα στο άλλο) ή και μεμονωμένα. Mε τον καιρό μεγαλώνουν και αυξάνονται και συχνά παίρνουν τη μορφή του κουνουπιδιού σε μικρογραφία.
  • Να χρησιμοποιείτε απαραιτήτως προφυλακτικό, για προστασία και από όλα τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Ούτε όμως το προφυλακτικό είναι απολύτως ασφαλές, καθώς o ιός μπορεί να βρίσκεται σε σημείο που δεν καλύπτεται από αυτό.
  • Οι μολύνσεις από HPV μπορεί να υπάρχουν στον οργανισμό για πολλά χρόνια πριν αποτελέσουν αιτία προβλήματος υγείας. Δεν είναι εύκολο να καταλάβετε πότε μολύνθηκε ο σύντροφός σας ή εσείς, και πότε το μεταδώσατε ο ένας στον άλλο. Το σίγουρο είναι πως μόλις διαγνώσετε πως έχετε κονδυλώματα να απέχετε από ερωτική δράση έως ότου τα αφαιρέσετε.
  • HPV DNA test: Η εξέταση αυτή ανιχνεύει το γενετικό υλικό (DNA) του ιού HPV από δείγμα κυττάρων. Η συνδρομή της μοριακής βιολογίας στην ταυτοποίηση του ιού είναι ιδιαίτερα σημαντική. Με έκπλυμα από το στόμα, με επίχρισμα από τον πρωκτό, το αιδοίο και την ουρήθρα μπορεί με αυτόν τον τρόπο να γίνει η ταυτοποίηση 37 τύπων HPV, ανάμεσα σε αυτούς και οι 6, 11 (υπεύθυνοι για τα οξυτενή κονδυλώματα) και οι 16, 18 (υψηλού κινδύνου για καρκινογενέσεις).
  • Θεραπεία με Laser CO2: Είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος για τα δερματικά κονδυλώματα. Η διαδικασία είναι ανώδυνη, και απαιτεί μια μόνο συνεδρία. Τα υπάρχοντα στη δεδομένη στιγμή κονδυλώματα εξαλείφονται ένα-ένα με εξάχνωση, χωρίς να επηρεάζεται το υγιές δέρμα γύρω από αυτά. Η επούλωση είναι γρήγορη και χωρίς παρενέργειες. Επίσης, λόγω της εκρίζωσης των κονδυλωμάτων μειώνεται στο ελάχιστο ο κίνδυνος υποτροπής τους. Η θεραπεία κονδυλωμάτων με Laser CO2 είναι χωρίς πόνο, δεν έχει χρόνο αποθεραπείας, δεν αφήνει ουλές και έχει άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρξει παρακολούθηση, όπου μετά από 20 μέρες από τη θεραπεία ο δερματολόγος επανεξετάζει την περιοχή για τυχόν θυγατρικές βλάβες.
  • Να σημειωθεί πως ακόμα και όταν εξαλειφθούν τα κονδυλώματα ο ιός HPV παραμένει στο σώμα σε λανθάνουσα κατάσταση και κάποια στιγμή μπορεί να υποτροπιάσει, γι’ αυτό και είναι απαραίτητη η τακτική παρακολούθηση.
  • Ο χρόνος επώασης είναι 8 μήνες, και καθώς υπάρχει κίνδυνος για θυγατρικές βλάβες πρέπει ο ασθενής να επισκέπτεται σε τακτά διαστήματα (συνίσταται ανά μήνα) τον δερματολόγο, έως ότου να διαπιστωθεί η πλήρης εξάλειψη των κονδυλωμάτων.
  • Τo τετραδύναμο εμβόλιο Gardasil περιέχει αντιγόνα από τους τύπους 6, 11 και 16,18. Από κλινικές μελέτες του τετραδύναμου εμβολίου διαπιστώνεται πολύ υψηλή αποτελεσματικότητα στην πρόληψη των προκαρκινικών βλαβών του αιδοίου και του κόλπου καθώς και των γεννητικών κονδυλωμάτων. Καλύπτοντας τους τύπους HPV 6 και 11, προλαμβάνει πάνω από το 90% των γεννητικών κονδυλωμάτων, ενώ συγχρόνως καλύπτει τους τύπους 16,18 που ευθύνονται και για τις περισσότερες μορφές καρκίνου που προκαλεί ο ιός.
  • Στην Ελλάδα ο εμβολιασμός για τον ιό HPV έχει επισήμως ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Eμβολιασμών του Υπουργείου Υγείας. Χορηγείται δωρεάν για όλα τα κορίτσια από 12 -26 ετών από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ιατρική Ομάδα Medi Center www.medi-center.gr τηλ.: 2111088444

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.