WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς θα αποκτήσετε ξανά επίπεδη κοιλιά μετά την εγκυμοσύνη


29 Μαρτίου 2016

687479d306026bb7ffb0aa1ee747495c.jpg

Τώρα που το νέο σας μωρό είναι εδώ έχετε πολλά να σκεφτείτε, όπως κάθε πότε να το ταΐζετε, τι να κάνετε όταν κλαίει, πώς να το αλλάζετε και μέσα σε όλα αυτά πρέπει να απαλλαγείτε από τα επιπλέον κιλά της εγκυμοσύνης. Και ενώ αναπολείτε το εφαρμοστό τζιν σας, από την άλλη έχετε πολλές απορίες όσο αφορά τη δίαιτα και το θηλασμό. Η αλήθεια είναι επίσης, ότι με τον ερχομό του μωρού η καθημερινότητα σας αλλάζει τόσο πολύ, που ο στόχος να αποκτήσετε το σώμα που είχατε πριν 9 μήνες φαντάζει δύσκολος και μακρινός. Όμως, αν βλέπετε ρεαλιστικά τα πράγματα και δεν πιστεύετε ότι με το που βγείτε από την αίθουσα  τοκετού θα φορέσετε αμέσως το τζιν σας, τότε θα μπορέσετε να ξαναβρείτε το παλιό σας σώμα. Ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές θα χάσετε εύκολα και γρήγορα τα κιλά της εγκυμοσύνης.

Διατροφή για τις μητέρες που θηλάζουν

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι κατά τη διάρκεια του θηλασμού δεν πρέπει να ακολουθείτε μια δίαιτα χαμηλή σε θερμίδες. Αν αυτού οι θερμίδες που πρέπει να λαμβάνετε είναι περισσότερες από ό,τι στην εγκυμοσύνη (500 θερμίδες), ώστε να παράγετε επαρκή ποσότητα γάλακτος. Επίσης, αυτή την περίοδο είναι αυξημένες οι ανάγκες σε κάποια θρεπτικά συστατικά, όπως είναι η βιταμίνη Α, Ε, ασβέστιο και φυλλικό οξύ. Ενώ θα πρέπει να λαμβάνετε 15 γραμμάρια επιπλέον πρωτεΐνη την ημέρα για τους 6 πρώτους μήνες του θηλασμού. Ωστόσο, αν ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή, ο θηλασμός μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος. Η απώλεια πρέπει να γίνει σταδιακά, ώστε να μην επηρεαστεί η παραγωγή του γάλακτος.

Τι πρέπει να κάνετε για να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας μετά τον τοκετό;

  • Συμπεριλάβετε στη διατροφή σας φρούτα και λαχανικά. Τρώτε τουλάχιστον πέντε μερίδες και από τα δυο σε καθημερινή βάση.
  • Επιλέξετε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως βρώμη, φασόλια, σπόρους, δημητριακά ολικής και όσπρια.
  • Πίνετε νερό όλη την ημέρα για να μένετε ενυδατωμένες και επιλέξτε τα σωστά σνακ. Και μη ξεχνάτε ότι για να χάσετε βάρος με υγιείς ρυθμούς, θα πρέπει να έχετε ενέργεια για όλη την ημέρα.
  • Παρακολουθήστε το μέγεθος των γευμάτων, αλλά και τον αριθμό των σνακ που τρώτε κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  • Τρώτε τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα ψάρια, διότι είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία σας βοηθάνε να χάσετε κιλά, αλλά επίσης συμβάλουν στην ανάπτυξη του νευρικού συστήματος και του εγκεφάλου του νεογέννητου.
  • Μην αγχώνεστε και μη βιάζεστε να χάσετε βάρος. Αν τα κιλά σας γίνουν ψύχωση, δεν θα τα χάσετε ποτέ.
  • Να διαβάζετε τις ετικέτες τροφίμων, ώστε να επιλέγετε προϊόντα που είναι χαμηλά σε λιπαρά και θερμίδες.
  • Ασκηθείτε. Η διατροφή είναι σημαντική, αλλά είναι μόνο ένα μέρος στο σχέδιο σας για απώλεια βάρους μετά την εγκυμοσύνη. Μην περιμένετε να χάσετε κιλά, βλέποντας τηλεόραση στον καναπέ σας. Κάντε αερόβιες ασκήσεις σε συνδυασμό με ενδυνάμωση, ώστε να κάψετε θερμίδες. Η άσκηση βοηθάει επίσης, τις νέες μητέρες να κοιμούνται καλύτερα και να ανακουφίζονται από το στρες της καθημερινότητας. Για αρχή επιλέξετε μια ήπια σωματική δραστηριότητα, όπως περπάτημα, και όταν νιώσετε ότι έχετε ανακτήσει τις δυνάμεις σας, αρχίστε πιο εντατικό πρόγραμμα.
  • Τέλος, το κυριότερο είναι να δώσετε στον εαυτό σας το χρόνο που χρειάζεται, για να δυναμώσει. Και μην απελπίζεστε αν η κοιλιά σας δεν πέφτει αμέσως. Αγνοήστε τις ιστορίες των διάσημων μαμάδων που βγήκαν από το μαιευτήριο, σαν να μην είχαν ποτέ γεννήσει. Μια γρήγορη απώλεια κιλών δεν είναι ρεαλιστική, αλλά ούτε ασφαλής για την υγεία σας. Να έχετε υπομονή και επιμονή.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.