WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Φυσικοί τρόποι για να δυναμώσετε τα μαλλιά σας


8 Απριλίου 2016

52fcc10295ebd72eda0e35ed3be3dd9dθιςθς.jpg

Η απώλεια της τρίχας είναι μια φυσιολογική διαδικασία του κύκλου ανάπτυξης της και είναι αναγκαία για την παραγωγή υγιών μαλλιών. Φυσιολογικά χάνουμε 50 με 100 τρίχες κάθε μέρα, καθώς λουζόμαστε, χτενιζόμαστε ή όταν στεγνώνουμε τα μαλλιά μας. Όμως, αν έχετε παρατηρήσει ότι σας πέφτουν περισσότερες τρίχες από το συνηθισμένο, τότε πρέπει να αρχίσετε να σκέφτεστε λύσεις για να σταματήσετε τη τριχόπτωση.

Καταρχήν, πρέπει να εντοπίσετε αν έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας που αποδυναμώνει το τριχωτό της κεφαλή σας, όπως ανεπάρκεια σιδήρου, δυσλειτουργία του θυρεοειδούς, έλλειψη φυλλικού οξέος ακόμα και άγχος. Εφόσον διαπιστώστε ότι είστε υγιείς, τότε δυναμώστε τα μαλλιά σας με φυσικούς τρόπους. Αν θέλετε να μάθετε μερικούς, διαβάστε το άρθρο που ακολουθεί.

  • Καταναλώστε αρκετή πρωτεΐνη

Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη των μαλλιών, έτσι αν καταναλώνετε την ποσότητα που χρειάζεστε, βοηθάτε στην ενδυνάμωση της τρίχας. Οι διατροφικές συστάσεις από το Food and Nutrition Board του Institute of Medicine για τους ενήλικες είναι 0,8 g/kg την ημέρα ή πιο συγκεκριμένα για 56 γραμμάρια πρωτεΐνης για έναν μέσο άντρα 70 κιλά και 46 γραμμάρια για μια μέση γυναίκα 60 κιλά. Καλές πηγές πρωτεΐνης αποτελούν το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, το αυγό, τα ψάρια και τα θαλασσινά αλλά και το γάλα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το τυρί.

  • Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με βιταμίνες

Ορισμένες βιταμίνες συμβάλλουν στην καλή υγεία των μαλλιών και αυτές είναι κυρίως η βιοτίνη και η βιταμίνη C. Το σώμα σας χρειάζεται βιταμίνη C για να παράγει το κολλαγόνο, το οποίο είναι απαραίτητο για δυνατά μαλλιά και λαμπερό δέρμα. Επίσης, αυτή η βιταμίνη βοηθάει στην απορρόφηση σιδήρου, έλλειψη του οποίου οδηγεί σε τριχόπτωση. Δεδομένου ότι το σώμα δεν παράγει βιταμίνη C, πρέπει να τη πάρετε από τις τροφές, όπως είναι οι φράουλες, το ακτινίδιο, τα πορτοκάλια, το μπρόκολο και το σπανάκι. Η βιοτίνη είναι και αυτή μια βιταμίνη που συμβάλει στην καλή υγεία των μαλλιών και του δέρματος. Είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη του συμπλέγματος Β που χρησιμοποιείται επίσης για το μεταβολισμό των λιπών και των υδατανθράκων. Θα τη βρείτε στα αυγά, στους ξηρούς καρπούς, στα μούρα, ψάρια και σε ορισμένα λαχανικά.

  • Ξεκινήστε τη λήψη βασιλικού πολτού

Ο βασιλικός πολτός εκτός από τις τονωτικές ιδιότητες, δυναμώνει επίσης τα νύχια, βελτιώνει την όψη της επιδερμίδας και επιβραδύνει τη τριχόπτωση. Όμως πρέπει να είστε προσεκτικοί, γιατί η κατανάλωση του δεν πρέπει να ξεπερνάει το μισό γραμμάριο καθημερινά. Αν έχετε αλλεργίες ή άσθμα συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας.

  •  Ισορροπήστε τις ορμόνες

Οι ορμόνες είναι μια από τις πιο σημαντικές αιτίες της τριχόπτωσης ή της κακής ανάπτυξης των μαλλιών. Και δυστυχώς, κυρίως οι γυναίκες, μπορεί να αντιμετωπίσουν πολύ συχνά ορμονικές διαταραχές, όπως για παράδειγμα εξαιτίας μιας εγκυμοσύνης. Άλλοι παράγοντες που φέρνουν μια ορμονική διαταραχή είναι το άγχος και η έλλειψη ύπνου, γι αυτό και πρέπει να αντιμετωπιστούν. Για παράδειγμα το χρόνιο άγχος διαταράσσει την παραγωγή της κορτιζόλης, μια ορμόνη που παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των μαλλιών. Επίσης, τα αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων, οι γυναικείες ορμόνες, μπορεί να συμβάλουν στην απώλεια του τριχωτού της κεφαλής. Αν λοιπόν νομίζετε ότι αντιμετωπίζετε ορμονικές διαταραχές καλό είναι να επισκεφτείτε το γιατρό σας.

  • Κάντε μασάζ

Καθώς λούζεστε ή οποιαδήποτε άλλη ώρα μέσα στην ημέρα, κάντε μασάζ στο κεφάλι σας. Οι κυκλικές κινήσεις με τα δάχτυλα σας βοηθάνε την αιμάτωση και κατ επέκταση στην ενδυνάμωση της τρίχας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.